Public Republic Art Studio

„Зазидани” в театъра!

22 октомври, 2011 от · 2 Коментара

Zazidanite1

Текст: Кремена Димитрова
Снимки: Владислав Христов

За втора поредна година Младежкият театър организира конкурс и уъркшоп „Млада драма” в рамките на ежегодния фестивал „Панаир на младите”, който се провежда в началото на октомври. Селекционер на конкурса е един от любимите драматурзи на младото поколение – Яна Борисова, позната ни като автор на култовите „Малка пиеса за детска стая”, „Тихи, невидими хора” и „Приятнострашно”.

Zazidanite2

Миналогодишният победител, младият Стефан Прохоров, вече се радва на неочакван интерес от страна на медиите, както и на съвсем истинска и професионална постановка по пиесата му „Правилата на играта” – продуцирана от Младежки театър и поставена от Димитър Стефанов – също млада надежда на българския театър.

Zazidanite3

Тази година темата на конкурса беше „Завръщане”. Финалистите бяха представени на закриването на „Панаир на младите”, като текстовете бяха работени от млади режисьори и актьори.

Zazidanite4

Едната от пиесите, със заглавие „Зазиданите”, вече има свой сериозен екип и очаква да намери своето място на някоя софийска сцена. Неин автор е Ясен Василев – дипломант в специалност Драматургия в НАТФИЗ, режисьор – Теа Сугарева, дипломантка по режисура в класа на проф. Снежина Танковска, и актьорите – Петко Венелинов, Дария Симеонова, Деница Петкова, Христо Ушев.

Zazidanite5

Пиесата на младия драматург и поет рязко се отличава жанрово и тематично от останалите. Съчетавайки елементи от предимно филмови и белестрични жанрове като хорър, фентъзи, мистерия и трилър, тя впечатлява с майсторски изградена образност и дълбочина, особено в монолозите.

Zazidanite6

Екипът на бъдещия спектакъл репетира нощем, докато покаже своята версия на пиесата. Но дали са срещнали духове в театъра, докато са се вихрили на камерната сцена, остава да разберем някой ден, ако решат да ни споделят.

Zazidanite7

Във всеки случай текстът е пълен със загадки и би привлякъл най-младата аудитория, която заспива със „Здрач” и „Дневниците на вампира”.

Zazidanite8

Zazidanite9

Рубрики: Frontpage · Модерни времена · Сцена

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

2 Kоментара за сега ↓

  • Bojidara // 4 дек, 2011 //

    A zashto ne ste slojili snimka na Petko Venelinov az mnogo iskam da se zapoznaq s nego , zashtoto sym chuvala mnogo neshta i vse hubavi za nego , a i sym samichka….

  • Randu // 28 мар, 2012 //

    Az go poznavam……v moq kvartal jivee..

Коментирай