Public Republic Art Studio

Из „Послания на тялото”

20 октомври, 2011 от · Няма коментари

Ина Сигъл

moving bodies stagnant minds
Снимка: georgia.kral

ПРЕДГОВОР

„Посланията на тялото” е точно това, което подсказва подзаглавието: наръчник за по-добро здраве. Може би ще попитате за какво ви е нужен такъв наръчник и на какво ще ви научи. Ще ви отговоря. Тази книга може да ви покаже как да постигнете живота, който в действителност ви е отредено да живеете, но повечето от нас не живеят. Всеки понеделник ни засипват с новини за болести, инфаркти, инсулти и самоубийства.

Мисля си, че телата ни се опитват с всички сили да ни кажат нещо за начина, по който животът, работата, отношенията ни с хората и нагласите ни въздействат върху нас и нашето здраве.
Ако не обръщаме внимание на усещанията си и посланията, телата ни могат да решат, че не се радваме на живота си, и да ни избавят от него доста скоро. Това е и призивът на тази книга: да спрем да живеем живота на неистинския си Аз, който други са ни наложили; да елиминираме не себе си, а това, което ни убива. Така, вслушвайки се в сигналите на тялото си, буквално ще спасим живота си.

„Посланията на тялото” е практически наръчник, ориентиран към днешните читатели. Четете и вървете към новия живот, водени от напътствия, които можете да разберете, и действия, които можете да извършите; преродете се и възстановете съвършеното здравословно състояние на тялото си, като се оставите то да ви напътства и води в изцелението на живота.

Възроденият живот носи много облаги, една от които са излекуваните болести. Точно както бактериите, вирусите и растенията променят своята генетична структура и стават резистентни към антибиотиците, ваксините и промените в климатичните условия, така и ние сме способни на вътрешно изцеление. На нас ни е далеч по-трудно, защото животът ни е значително по-сложен, но ако се вслушваме в посланията на разумните си клетки и създадем вътрешна среда, подкрепяща живота, самоизцелението може да стане по-често срещано явление.

Естествено за целта трябва да имате желание да се вгледате в тялото и чувствата си, вместо да живеете единствено в главата и мислите си. Развлеченията и лекарствата не са правилният отговор на чувствата. Както каза един адвокат в момент на криза (а адвокатството може да бъде сериозна болест): „Заключението, до което стигнах, беше безкрайно разумно, напълно логично и абсолютно погрешно. Защото, докато се учех да мисля, почти бях забравил да чувствам”.

Истината е, че мнозина от нас не отделят достатъчно внимание на чувствата си поради това, че чувствата им причиняват страдания. Повечето от нас са израснали под знака на девизи, които ни учат как да умрем, а не как да живеем. Трябва да загърбим болезненото минало и да превъзмогнем деструктивните послания, получени от най-различни авторитети – родители, учители, духовни лица, лекари и други.

Думите имат хипнотичен ефект върху децата до шестгодишна възраст, който впоследствие много трудно се преодолява и действа пагубно върху тялото и здравето им. В търсене на по-приятни усещания те често се насочват към насилствено поведение и различни форми на пристрастяване в резултат от увредената си нервна система. Езикът на тялото не бива да остава забулен в тайна. Ние не бихме искали да се пробудите за живота и да станете силни едва когато ви сполети беда. Щ& ни се да научите от тялото си как да оцелявате и да бъдете достатъчно силни, за да устоявате на природните стихии, и същевременно да сте достатъчно гъвкави, за да отстъпвате, когато обстоятелствата го налагат. Осмислянето на симптомите може да ви поведе по пътя на изцелението.

Болката е необходима, за да се предпазваме и дефинираме себе си. Ако никога не изпитвахме болка, това щеше да бъде пагубно за живота и тялото ни. Но когато открием смисъла на болката и нещастието, вече няма нужда да страдаме. Болката и страданието са различни неща.

Съзнанието не е локализирано на определено място и ние трябва да се настроим за съобщенията, които получаваме. Фактът, че реципиентите на органи могат да кажат много за живота на донорите, говори, че нашата биография се съхранява в клетките ни.

Преди няколко години, докато тренирах за маратон и вършех нещата, които обикновено правя, получих вертиго. Запитах се как бих описал това чувство на другите и думите, които чух, бяха: „Светът се върти”. Знаех, че тялото ми казва да намаля темпото и да си почина; нарочно правеше така, че да ми е трудно да стана сутрин от леглото. Когато погледнах „вертиго” в списъка със заболявания в тази книга, видях същото, което тялото ми бе казало. В момента имам проблеми с десния глезен и отново намирам отговора тук, в Първи раздел: „прекалено много отговорности”. Можем да разговаряме с тялото си и да се учим от него, както и да черпим от мъдростта на тази книга, за да се изцелим още по-лесно и бързо.

Ако сте готови да се упражнявате, наистина можете да се превърнете в човека, който искате да бъдете. Ние можем да ви учим и напътстваме, но вие трябва да се упражнявате. Знаем, че химичният състав на кръвта в организма ни се променя в зависимост от ролята, която играем. При актьорите се констатират промени в имунните функции и нивата на кортизол, докато са на сцената: трагедията може да ги разболее, а комедията им помага да се съпротивляват на болестта. Помнете, че говорим за изцеление на живота. Изцелението и лекуването са две различни неща; изцеленият живот устоява на много от болестите и е по-вероятно да доведе до излекуване на тялото.

Не позволявайте на убежденията да ви попречат. Осланяйте се на собствения си опит, нека той да ви води. Самият аз научих от собственото си тяло и работата на лечителите, че е възможно да се постигнат удивителни неща, на които никога не са ни учили в университета. Ако живеете по начина, който ви предлага Ина Сигъл, от послушен и многострадален пациент ще се превърнете в отговорен участник в лечебния процес. Позволете на детето в себе си да излезе на преден план, доверете се на любовта и чувството си за хумор, почувствайте какво могат да сторят те за тялото ви. Преди двамата със съпругата ми – Боби, правехме съвместни презентации: тя изпълняваше комични монолози, а аз говорех за здравето. Впечатляващо беше колко по-здрави изглеждаха всички само след петнайсет минути смях. При това тя получаваше много повече благодарности от мен.

Затова учете се от тялото и проблема си и позволете на въглена под налягане да се превърне в диамант, който да ви освободи от мрака и страданието. Трябва да отбележа, че въпреки това, в което мнозина от нас са свикнали да вярват, тук не става дума за чувство на вина, срам и обвинения. Въпросът е не къде сте сгрешили, а какво можете да правите добре, участвайки в живота си и общувайки с вътрешната си мъдрост. Да, случвало ми се е да се нараня и да се сблъскам със здравословни проблеми, които нямат нищо общо с емоционалните травми, а с инциденти или ухапване от кърлеж например. Вслушвайки се в тялото си обаче, успявам да се изцеля по-бързо и да предотвратя хроничните проблеми; не ми е необходима болест, за да удовлетворя потребностите си. Затова спрете да се тревожите дали правите нещо както трябва или не успявате заради посланията от миналото, а участвайте в живота си и играйте възможно най-добре.

Тялото е дар. То ни разкрива живота, също както телевизионният екран ни представя съдържанието на програмата, която гледаме. Аз работя със сънища и рисунки на пациенти и знам, че тялото може да говори със символи. Използвам ги, когато разяснявам диагнозата, така че пациентите да видят проявленията на вътрешната си мъдрост и да направят правилен избор на терапия.

Цветовете в рисунките на пациентите също носят конкретно значение и изразяват емоции. Арттерапевтите и юнгианските терапевти са наясно с това, макар да не са получили тези знания в медицински институт. Нищо случайно няма във факта, че в книгата си „Ракова болница” Александър Солженицин описва самоизцелението като „пеперуда в цветовете на дъгата”. Ето ви трансформацията и всички, свързани с нея емоции, обединени в един символ. Не се страхувайте да направите крачка напред и да се вслушате в тялото си.

Тук не става дума за това дали правите нещо правилно или погрешно, дали сте добри или лоши; въпросът е да бъдете отворени за универсалния език на духа и несъзнателното, изразен чрез тялото. Позволете на тялото си да ви помага и насочва към верни избори и лечение, а в крайна сметка – към изцелението на живота ви.

Д-р Бърни Сийгъл, автор на бестселърите „Любов, медицина и чудеса” и „Вяра, надежда и изцеление”


ВЪВЕДЕНИЕ

Научете се да изцелявате себе си и да се освобождавате от негативните убеждения, които ви държат в плен. Отърсете се от разрушителни емоции – като негодувание, страх, потиснатост, гняв, разочарование, ревност и безнадеждност. Свържете се с мъдростта на своето тяло; научете се да използвате интуицията си; отворете сърцето си; изпълнете се с радост, състрадание, яснота, вътрешен покой и любов. Открийте вродената интелигентност на тялото си и я използвайте, за да постигнете удивителна трансформация.

Откъде знам, че всичко това е възможно ли? Самата аз съм преживявала невероятната трансформация на изцелението и съм работила с хиляди други хора, които са променили живота си. Заменили са предишното нерадостно, изпълнено с болести и неудовлетворение съществуване с пълноценен живот, преливащ от здраве и радост от мъдрото и съкровено познание за себе си. Когато се измъкнете от черупката, скриваща истинската ви природа, ще откриете сиянието на автентичния си Аз.

Не искам от вас да ми вярвате. Важното тук е не да слушате другите, а да откриете своите собствени отговори. Ето какво казвам на участниците в курса по Проницателно интуитивно лечение чрез визуализация: Вярвам, че всеки, който вложи от себе си в процеса, получава многобройни дарове, прозрения, разширено съзнание и възможности за израстване, трансформация и изцеление. Аз мога да ви дам ключа, но как ще го използвате, зависи изцяло от вас. Само вие имате силата да промените живота си.

Тялото ви дава обратна връзка. Тази книга ще ви покаже как да разбирате неговите послания. Тя предлага редица практически упражнения за хармония и изцеление. Всички те са прости, лесни и бързи; не ви е нужен предишен опит. Щом можете да дишате, релаксирате, четете, мислите и движите тялото си, можете и да се изцелите.

Използвала съм тези упражнения в работата си с много хора за успешното облекчаване на различни състояния: главоболие, болки в гърба, тревожност, сърдечни проблеми, наднормено тегло, храносмилателни смущения, астма и много други.
В ръцете ви са инструментите, с които можете да отстраните деструктивните модели и убеждения, както и емоционалния товар на клетъчно ниво, за да откриете невероятното същество, което всъщност представлявате: пълно със сияен потенциал, гениалност и божествена сила. Единственото, което се иска от вас, е да сте готови да използвате информацията, която е пред вас, за да изцелите себе си и да промените живота си.

Една моя ученичка не вярваше, че е способна да се освободи от отчаянието и депресията, докато не откри, че под проблемите й се крие дълбока, проникновена, преобразяваща любов. Чрез това изцеление тя промени живота си и отношенията си със съпруга, децата и близките си. Научи, че е достойна за любов, и вече не страда от пристъпи на паника и депресия.

Друга млада жена осъзна, че пристрастеността й към цигарите е начин да се почувства по-близка с баща си. В този момент тютюнът изгуби силата си. Тя спря да пуши още същия ден.
Много от великите учители, лечители и пророци в историята са казвали: „Познай себе си”, защото, когато имаш това познание, имаш избор, а когато имаш избор, имаш свобода и достъп до благоденствието. „Познай себе си” и „Изцели себе си” са велики идеи. Проблемът е, че повечето хора не знаят как да го направят. Намерението ми е с тази книга да ви дам инструментите, с които да се вгледате в себе си и да откриете извора на благоденствието и жизнеността.

Един преуспял бизнесмен веднъж сподели, че след като се научил да се вслушва в тялото си и да следва посланията му, не само излекувал болките в гърба и коленете си, но и започнал да взема по-добри решения в бизнеса. В действителност след посещението на моите семинари доходите му се утроили благодарение на изострената му интуитивна проницателност.

Откриването на вътрешната мъдрост и настройването към себе си не е нещо, което се прави няколко пъти годишно; то е начин на живот. Когато започнете да усещате удивителните ползи, да разширявате съзнанието си и да преживявате силата на себеизцелението, никога няма да погледнете назад.

Inna Segal
“Посланията на тялото”
Ина Сигъл

За книгата:
„Посланията на тялото е нещо повече от книга; това е част от новото движение в името на здравето, чиято цел е да насърчава и учи хората да усещат тялото си и да участват в собственото си изцеление.
Очаква ви невероятно преживяване, което ще ви дари с могъщи методи и целебни вибрации, отвеждащи към здраве и благополучие“.

Хората все по-ясно осъзнават, че съществува пряка зависимост между нашето емоционално и психическо състояние и физическото ни здраве. Вече знаем, че болестите често са следствие от блокирани емоции и погрешни мисловни модели. Добрата новина е, че макар собствените ни мисли и чувства да са в състояние да ни разболеят, те също така имат силата да ни изцелят.

Книгата на Ина Сигъл е лесен за използване практически наръчник, който ще ни помогне да установим връзка със собственото си тяло и неговия лечебен потенциал. Оттук ще научим:
- Как да се освободим от токсичните ефекти на определени емоции и представи.

- Как да премахнем причината за болестите си, като използваме позитивни утвърждения, визуализация на светлина и цвят, релаксация и медитация.

- Как успешно да лекуваме сами различни неразположения: главоболие, болки в гърба, тревожност, проблеми със сърцето, наднормено тегло, храносмилателни смущения, астма и др.

- Как от пасивен свидетел да се превърнем в активен участник в собственото си изцеление.

Отзиви:

Тази книга получи международна подкрепа от широк кръг авторитетни лекари, медицински сестри, психолози, писатели и природолечители.

„Посланията на тялото” е наръчник за възстановяване на съвършеното здраве на тялото и за изцеление на живота. Ина Сигъл предлага безценни истини за скритите причини на болестите и неразположенията и практически съвети, които несъмнено ще дадат сила на мнозина да изцелят сами себе си. Затова четете и черпете от мъдростта на тази книга: тя може да ви отведе към живота, който в действителност ви е предопределено да живеете.”
д-р Бърни Сийгъл, автор на „Любов, медицина и чудеса”, бестселър от класацията на „Ню Йорк Таймс”

„Посланията на тялото” е вълнуваща книга, попадаща право в целта! Силно се надявам хората от всички краища на Земята да възприемат посланието за изцеление със сърцата и телата си, за да се радват на жизненост и благополучие!”
д-р Кристиан Нортръп, автор на „Женски тела, женска мъдрост”, бестселър от класацията на „Ню Йорк Таймс”

“Тази книга ни учи да се вслушваме в посланията на тялото и ни води крачка по крачка към здравето, постигнато чрез прости, но ефективни лечебни методи и принципи. Ина Сигъл показва как мислите, енергията и емоциите се отразяват на здравето. Мъдростта на тялото вече не е тайна, а мощен пътеводител, с който можете да преобразите всяка сфера от живота си.”
Джак Канфийлд, съавтор на поредицата „Пилешка супа за душата” и автор на „Принципите на успеха” (ТМ)

„Лесен за използване практически наръчник, който може да ви помогне да установите връзка със собственото си тяло и неговия лечебен потенциал, като предлага инструментите, с които да участвате в собственото си изцеление. „Посланията на тялото” ни вдъхновява и учи как да общуваме пълноценно със собствените си тела.”
Брандън Бейс, автор на бестселъра „Пътуването”

„Не е необходимо да сте болни, за да се възползвате от тази забележителна книга. Ина Сигъл предлага прости, но могъщи упражнения, които ще ви помогнат да установите връзка със собственото си тяло и вътрешна мъдрост, за да постигнете физическо, психично и емоционално изцеление на най-дълбоко ниво и да живеете по-щастлив, здрав и пълноценен живот.”
д-р Хила Кас, автор на „Природни висоти”, бивш клиничен асистент в Катедрата по психиатрия на Медицинския факултет на Университета в Калифорния, Лос Анджелис

„Отначало бях скептик. Но все пак опитах и открих, че това е една вълшебна книга. Съвсем проста, но работи и може да ви излекува.”
д-р Роджър Коул, специалист по лечение на ракови заболявания и палиативни грижи, автор на бестселъра „Мисия на любовта”

„Дори и да не знаете какво ви е, тази книга ще ви помогне да тръгнете по пътя на изцелението и с помощта на Ина да се излекувате!”
д-р Джери Розенбаум, съавтор на „Какво ми е?”

„Използвала съм много от техниките и подобренията в качеството на живота ми са наистина забележителни.”
Мери-Ан Галахър, психолог

„Удивителна книга от авторитетен лечител. Приемете я като наръчник на начинаещия за постигане на прекрасно здраве на ума, тялото и духа.”
Симон Рейнолдс, председател и творчески директор на Love Commnunications и автор на „Станете щастливи за осем минути”

„Ина ни показва как да разбираме и общуваме с тялото си. Тя успява по един прекрасен начин да достигне до онова, което може би е следващата граница за психолозите: мъдростта на тялото. Книгата е изпълнена с ценни прозрения за нас самите и още по-важно, за холистичния начин на живот.”
Роб Хилиар, психолог

„Подробната книга на Ина ще ви помогне да постигнете задълбочено разбиране за интимната връзка между ума и тялото. Гениалните й прозрения и увлекателните разкази за действителни случаи ни предизвикват да превъзмогнем личните си предразсъдъци и ограничения.”
Д-р Рон Ралис, хиропрактик

„Чудесни прозрения за начина, по който всички можем да се радваме на здраве и благополучие!
Том Хартман, автор на бестселъра „Разбиването на шифъра” и водещ на собствено предаване в радио KPOJ

„Здравето е ключов елемент от успешния живот. „Посланията на тялото” изследва и развива съзнанието за важната връзка между ума, тялото и духа, която е от първостепенно значение за здравословния живот.”
Джим Стовал, автор на бестселъра „Върховният дар”

„Препоръките и техниките на Ина Сигъл са ненадминати по своята ефективност. Като терапевт с дългогодишен опит гарантирам точността и практичността на нейните съвети. Горещо ви препоръчвам да си купите книгата. Тя ще стане класика в сферата на медицината на ума и тялото.”
д-р Ралф Балард, хомеопат и специалист по клинична хипноза

„Книгата „Посланията на тялото” на Ина Сигъл е значим принос към нарастващия корпус от познания в сферата на ума, тялото и духа. Работата й обхваща скритите психични и емоционални причини на уврежданията във всички части на тялото и представя нови открития за ролята на емоциите и цветолечението. И най-важното, книгата се фокусира върху това, което хората сами могат да постигнат за себе си, а не върху онова, което специалистите могат да направят за тях.”
Питър Джонстън, общопрактикуващ холистичен лекар

„Открийте вътрешния си разум и преобразете живота си! Това е потенциалът на книгата на Ина Сигъл. „Посланията на тялото” е добре написан, практичен и задълбочен наръчник за решаването на здравословните проблеми с помощта на собствената ни интуиция. Може би точно той ни е нужен по пътя към благополучието.”
д-р Тим Байрашевски, общопрактикуващ лекар

„Ина интуитивно намира практично обяснение на житейските проблеми и предлага път за тяхното решаване. „Посланията на тялото” е чудесна книга за всички, които търсят любов, покой и вътрешна интеграция.”
Шон Ресник, натуропат и хомеопат

„Книгата на Ина за скритите енергийни причини на заболяванията е един от най-изчерпателните текстове по въпроса. Благодарение на стила й на писане и най-сложните проблеми стават достъпни за всеки, който иска да научи повече за емоционалните фактори на болестите. Особено силни са предложените медитации, които правят книгата не само ценен източник на прозрения, но и изключително практично ръководство.”
Дарен Уолш, специалист по китайска медицина

„Ина е удивително надарен лечител. Участвала съм в два семинара, които имаха забележителен ефект върху живота ми. Ина отвори пред мен врати, които ми позволиха да се развивам и да се уча как да лекувам себе си и другите. „Посланията на тялото” е великолепен, разбираем и лесен наръчник, който ще ви помогне да промените живота си към по-добро.”
Джо Хил, медицинска сестра

За автора:

Ина Сигъл е международно признат лечител в сферата на холистичната и енергийната медицина. Помогнала е на милиони хора по цял свят да открият своя лечебен потенциал и да изцелят тялото и живота си.

Технически характеристики:
Книгата излиза на: 14.10.2011 г.
обем: 368 стр.
Цена: 14,95 лв.
ISBN: 978-954-26-1007-6

Рубрики: Frontpage · Tворчество · Модерни времена

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай