Public Republic Art Studio

Конкурс на “Public Republic” по случай петия рожден ден на списанието

10 септември, 2011 от ·

Литературен конкурс на тема „Писането е лудост”

Literaturen_konkurs_Public_Republic

ЦитатДа пишеш литература днес почти не носи пари, известност и висок социален статус. Все по-малко хора четат, все по-тесен кръг медии се интересуват от пишещия човек. И въпреки това броят на тези, които изпитват потребност да пишат, не намалява. Така е не само в България, но и в другите европейски страни. Изглежда, че съществува някаква скрита причина с психологически и нравствен характер, някакъв подтик, който надхвърля границите на лесното обяснение. Писателите-фантасти обичат да рисуват апокалиптични картини, в които цели общества изведнъж попадат в ситуации на масова болест или лудост.
 
Дали и писането е болест? Или лудост? Заразяваме ли се, или „бацилът” се заражда и развива някъде дълбоко в нас, в частното пространство на семейството и дома? Можем ли да говорим за тези, които пишат, като за някаква общност от индивиди, посветени в неразбираема за другите хора страст? Трябва ли да определяме тяхното състояние в медицински термини, или можем да си припомним – ако не чак древните представи за божествено вдъхновение, то поне романтическата идея за призвание и съдба?
 
Всеки има свой отговор на тези въпроси – един от позицията на пишещия, друг от позицията на четящия днешен човек. Конкурсът на Public Republic ни дава възможност да се вгледаме в себе си и в хората, които познаваме, както и в книгите, които четем. Той също така е повод за писане и начин да споделим лудостта си с другите „болни” от нея. Всеки получен текст ще бъде един отговор, а в сговарянето на всички отговори бихме могли да дочуем гласа на нашето време.
 
проф. дфн Милена Кирова

Мултимедийното списание “Public Republic”, с подкрепата на Немско-българското дружество в Хамбург и Дружеството за българо-немски икономически и културни връзки, Германия, организира от 15 септември до 15 октомври 2011 г. литературен конкурс на тема „Писането е лудост”.

Конкурсът е за художествен текст в една от двете категории: поезия или проза (разказ до 900 думи).

Творбите ще бъдат оценявани от жури в състав: проф. Милена Кирова (литературен историк и критик) – председател на журито, Амелия Личева (доцент по теория на литературата и поет), Владимир Зарев (писател и издател), Здравка Евтимова (писател), Мирела Иванова (поет), клиничен доц. д-р Евелина Ламбрева Йекер, д.м. (психиатър-психотерапевт и писател), Ида Даниел (режисьор, поет и сценарист).

Първа награда във всяка категория: 100 лв.

Втора награда включва преводи на немски и английски език.

Трета награда – арт фотоси на дизайнерката Симона Грошевска и книги от издателство “Сиела”.

Отличените на първите три места автори ще получат грамоти, публикации в коледното издание на сп. “Съвременник”, в “Литературен вестник” и в “Public Republic”, книгата “Андрогин” на Ясен Василев и ще участват с творбите си в следващата арт среща на “Public Republic” в Германия.

Наградите ще бъдат обявени на рождения ден на “Public Republic” — 21 октомври 2011 г.

Регламент:

Условия за участие: В конкурса може да участва ВСЕКИ само с ЕДИН ТЕКСТ, като избере САМО ЕДНА от двете категории художествен текст (само поезия или само проза). Задължително условие е творбата да НЕ Е ПУБЛИКУВАНА досега в печатно или интернет издание.

Срок: От 15 септември до 15 октомври 2011 г. включително (текстове се приемат до 24:00 часа на 15 срещу 16 октомври).

Обявяване на наградeнитe: 21 октомври 2011 г.

Изисквания към участниците:

1. Изпращане на един E-mail до редакцията ([email protected]) с два прикачени файла. В полето “Относно”/ Subject да бъде записано „За конкурса” и Вашето име и фамилия.

2. В първия прикачен файл се съдържа текстът (като doc) – поезия или проза, с който участвате в конкурса.

 • в категория “Поезия” участват само стихотворения;
 • в категория “Проза” участват само разкази с обем до 900 думи.

3. Върху самите текстове да няма никакви лични отличителни знаци (име, потребителско име, автограф, лого и т.н.).

4. Във втори прикачен файл (като doc) да бъде изпратена попълнена съответната форма за участие, която може да изтеглите тук:

5. Kонкурсът на тема „Писането е лудост” на мултимедийното списание Public Republic е конкурс за авторски творби.

Можете да участвате в него само с текстове, на които Вие самите сте автор.

Изпращането на чужди произведения за конкурса е недопустимо и е свързано с юридическа отговорност.

С изпращането на кандидатурата си, участникът дава изричното си съгласие с това условие, както и с условието, че текстовете му да могат да бъдат публикувани в online и печатни издания на Public Republic.

6. Всеки от участниците в конкурса ще получи в рамките на 48 часа на електронната си поща мейл, че текстовете и необходимите данни са пристигнали успешно на редакционния адрес.

В случай, че сте пропуснали да изпратите нещо, също така ще получите мейл с молба да допълните вече изпратеното.

Пожелаваме успех на всички участници!

 
За допълнителна информация и въпроси: [email protected]
 

Рубрики: Frontpage · Модерни времена · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

 • Боряна // 11 сеп, 2011 //

  Чудесна идея!
  Наистина много писатели са почти милионери! Марк Леви, например…. Но разбрира се, не са започнали да пишат с мисълта за пари, може би?!
  900 думи….Не е много!
  Думи или знаци?
  Пояснете, моля!