Public Republic Art Studio

Artist of the Week– Светослав Иванов

19 септември, 2011 от · 1 Коментар

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Виолета Петкова със Светослав Иванов

Svetoslav Ivanov

Светослав Иванов: “Всъщност фантазията и въображението са голяма част от ежедневието ми.”

Светослав, би ли ни разказал кога и как започна да се занимаваш с фотография и дизайн?

По фотографията ме запали моят брат през средата на 80-те години. Научи ме как да правя снимки от заснемането до хартиеното копие.

Abstract Legs

Останалото беше експериментиране с всички възможни средства за промяна на визията, това доведе и до влечението ми към колажа, ретуша и в последствие към графичния дизайн.

Christian Girl and Master


Залагаш на символизма в живота и работата ти. Оставяш ли място и за мъничко фантазии и въображение?

Всъщност фантазията и въображението са голяма част от ежедневието ми. Търся форми и детайли във всичко.

Day on the strange city

Примерно, търся форми по замазките на стените, дървените колони и т.н. в заведенията. Текстурата им понякога прилича на човешко тяло или животно.

Dead Land Dark Sky Dead Sea

Облаците приемат различни разпознаваеми форми на лица. Символизмът е по-скоро като ключ към скритите форми, обичам потайните и мистични главоблъсканици. А там, според мен, символите са ключови към показването на скритите форми.

Flash and Flesh

Живееш във Варна, определяна като морската столица на България. Оказва ли влияние върху творчеството ти? Вдъхновяват ли те необятните морски пейзажи?

Морето е и краят на всичко зад теб, и начало на безкрая. То е спокойствието на съзнанието ти и собствената ти ярост.

Fog

Няма как да не оказва влияние, което всеки път е очаквано различно. Най-харесвам зимното море, обезлюдено и яростно, с дъх на ром :)

Fog

Откъде черпи вдъхновение един млад човек, експериментиращ с таланта и интересите си?

Всъщност, не знам :) . Нещата просто се случват.

Flash and Flesh

Нямам предварителен замисъл за определено нещо, дори и за колажите. Формите и детайлите ме водят някой път веднага, някой път след месец, година или две. Всичко с времето си :)

Flowers of Evil

Как се роди идеята за създаването на благотворителния проект „Оризови полета”? Каква е твоята гледна точка като участник в него?

Идеята дойде от Диди Василева, Владислав Христов и Пламен Михайлов. Разказаха ми каква е идеята и аз казах „Да”.

Killer Chair

Хареса ми идеята за съпричастност към трагедията в Япония, като се комбинират различните стилове във фотографиите с хайку стиховете на един автор. Като налудничаво математическо уравнение от типа (1+1+1)+1=1 :)

Mystery Foot

Какво планираш и за какво мечтаеш в професионален план? Да очакваме ли още съвместни и самостоятелни изяви на родна и чужда земя?

Мечтая кризата да започне да си събира багажа и да се заема със сериозното планиране, но и това ще стане някой ден (дано е скоро :) ).

Night Fears

Надявам се да успея да организирам самостоятелна изложба, желанието ми се увеличава … дано и желаещите да я видят също.

Ornament On History

Какво пожелание би отправил към читателите на Public Republic?

Бих цитирал Ницше:
„Има две житейски правила: Правило 1 — Не се тревожи за дреболии. Правило 2 — Всички неща са дреболии.“

No Face Man

Pink House

Summers End

The Coast of Lost Thoughts

To the paradise  or to the hell

Varna Morning

Varna en Hiver

Снимки: Светослав Иванов

Svetoslav Ivanov

Има един месец в календара, кръстен на покровителката на Рим, богинята Юнона. През един такъв месец юни на 1974-а година е започнал земния си път и Светослав Т. Иванов – фотограф-дизайнер, чието творчество, интереси и вдъхновения ще се опитаме да ви представим.

Стартът, даден с тази символика не е случаен. Символизмът е част от живота и работата на Светослав. Това лесно се забелязва във всяка негова творба – било то снимка, графичен или уеб дизайн.

Влиянието на символизма и вглъбяването в детайла е повлияно от интересите му към изкуството в периодите на Готиката, Ренесанса и Барока, както и към някои съвременни течения, в които детайла и чистотата на изображението са на почит. Пътят към символизма и сливането му с личностните виждания и фантазии минава през определено развитие, разбира се.

Роден в Шумен и почти веднага акостирал във Варна. И понастоящем предпочита да посреща своите „изгреви” над далечния морски хоризонт. Варна за него е важна. Тя е част от неговото битие и вдъхновение и като такава играе важна роля за изграждането му като фотограф, дизайнер и творец, вживяващ и материализиращ визуално фантазиите, илюзиите и мечтите си, пречупени през „огледалото” на (под)съзнанието си.

В личното му уеб пространство – www.stidesinger.com, чийто идеолог и създател е самият Светослав, с лекота се усеща стилът и усетът му към изчистения дизайн и достъпния начин за представяне на идеи, виждания, визуализирани „сънища”.

Член на Фотографско Общество – Варна, по-значимите му изяви са в общи изложби във Франция, Италия и България. Последната от тях е проектът „Оризови полета” – заедно с Димитрина Василева, Пламен Михайлов и Владислав Христов.

Рубрики: Frontpage · Tворчество · Visual Art · Модерни времена

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Реджи // 20 сеп, 2011 //

    Браво! Много интересни идеи и реализация! Впечатлен съм!

Коментирай