Public Republic Art Studio

Стефан Иванов грабна наградата от София:Поетики 2011

29 август, 2011 от · 3 Коментара

Людмила Йорданова
Снимки: ексклузивно за Public Republic от Владислав Христов

Между 27 поети, участвали в международното издание на поетичния фестивал, публиката посочи него за свой избраник. Стефан Иванов представи в лятната нощ на 27 август край Езерото на лилиите стихотворението си „Борисовата градина”.

tn_stefan ivanov
Стефан Иванов

И тази година фестивалът събра разнородна свободомислеща и словолюбива аудитория. Коментарите, които се чуваха сред нея и от нея, определено не се вписаха в границите на традиционната критика.

Между „Осанна” и „Разпни го” волно шестваше духът на Поетиките, избрал пространството на градския парк, за да напомни, че изкуството е нееднозначно, че преди да легне в книжното тяло и да замръзне там, то е живо и противоречиво, ражда се от провокацията. Напомни още, че границата между желанието на всяка цена – дори с клозетни еквилибристики – да те забележат, и истинската оригиналност е тънка. И къде точно минава тя, решава досътворяващият словото Човек. Според ръста на духовното в себе си.

tn_qsen vasilev
ЯRсен Василев

Далеч преди обявения официално час за старт на тревните площи се появиха първите зрители. Далеч след официално обявения час за старт, след разгряващите забивки на музикантите, започна първият блок от пърформанси. Откъси от свои текстове представиха прозаици, чиито книги са предизвикали сериозен отзвук или са номинирани за национални литературни награди в периода от предишното международно издание на фестивала до сегашното – Радослав Парушев, Леони Ходкевич, Ангел Игов. Изявите им бяха съпроводени от диджей-сета на Surbahar.

tn_emanuil vidinski
Емануил Видински

Във втората част Стефка Янорова, Петър Мелтев, Юлиян Петров, Александър Митрев, Катя Атанасова, Ида Даниел, Мария Минкова талантливо пресъздадоха „театралната ситуация в процес” „Да изядеш ябълката”.

tn_ilko dimitrov
Илко Димитров

С особено любопитство бе посрещнат третият блок на поетичния фестивал. В него български поети застанаха до братята си по перо Валери Коултън (САЩ), Питър Уо (Великобритания), Гьокченур (Турция), Клаудиу Комартин (Румъния), Фиви Яниси (Гърция), Мехмед Алтън (Турция), Едуард Смолфийлд (САЩ), Андра Ротару (Румъния), за да представят поезията им на български.

tn_DSCF6989
Гьокченур (Турция) и Иван Димитров
снимка: Албена Зографова

Изпълненията им бяха озвучени от музиката на „Unknown Pleasures” (Валентин Геров – виола, Тодор Стоянов – китара, Александър Даниел – барабани).

tn_ivan dimitrov
Иван Димитров

Сред творческите дуети от български поет и чужд гост се открои този на Петър Чухов и Питър Уо. Драматичното редуване на оригинала и превода в различен ритъм – строфа след строфа, стих след стих, едновременно звучене – не направи текста по-разбираем, но определено внуши представата за липсата на дистанция между българско и английско поетично слово, между превод и оригинал. Работата на талантливата преводачка Яна Букова направи най-достъпно и близко за слушателите стихотворението на гръцката поетеса Фиви Яниси „Пенелопа1”.

tn_ivan hristov
Иван Христов

Най-голям интерес обяснимо предизвика четвъртата част на феста – четенията на българските поети, които влязоха в битката за голямата награда на „София:Поетики”. В благородната надпревара се включиха Мария Калинова, Илко Димитров, Миглена Николчина, Владимир Левчев, Надежда Московска, Стефан Иванов, Кристин Димитрова, Борис Роканов, Мария Липискова, Румен Баросов, Силвия Чолева, Валери Валериев, Андриана Спасова, Димитър Кенаров, Емануил Видински, Галина Николова, Захари Захариев, Емил Христов, Яница Радева, Марин Бодаков, Петър Чухов, Яна Пункина, Иван Христов, Камелия Спасова, Иван Димитров, Мирослав Христов, Тома Марков, Ясен Атанасов.

tn_kamelia spasova
Камелия Спасова

Преходът към четвъртия блок от феста направи Никола Маринов Wayab, който съпроводи и пърформанса на миналогодишния победител ЯRсен Василев. След това музикалната щафета поеха „КсеТоФон”, „Nasekomix”, „Блуба Лу”.

tn_DSCF7038
Едуард Смолфийлд (САЩ) и Иван Христов
Снимка: Албена Зографова

През цялата вечер на специалния LED-екран вървяха визуалните експерименти на „Studio Dauhaus”. Както организаторите бяха предварително обещали, тук се случи и най-голямото приключение на вечерта. То изненада абсолютно всички – внезапното угасване на електрическото захранване за сцената стана повод за много шеговити коментари и пред микрофона, и сред публиката.

tn_maria kalinova
Мария Калинова

Много от участниците се обърнаха със специална благодарност към „Човека-Поетики” Ясен Атанасов. В неговата воля да случва организацията на фестивала те видяха обещание за още много издания. Ясен от своя страна благодари на съмишлениците, дали своята подкрепа за идеята. На първо място той открои Столична община. Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет и на Комисията по образование, наука, култура и вероизповедания към него, отправи официално послание към всички участници.

tn_Vladimir Lev4ev-Vladislav hristov
Владимир Левчев

С голяма благодарност бе посочено и партньорството на фондация „Америка за България”, осигурила средствата за гостуването на чуждестранните поети. Медийни партньори на събитието са Програмата и БТА.

Наградата на победителя от София: Поетики 2011 бе връчена на 28 август, неделя, от 19:00 ч. в клуб „Петното на Роршах”. „Поети представят поети” – каза Ясен Атанасов по повод на самостоятелното четене на чуждестранните гости от фестивала и последвалата свободна дискусия с тях. Ала за всички бе ясно, че в тази нощ се случва нещо много по-дълбоко и приятели представят приятели и съмишленици. Сигурен знак, че Поетиките продължават и след нея.

tn_DSCF7021
Фиви Яниси (Гърция) и Камелия Спасова
Снимка: Албена Зографова

ПП: Обещах на моята дъщеря да види този материал. И искам заради нея да кажа, че Петър и Питър (Чухов – Уо) станаха моите крайъгълни камъни в личното ми преживяване на Поетики 2011. Както като интересно и оригинално сценично присъствие на Словото, така и като творчески тандем, в който двугласието е органично и красиво. Най-съкровено ме докосна женското присъствие на Фиви Яниси.

Ала истинският финал за мене е прочитането на поетичните творби, които чух. Самотно. От книжен носител, ако може. Традиционно, нали?

Единственият начин да бъда всичко и себе си в един поетичен текст.

Рубрики: Frontpage · Модерни времена

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

3 Kоментара за сега ↓

  • Фен // 29 авг, 2011 //

    Да има фестивал е хубаво. Да има дионисов дух, да има океан от емоция също е хубаво. Да има конкуренция също е хубаво понякога. Да има всички изкуства мирно пребъдващи заедно пак е хубаво. Всичко му е хубаво, ако е хубаво. Но да има пияни водещи, hate от сцената, цинизъм, скука, превръщането на на публиката в труп това вече е лошо. Писането на поезия е обикновено вземам нещо от тук, вземам нещо от там и се получава. Но не винаги … При съберането на десет човека, правещи поезия, десет човека, правещи музика, десет човека, правещи театър, десет човека, правещи визия не винаги се полува супер група, супер art society. Нужно е да има органичност, цялостност, събраност. Целта е публиката да се чувства доволна, щастлива от съприкосновението си с артистите, а не просто да наблюдава нечий бунт, нечий психологичен комплекс, нечий патос. Нужно е да има послание за ценността на поезията и подтик към творчество и съпричастие, а не просто демонстрация на екзистенциално недоволство. защото в поезията има и очарование и радост и екстаз. Поезията би трябвало да прави хората щастливи, а не нещастни. Поезията би трябвало да прави хората мъдри, а не глупаци. Изкуството като цяло е комуникация и не бива да се превръща в самоцелност – изкуство заради самото изкуство. И все пак: оптимизъм!

  • Друг разочарован фен // 30 авг, 2011 //

    Коментарът над мен е изразил вижданията и усещанията ми по-добре, отколкото аз самият мога да ги изразя. Съгласен на 100%.

  • Семион Делирадев // 30 авг, 2011 //

    Аз пък съм съгласен с последната дума от първия коментар. Отърсена от иронията. Защото ми е омръзнало от недоволни и критикари.

Коментирай