Public Republic Art Studio

Петък, 12 август 2011

14 август, 2011 от · Няма коментари

Крум Филипов

„Искаше ми се да бъда този, който съм бил преди мен…” Само това повтарял в последните си дни Каспар Хаузер – „загадката на нашето време”…

Петер Хандке избрал това изречение за тема на пиесата си „Каспар”. Хандке е човек , който разпознава ангелските езици. Никакво съмнение. Вендерс – също!
На излет до манастира „Св.св.Козма и Дамян” над с.Куклен…Господи , каква промяна – само за три години (манастирът е от девети век) е заприличал на луксозен хотел, строи се и нова пищна църква в дворчето…Старата църквица от девети век е като беден роднина в целия този архитектурен комплекс за малоценност…

На връщане престарели, но изящни дядо и баба ме молят да ги закарам до Пловдив , малко са се надценили с ходенето пеш под това слънце…Дядото се оказва проф.по кожни болести, съпругата му излъчва аристократичност…Дълга пауза в колата след запознанството…”С тези нови постройки манастирчето е изгубило съкровеното…тъжна картина…” – Така каза дядото.
Наум си повтарям – „…искаше ми се да бъда този, който съм бил преди мен…”

Няколко часа по-рано над манастирчето, сред шубраци и бурени, случайно открихме стара каменна плоча (от 1920г.) От едната страна пише, че някой си Апостол Кънев и семейството му даряват тази вила (вила нямаше наоколо) и земята на манастирчето „Св Козма и Дамян”) От другата страна на плочата в камъка е изсечен надпис:
„ГРАЖДАНИ,СЕЛЯНИ,
ОБИЧАЙТЕ СЕ,
ПОМАГАЙТЕ СИ ЕДИН НА ДРУГ,
ЧЕ ЩЕ МРЕТЕ!”
Ап.Кънев

Рубрики: Frontpage · Графити · Модерни времена

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай