Public Republic Art Studio

Кшищоф Усакиевич: „Тук не се чувствам чужденец.”

20 август, 2011 от · 19 Коментара

Един разговор на Виолета Петкова с пътешественика Кшищоф Усакиевич

Кшищоф Усакиевич: „Тук не се чувствам чужденец.”

Напоследък из софийските улици и заведения често можеш да чуеш чуждестранна реч.

Рядко можеш обаче да срещнеш хора като него – въпреки че на външен вид не си личи особено, че е чужденец, по говора и произношението бързо откриваш, че не е и нашенец.

Ала след като поговорите, ще се убедиш, скъпи читателю, че дълбоко в себе си той е българин по душа, ще го погледнеш приятелски и ще му се усмихнеш.

Ogledalen obraz Снимка: Krzysztof Usakiewicz

Полякът Кшищоф Усакиевич идва в България за първи път през лятото на 2008 г. с едно необикновено за мнозина от вас превозно средство – колело. Запленен от българските земи, през август 2010, след кратък престой в Гърция, отново минава през България и малко след това е твърдо решен да прекара новогодишните празници у нас със свои приятели. Този път тежките зимни условия принуждават странстващия студент да дойде със самолет.

Спомня си с умиление за някои от местата, през които е минал и моментите, които са му направили най-силно впечатление:

„Много ми е харесала пътят по направление на Дунав, няма да забравя никога трасето от Мездра в Нови Искър, обичам да споменавам мъглата и приятен хлад, които царуваха на седловина до Берковица (въпреки това, че това беше първа половина на август, трябваше да почивам облечен в шапката, шал и ръкавици).

Много добре помня също пътя от Гоце Делчев в Петрич. Най-напред страхотно трудно и дълго катерене, цялата изпотена тениска и голяма надежда при всеки завой, че веднага това най-после ще свърши. Ама, сетне горещ макарон с доматен сос от газов котлон на седловината, а след това фантастичното няколко километрично спускане при чудесни пейзажи – това беше най-хубава награда, за която бих могъл да мечтая в онзи момент”.

Изненадващо е, че няма кой знае какви тактики за намиране на подслон – просто заговаря учтиво, когото срещне по пътя: „Добър вечер, извинявайте, търся място, където бих могъл да прекарам нощта. Знаете ли, дали има тук такова нещо? Нямам голяма нужда, просто парченце на покрив над главата и безопасно място за колело, може би някакъв хамбар или стар гараж”.

Признава, че често хората реагират скептично към идеята непознат гост да пренощува у тях. Но вместо да се ядоса, Кшищоф им влиза в положението и разбира страха в очите им. Ако вече се мръква и никой не го е приютил, намира подходящо място, където може да разпъне палатката си. Често се е случвало да се натъкне на стари футболни игрища, бензиностанции, детски площадки, или просто на някакво местенце между катерушка и пързалка.

Palatka
Снимка: Krzysztof Usakiewicz

Когато за първи път посещава България, признава, че не е знаел нищо, освен че се намира в родината на Стоичков и Бербатов. Спомня си шока, който е изживял, заедно със своя другар на пътя – поляка Кацпер в Свищов, когато се сблъскал с българската азбука и разбира се, не успели да разчетат табелите по пътя.

При второто си посещение, заличава тази сконфузна ситуация, като вече е понаучил български.

Няма логично обяснение защо се е захванал с това начинание, самият той предполага, че любовта му към нерационални неща го е подтикнала. Слушал е няколко български групи – „ФСБ”, „Атлас”, „БТР”, „Chainsol”. Смята , че е изключително важно да познаваш музиката на страната, която искаш да посетиш, защото е убеден, че помага при разчупването на бариерите между хората.

Що се отнася до българската кухня, признава, че не е велик гастроном. Избягва скъпи ресторанти, съобразява се с условията, произтичащи от факта, че пътува с колело – приготвя си храна, според каквото успее да намери в обикновен магазин за хранителни стоки, най-често макарони. Въпреки това е опитал шкембе, кебапчета, мусака, баница, лютеница, свинско с кисело зеле:

„Надявам се, че няма да докача никого, казвайки че ядене просто най-много ми харесва, когато съм много уморен или когато ям заедно с някакъв много добър приятел. Най-хубаво е, когато тези две неща стават едновременно! Така случи например този август. Дойдох с колело в София, бях цял мръсен и малко смърдях. Имах нужда от почивка. Откакто тръгнах от Солун, всеки ден минавах повече от сто километра през планините. За щастие, тука ме чакаше с нетърпение моят много добър приятел, Лъчезар (с когото също се запознах в Гърция). Никога няма да забравя тази вечер с печено пиле и салатка от картофи в неговата къща. Освен това пихме „Ариана” и гледахме заедно дерби ЦСКА-Левски. Сините победиха с 1-0”.

Харесва българската филмова копродукция на режисьора Стефан Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. Най-много го е впечатлило колко чисти са дрехите на Алекс и дядо му, докато пътуват с тандема: „Няколко стотици километра на каране колело с джинси и безупречно бяла тениска? Извинявайте, но аз въобще не вярвам! Опасявам се, че режисьорът е направил тука малка грешка”.

Добре помни първия си практически урок по български: „Погубихме се малко с Кацпер някъде до Кнежа. Тогава попитах един мъж и той ми каза, че трябва да вървим направо. Веднага отбихме надясно. Едва след няколко километра разбрахме, че все не отиваме правилно. Причина на грешката беше проста. На полски „prawo” означава дясна посока. Трябва да внимаваме, има доста такива полско-български капани. Например, знаеш ли какво означава полското изречение „Zapomnisz za godzinę.”? „Ще забравиш след един час.”

Признава, че не се вписва в общоприетата представа за турист. Не харесва „гадните сергии с долнокачествени, пърдящи мечета, които държат в лапичките си червено сърце с голям надпис „I love Bulgaria”.

Самоопределя се като „начинаещ в българската култура”. Прочел е само „Мечо Пух” в български превод, наскоро си е купил книги от площад „Славейков” на Антон Дончев, Иван Вазов и Алеко Константинов. „Но, дали ще успея да ги прочета – това е друг въпрос” – допълва чистосърдечно Кшищоф.

Сигурен е, че колелото е най-доброто средство за придвижване, тъй като „не е толкова бавно, както бих вървял пеша, а едновременно не е толкова бързо, както бих пътувал с автобус”. Пътуването с колело му осигурява най-важното – независимост и неизбежен, дори принудителен контакт с жителите: „Ами трябва да пазарувам, спя, питам за правилната посока, вземам водата от някъде. От друга страна, и хората много често проявяват интерес към мен”.

Kolelo
Снимка: Krzysztof Usakiewicz

С повече късмет, на ден успява да измине около 100-150 км. Относно рисковете, които поема по време на дълъг път, мисли, че: „Ясно е, че ако някой би искал да ме тежко набие, открадне, заграби парите или паспорт, не би имал големи проблеми да направи това. Много често в Полша ме питат, дали пътувам с остър нож, парализатор [elektroshock weapon] или газов спрей [pepper spray]. Въобще никога не съм мислил да използвам такива неща! Едва когато започнах да пътувам, забелязах колко глупави стереотипи има в света”.

Не обича да охарактеризира хората според техните националности: „Както навсякъде, така и в България, живеят добри и лоши, интересни и неинтересни хора”. В Южната ни съседка е имал щастието да се запознае с „доста добри и интересни българи”:

„Струва ми се, че те досега не си дават сметка за това, колко много ми помогнаха. Когато се опитах да говоря с тях първи път в Атина, това беше голям шок. Едно е когато през една година преправяш читанките в учебника, а нещо друго, когато става пред тебе нейтив и трябва да се споразумееш. Днес, след няколко месеца, те не забравиха за мене и все ме помагат. Не е случайно, че точно в България дойдох за Новогодишните празници”.

Говорим си съвсем непринудено за България и затова как гледа на нея: „Трудно ми е да кажа, защото тя не е вече за мене обикновена чужда страна като всяка друга. Общо взето в София съм прекарал около три седмици (дори по-малко). Обаче имам толкова много спомнени от този град, че би стигало и за целия живот (смее се). Никога не ми беше в българска столица скучно. Многократно съм преживял тука чудесни, незабравими моменти. Ама също беше ми в София много тежко, трябваше да пречупя затруднения и срам. Сега всичко ми изглежда много приятно. Тук не се чувствам чужденец. Не зная защо”.

„Разбира се, че бих препоръчал България на моите приятели. Но не бих им казал нищо. Не искам да развалям забавата. Всеки трябва да познава чуждата страна по свой собствен начин. Само бих ги посъветвал да научат поне малко български, преди да дойдат”.

И все пак, личният му опит е ценен за всеки, който реши да предприеме подобно пътуване, така че важна подробност е, че Кшищоф не тръгва без палатка, газов котлон, пари и усмивка.

Разделихме се на метростанция СУ „Св.Климент Охридски”. Последните му думи бяха: „Ще се видим лятото. Тогава ще дойда с колело”.

След няколко секунди се обърнах и видях как полякът мигновено се сля с тълпата.

Вече нямаше никакво значение дали е българин или чужденец.

Рубрики: Frontpage · Около света

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

19 Kоментара за сега ↓

 • laceydentist.blogspot.com // 19 яну, 2017 //

  It’s amazing to go to see this website and reading the views of all mates about this piece of writing, while I am also keen of getting experience. http://laceydentist.blogspot.com/

 • jordan shoes // 20 фев, 2017 //

  Running clears the lungs of airborne micro organism, halts
  the expansion of micro organism by way of increased
  body temperature, and improves the circulation of protective cells all
  through the body.

 • Augustina // 1 мар, 2017 //

  Es uno de los actos de amor más grandes y poderosos, un beso con amor, nunca nunca
  es olvidado y continuará en nuestra mente hasta el fin de nuestros días.

 • Manual // 2 мар, 2017 //

  Many people are actually capable of heal themselves due to using alternative therapy and there is no reason to think that you don’t potentially have of using this method as well.

  Whether or otherwise it possesses a great favorable prognosis, the impact of low back pain and it
  is associated disability are tremendous. Anyone who feels nuisance struggles to be employed in a normal way and
  for that reason, you ought to get specialized be an aid to take care of the
  problem inside the event you feel joint and
  bone pain. http://allbar.org/user/Angelita63G/

 • tapetrie // 6 юли, 2017 //

  This is a smaller price when compared to the innumerable advantages that they have over natural flowers.

  Some from the simplest bouquets are the prettiest; your
  bride may be enchanted by a spherical bouquet of multicolored roses garnished with greenery.
  There are some who use their bathroom as a spot to read their favorite books or newspapers,
  taking into consideration the tranquility that you get
  from the place.

 • Maria Maria Fernanda // 3 авг, 2017 //

  Faltam os preços das sessões a cine. http://gracefulpink.com/dir/

 • lector de huella dactilar con arduino // 21 сеп, 2017 //

  , Tras haber efectuado su pedido, será redirigido
  por una conexión segura de Internet a nuestros proveedores de servicios de pagos,
  donde se le indicarán los pasos finales para llenar su pedido.

 • Lucio // 22 окт, 2017 //

  Sims is one of my all-time favorite games!

 • Marcy // 16 ное, 2017 //

  Quizá es una buena solución para combinar con un sistema de control de horarios más tradicional,
  con un dispositivo de hardware tipo SafeScan en la oficina central,
  al paso que IntraTime puede ser la mejor solución para los empleados móviles La
  información se almacena en la nube y el pago se realiza asimismo dependiendo del número de empleados.

 • Взять кредит онлайн с 18 лет // 23 ное, 2017 //

  Online кредит на карту
  Займы на карту без отказа
  Микрокредит онлайн с переводом
  на карту украина
  Как взять кредит онлайн украина
  Займ на карту мгновенно круглосуточно
  Какой микрозайм самый выгодный
  Кредит через интернет

 • dibujos de navidad en color para imprimir // 28 май, 2018 //

  Dibujos de un belén de Navidad para imprimir y pintar.

 • Cortez // 13 юни, 2018 //

  Los números que marcan cada sección son las horas.

 • Rory // 15 юни, 2018 //

  ¿Se sabe quién es el creador de algunas de las
  historias?

 • Patti // 5 сеп, 2018 //

  Análisis de ventas en relojes gps dos mil diecisiete.

 • Pokemon Quest Hack // 18 окт, 2018 //

  I have read so many content regarding the
  blogger lovers except this article is really a
  pleasant post, keep it up.

 • education jobs denver // 20 окт, 2018 //

  Harvard didn’t attempt too just emulate, buut to surpass earth’s most revered universities.
  And then, yoou will find the sacrifice off God’s son to the mankind with a Roman cross, the ultimate expression of
  God’s love beyond any and all magnitude of
  comprehension. When each student is sleeping only a few hours per night, every minute counts.

 • manfaat madu anak vitabumin // 8 ное, 2018 //

  It is also hugely good to determine the online payment gateway of the website is
  protected and secure. Now that you will be aware from
  the benefits of Manuka honey face gel, exactly what are you waiting
  for. Local honey is quite popular and it helps protect people
  from allergies.

 • https://compton22larson.dlblog.org/2019/02/22/how-to-change-your-car-oil-yourself-in-six-easy-steps // 9 мар, 2019 //

  Thank you, I have just been searching for info approximately this topic for
  a while and yours is the best I have discovered till now.
  But, what in regards to the conclusion? Are you sure about the supply?

 • {Cameras // 14 мар, 2019 //

  Wow, awesome weblog structure! How long have you been blogging for?
  you make running a blog glance easy. The full look of your site is fantastic, let alone the content material!

Коментирай