Public Republic Art Studio

Artist of the Week — Дорийн Райхман

1 август, 2011 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Наталия Николаева с фотографката Дорийн Райхман
Превод от немски език: Елисавета Балтова

Doreen Reichmann

Името ми е Дорийн Райхман. На 27 години съм и живея в Хамбург. През деня работя в офис, вечер се движа по клубовете около Санкт Паули. Снимките, които правя там, могат да се видят на моята страница- www.doreen.es .

Какво Ви очарова във фотографията, по-точно в концертната фотография?

Във фотографията ме очарова това, че мога да покажа света такъв, какъвто аз го виждам. Понякога виждаш нещо, което друг не го е видял по този начин. Спомените също избледняват бързо. Чрез снимките човек може лесно да си ги възвърне.

В концертната фотография ме привлича възможността енергията от концертите да бъде хваната в точни детайли. Също светлината, цветовете, аксесоарите и т.н. Снимам преди всичко малки клубни концерти, което е една от най-претенциозните области във фотографията. Малко светлина, затова пък предимно червена. Често е тясно, няма място за фотографи, а също така има ограничения за снимане само при първите 3 песни. Но аз харесвам това предизвикателство.

Никога не би ми дошло на ум да убия тази пълна с настроение светлина със светкавица (ако изобщо е разрешено). Напротив това буди у мен амбиция да правя добри снимки, дори в такива трудни ситуации. Концертните снимки през деня на фестивална сцена са ми скучни.

ATW: Doreen Reichmann

Наричате себе си „Musikjunkie” (музикален наркоман, бел.прев.). Как стигнахте до правенето на концертни снимки?

„Musikjunkie” произлиза от това, че от 17-годишна съм пристрастена към новата музика. Не мога да си представя живот без музика и концерти. Слушам музика, така да се каже, във всяка свободна минута. Гледам телевизия и филми по-скоро рядко.

Концертната фотография си дойде по съвсем естествен начин. Ходя по концерти от 14-годишна и ме пленяват още от първата минута. Исках да улавям тези специфични моменти много бързо с помощта на фотоапарата. Дълго време ми бяха достатъчни тези моментални снимки. Професионалният огледално рефлектиращ апарат ми се струваше нещо твърде голямо, твърде сложно и разбира се твърде скъпо.

С времето обаче нарастна недоволството от качеството на снимките. Междувременно снимките не трябваше да служат само като чиста документация, а имах и артистични намерения. Последната година, през май, надвих себе си и си купих употребяван начинаещ DSLR апарат. От тогава се занимавам по-сериозно с концертна фотография. Толкова сериозно, че след половин година си взех по-добър апарат. От тогава съм 100%-ово щастлива с оборудването си и мога изцяло да се концентрирам върху фотографията.

ATW: Doreen Reichmann

А вие самата музикантка ли сте? Може ли да се каже, че музиката е Вашата любима форма на изкуство?

Да, определено музиката е любимата ми форма на изкуство, заедно с фотографията, ако човек може да я нарече изкуство.
Сама не правя музика. Имам обаче китара, на която за жалост нямам нито времето, нито търпението да се науча да свиря. Някога със сигурност ще го направя.

ATW: Doreen Reichmann

Театър, хора, музика – кое Ви влияе най-много?

Разбира се музиката. Тя определя изцяло моето съществуване. Преди всичко и заради музиката се преместих в големия град. За това мечтаех още като малка тийнейджърка. В моето родно място Тюрингия имаше рядко концерти, а когато имаше трябваше да пътувам по 1 час. А без музиката нямаше да се насоча към фотографията.

ATW: Doreen Reichmann

Имате три думи-кои Ви описват най-сполучливо?

Перфекционистка, спокойна, уравновесена.

ATW: Doreen Reichmann


С кои музиканти и фотографи искате непременно да се запознаете? Защо?

Тъй като пак няма да мога да избера един, бих пила бира с Дейв Грол и Пийт Доърти в Молотов. Дейв Грол, тъй като предполагам, че е непринуден тип. Също така преди бях голям фен на Нирвана и Фуу Файтърс. А Пийт, защото вероятно е съвсем различен от това, което показват медиите.

Добри концертни фотографи има много, но първият, който наистина ми направи впечатление, беше Андрю Кендал от Лондон. Той, както и аз, се е отдал на инди групите в малките клубове. Повече или по-малко по случайност се е озовал от няколко години в NME (важно музикално издание в Англия) с една снимка на Libertines. От тогава кариерата му се издига стръмно нагоре. Направи ми впечатление откритото качество на снимките. Толкова чисти, с ярки цветове и 200% ясни. С него с удоволствие бих обменила опит в Барфли (клуб в Камден/Лондон).

ATW: Doreen Reichmann

Кои теми и мотиви ангажират основно Вашите снимки?

Основно, разбира се, концертите (преди всичко портрети), но също обичам да снимам и пейзажи и градове и др.

ATW: Doreen Reichmann

Кое е най-важното при един портрет на концерт?

Да е силен ;) . Но най-важното от всичко е следното: когато наблюдателят види снимката, трябва да си се представи на концерта, да може да го почувства. Също човек трябва да внимава при изразните мимики и жестове. И за светлината на заден план, тя може да е приятел и предател.

ATW: Doreen Reichmann

Кое изживяване е имало най-голямо въздействие за Вас като фотограф?

Смяната с DSLR апарата. Най-накрая можех да снимам нещата, както ги виждах: по-широк ъгъл, по-малка дълбочинна острота (тоест замъгляване на задния план), и особено квантовия скок във фотографията – най-накрая гаранция за неразмазани снимки, и въпреки това правилно осветени. Всичко това преди беше лош компромис. Поне в малките клубове. По-рано имах страх от техниката, днес обичам пълния контрол над моите фотографии и снимам все още ръчно.

Всъщност сещам се за още едно запомнящо се изживяване. През 2003г. снимах един концерт на Die Happy. Тогава все още с аналогов малък апарат. Условията бяха много лоши – беше много тясно, всичко подскачаше, светлината -трудна. На един следващ концерт срещнах певицата Марта (човек се познава от многото видяни концерти) и й показах едно уголемено копие на една снимка. Направи й дълбоко впечатление и я показа на колегите си. Това ме пришпори да продължа да го правя и ми даде усещането, че поне имам талант да снимам ;) .

ATW: Doreen Reichmann


Вашите любими топ 10 места в Хамбург

1
Молотов – нещо като моя всекидневна

2
Кнуст - просто е уютно

3
Принценбар – невероятен клуб

4
Uebel & Gefährlich – по-голям клуб, но изглежда относително малък и уютен

5
Schanzenviertel – има специфичната атмосфера, която аз харесвам

6
Michelle Records – не само заради концертите през витрина, но и заради избора от грамофонни плочи

7
Gängeviertel – скоро го открих, има страхотни мотиви

8
Alster – за шляпане във вода, каране на колело или снимане

9
Hafen – обичам момента, когато човек идва с U3 от посока гарата към U Baumwall и вижда пристанището в целия си разкош

10
Portugiesenviertel - обичам Испания и кухнята й. Толкова е хубаво, когато човек може да почувства Испания в студения Хамбург…

ATW: Doreen Reichmann

Няколко музикални препоръки за нашите читатели?

Бих дала няколко – Fink, Stompin Souls, The Stills, The Joy Formidable, Ra Ra Riot, … на моята страница www.doreen.es давам всяка седмица музикални препоръки за концерти предимно на неизвестни групи. Вижте някой път. Когато няма нищо, това е защото след посещението на някой шумен концерт, не ми е до писане. Списъкът в главата ми обаче е безкраен…

ATW: Doreen Reichmann

Какво следва?

В момента е сезона на концертите. Всеки ден почти съм на концерти по клубовете в Хамбург. През следващите седмици ще има много снимки на моя сайт.
Надявам се, занапред да мога да представя фотографиите ми на по-широка публика. До момента всичко се е развило естествено, надявам се да продължи така и занапред.

ATW: Doreen Reichmann

За какво мечтаете?

Libertines пак да се съберат, да направят обединителния си концерт в Молотов и да сложат моя снимка на корицата на NME или Visions.

Майтапът настрана, и едно от тези неща би ми било достатъчно ;) . Един ден да видя някоя от моите снимки във Visions е една истинска цел за мен.

Но имам и мечти извън музиката и концертите. Бих искала да обиколя света с раница на гърба, разбира се с фотоапарат в багажа. И в тази връзка може би да издам един или два фотоалбума с най-хубавита снимки. Пътуването ми е друга голяма любов…

ATW: Doreen Reichmann

ATW: Doreen Reichmann

ATW: Doreen Reichmann

ATW: Doreen Reichmann

ATW: Doreen Reichmann

ATW: Doreen Reichmann

ATW: Doreen Reichmann

ATW: Doreen Reichmann

ATW: Doreen Reichmann

ATW: Doreen Reichmann

ATW: Doreen Reichmann

ATW: Doreen Reichmann

ATW: Doreen Reichmann

Fotos:Doreen Reichmann

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Сцена

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай