Public Republic Art Studio

„ПРОСТОРИ” на 50 години

23 юни, 2011 от · 1 Коментар

korica broi 1

През 1961 година излиза за първи път литературният алманах „Простори“. Той е дело на издателство Варна, преименувано по-късно в книгоиздателство „Георги Бакалов“ и ликвидирано в края на 90-те години на XX век като Издателска къща „Галактика“.

Алманахът бе създаден, за да бъде своеобразна творческа лаборатория за младите автори от Североизточна България, в която лаборатория да проверяват творческите си възможности, преди да подготвят и издадат своите книги.

И „Простори“ наистина стана такава лаборатория. На неговите страници получиха своето литературно кръщение много млади тогава поети, разказвачи и критици, които по-късно станаха авторитетни имена в българската литература. Първата публикация в „Простори“ бе сигурен знак, че се е появил нов талант, който трябва да бъде наблюдаван и запомнен.

korica broi 2

По-късно „Простори“ бе издание на Дружеството на Съюза на българските писатели във Варна. Променян бе неговият формат, художественото му оформление и периодичността на издаване, редакционният състав. Но едно не се промени: призванието да открива и налага имена в българската литература, да общува с чуждите литератури.

Когато през 90-те години всичко започна да се руши и да изчезва, „Простори“ сподели съдбата на други свои събратя. Алманахът престана да съществува, тъй като не се намериха хора, сили и пари, за да се поддържа една изключителна придобивка. Но кой да мисли за другите, когато трябва да мисли за себе си преди всичко.

Възстановяването на „Простори“ вече като списание за литература и изкуство през 2005 година като издание на Община Варна беше свидетелство за нови процеси в духовния живот. Във Варна вече се беше формирала силна група от писатели, която заедно с художниците, актьорите, архитектите и музикантите лансира идеята Варна да бъде обявена за европейска столица на културата. Новите творци на града сами започнаха да работят за осъществяването на тази щастлива идея и да доказват значимостта на своите творчески постижения.

Възкръсналото списание „Простори“ си постави задачата да преодолява провинциализма в културата, като утвърждава високи естетически критерии, и да служи на истинското изкуство.

Редакционният състав на списанието посреща славната годишнина с радост, че е наследник на богати традиции и с амбицията да продължи на ново равнище започнатото от неговите предшественици.
Честит юбилей!
На многая лета!

korica broi 3

Рубрики: Frontpage · Модерни времена · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Bina_Kals // 23 юни, 2011 //

    Един внушителен и достоен юбилей!
    Поздравявам целия екип и им пожелавам здраве и успехи, и нека поддържат достигнатата си височина!
    На добър час!

Коментирай