Public Republic Art Studio

Понеделник, 6 юни 2011

7 юни, 2011 от · 1 Коментар

Райко Байчев

Последните дни прекарвам с Рана Дасгупта и „Соло”. Видях го за пръв път на семинара на Елизабет Костова в Созопол. Изнесе брилянтна лекция – “Writing from the unknown”. Идеята в общи линии е да пристъпваш към всичко, за което пишеш, с невежество. Като дете и незнаещ. Рана каза, че постоянно прави „деконструкция” – опитва се да забрави натрупвания, клишета, стереотипи, да се отърси от тях и да започне от нулата. Именно заради това решава да пише за България. Казват му: „Недей ходи там. Там няма нищо”. Това е достатъчно за индиеца, за да отключи интереса му. Живял е няколко години тук и е открил прекрасни неща. В Созопол спомена, че България е една от малкото държави, които през 20-ти век преминават през всички разновидности на политически системи – капитализъм, социализъм, монархия и за кратко – фашистко правителство. Нещо, което е очевидно. Но никой не се сети да го опише. В България ми липсват писатели като Рана Дасгупта: такива, които имат историческо мислене за нещата, които могат да сътворят сага от сто годишна история (както в „Соло), които не страдат от комплекса, че всъщност сме безинтересни за света и няма за какво да разказваме.

Освен това стилът в „Соло” на моменти е виртуозен. Ето едно от любимите ми описания – звученето на дъжда в слепецa Улрих.

„В горещи дни вонята става нетърпима и тогава дъждът идва като благослов, отмивайки всичко по пътя си. Когато водната завеса плющи, слепият старец седи край прозореца и слуша нейния задъхан речитатив от близо и далеч: копринените пръски в дървесата, острото барабанене по пластмасовите водни цистерни, разпръскващите се струи върху улиците и тротоарите, металическия звън по покривите на колите и улуците, баритоновото тремоло по брезентовите навеси, лепкавото стичане на калта, буйното бликане на водосточните тръби – и в миг пейзажът изниква пред очите му и той си спомня какво е да виждаш.”

Следващият път, когато вали, няма да спя, чета, гледам филм; ами ще слушам. Само дано не е на Стинг довечерa!

Рубрики: Frontpage · Графити · Модерни времена

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • radmila // 8 юни, 2011 //

    о, колко ми хареса да прочета този текст!

Коментирай