Public Republic Art Studio

Къде е ключът?

5 юни, 2011 от · 1 Коментар

Сунай Акън
Превела Кадрие Джесур

snimka_ Kadriye Cesur

Много са известните личности, отсядали в хотел „Пера палас”, построен специално за заможните пасажери, пристигащи от Париж в Истанбул с влака „Ориент експрес”: начиная с албанския крал Зого, иранския шах Реза Пахлави, английския крал Едуард VII, писателя Е. Хемингуей, югославския лидер Йосиф Тито, прочутата агентка Мата Хари, та до филмовата актриса Грета Гарбо…

И, разбира се, всепризнатата майсторка на криминалния жанр в литературата Агата Кристи, която завещава на „Пера Палас” една мистерия за вечни времена.
Каква е мистериозната загадка, оставена в „Пера палас”? За да отговорим на този въпрос, трябва непременно да отскочим до Англия от 1926 г., когато…

И така, автомобилът на изчезналата безследно от десетина дни Агата Кристи, е намерен край едно езеро, след като се е блъснал в едно дърво и с разхвърляни куфари вътре. И не след дълго писателката, за която няма никакво съмнение, че се е удавила, изведнъж се появява. За случая и случилото се през тези десет дни Агата Кристи не отронва и дума до осемдесет и петата си година, т.е. до смъртта си през 1976 г.

Неразгаданата тайна около загадъчното изчезване на авторката попада в центъра на читателското любопитство. Филмовата компания Warner Brothers заснема филм по този действителен случай. Въпреки присъствието на Vanessa Redgrave и Dustin Hoffman в главните роли, филмът не се харесва особено на критиката. Тя го окачествява като „твърде нереален и прекалено измислен”.

Вследствие на това, компанията пуска в ход друга тактика. По молба на представителите на филмовата корпорация, небезизвестната ясновидка на Холивуд – Тамара Ранд на специален сеанс и в присъствието на наследниците на Агата Кристи обявява, че се „свързва” с духа на гранд-дамата на мистификациите и обявява на висок глас, че разбулването на мистерията около останалите в тайна въпросни десет дни от живота на Кристи зависят от откриването на един ключ. И че този ключ се намира не къде да е, а в стая 411 на хотел „Пера Палас” в Истанбул, където между 1926 и 1932 г. писателката нееднократно е отсядала.

Медиите обръщат голямо внимание и заделят немалко място в своите органи на тезата на Ранд. Ключът, от който се очаква да разкрие голямата загадка на известната авторка на криминални романи, заема възлово място, и то задълго, в дневния им ред. На 7 март 1979 г. 411-а стая в хотел „Пера Палас” е препълнена от местни и чуждестранни журналисти, телевизионни камери и микрофони. Когато стрелките на часовника посочват точно 17 ч., от хотелската стая се позвънява на медиум Тамара Ранд, която в този момент се намира в Лос Анжелис. Тя обяснява, че ключът е в стаята, но за да се открие, е необходимо дюшемето на пода да се откърти. Речено-сторено, подовите дъски се откъртват. И в точката на съединение на вратата и стената намират ръждясал осемсантиметров ключ!

Докато агентите на филмовата компания ликуват и възторжено се поздравяват, важно служебно лице, представляващо „Пера Палас”, съобщава вестта, от която радостта им присяда, а именно, че ключът е собственост на хотела и не може да бъде изнесен! Обаче ако компанията желае и държи на ключа, то може да го получи, стига да заплати нужните за ремонта на хотела 2 милиона долара. Като добавка „и 15% от печалбата на филма, който ще се снима; и още – той да се излъчи по турската телевизия без да се заплаща за авторски права”. Представителите на Warner Brothers отговарят, че не са упълномощени за тези преговори, и искайки отсрочка за окончателния отговор, се връщат в Америка.

restorant_Kadriye Cesur

Отново почукват на вратата на Тамара Ранд и този път я молят да узнае къде се намира дневникът на Агата Кристи. И щом екстрасенската заявява, че без да държи в ръка ключа от стаята на хотел „Пера Палас” й е невъзможно да отговори на този въпрос, погледите отново се насочват към Истанбул. Ръководството на хотела заявява категорично, че ключът не може да бъде занесен отвъд океана, но в границите на Истанбул той е напълно достъпен. И така, това споразумение между филмовата компания и хотелското ръководство открива пътя за осветляване на забулените в мъгла десет дни от живота на Агата Кристи.

Очаква се Тамара Ранд на 20 август 1979 г. да пристигне в Истанбул, да вземе ключа в ръка и да посочи мястото на бог знае къде скрития дневник на великата писателка. Прочитането на същия, предполага тайната на десетте дни най-после да бъде разкрита. Междувременно, интересът на света към случая расте и печалбата от това е много добре пресметната от филмовата компания, която продава правото на излъчване на живо на действието на „Ню Йорк Таймс” срещу 75 000 долара!

И както всичко си тече по план и ред, на 30 юни 1979 г. се случва нещо непредвидено: обслужващият персонал на „Пера Палас” обявява стачка и на вратата на хотела се закачва катинар, т.е. учреждението е заключено, не работи! Стачката продължава около година и осуетява всички финансови планове на американската фирма.

Докато въпросният ключ днес се съхранява в сейфа на една банка, романите на Агата Кристи продължават да се продават на открито по улиците на Истанбул и да се радват на читателската любов!
И до днес не се знае коя врата е отключвал или ще отключи ръждясалият ключ, намерен в стая 411.

Първата електронна публикация на превода е в Public Republic.

snimka_Kadriye Cesur

snimka_ Kadriye Cesur

Рубрики: Frontpage · Tворчество · Незабравимо

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • mira d. // 16 юни, 2011 //

    Много интересна история!

Коментирай