Public Republic Art Studio

Събота, 14 май 2011

15 май, 2011 от · Няма коментари

Иван Христов

6.

Няма нужда да казвам, че след толкова труд и такава силна група представянето на пърформанса мина с голям успех. Бяхме решили да приключим с кадри от НАСА. На екрана се появяваше совалка, а един мъжки глас отброяваше – десет, девет, осем, седем, шест, пет, четири, три, две, едно, Излитанееееее! В момента на излитането, докато совалката се отдалечаваше от земната орбита, аз свирех безмензурна мелодия на моята дървена флейта (кавал). По същия начин ние се отлепихме от земната орбита когато на другия ден пристигнахме в Йерусалим.

Йерусалим! Първо спряхме на мястото, от което Исус за първи път е видял града. Какво може да се каже за Йерусалим? Как може да се чувства човек, когато се намира на пъпа на света? Единственото, което може да направи е да прекрачи в този Бермудски триъгълник и да бъде завихрен от векове, маси, истории, религии, войни и култури. След като извървяхме пътя на Исус и спирахме на множество свещени места, стигнахме върха Голгота. Бях изненадан, че там се намира православна църква, постороена от майката на император Константин Велики – Елена. Винаги съм си представял гол хълм със стърчащ кръст на него. Да си призная честно, вярата ми не беше достатъчно да чакам 2 часа на опашка, за да вляза в Божи гроб, но мисля, че това и не беше необходимо, защото вече се чувствах преизпълнен с нещо свято и велико.

Веднага след това се отправихме към Мъртво море, където беше предвидено да направим плаж. Когато приближих брега, видях няколко души, които лежаха с крака, стърчащи над водата. Помислих, че е доста плитко и че тези хора са седнали на дъното. Щом влязох в морето, обаче, представите ми за гравитация наистина се обърнаха с краката нагоре, както и аз самият. Няма нищо митично относно Мъртво море. Направо си те държи над повърхността. След като излязох от водата, забелязах че тялото ми е доста мазно. Чувствах се като риба, потопена в солено масло. Веднага взех задължителния душ и пих кафе в „Най-ниския бар на света”. И в това няма нищо митично. Това просто си е барът, който се намира на най-ниско надморско равнище. Аз обаче се чувствах като най-високия човек на земята. Следва посещение на Назарет и Галилейското езеро, където Исус е вървял по водата.

Рубрики: Frontpage · Графити · Модерни времена

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай