Public Republic Art Studio

Из “Кабала: Ключ към вашата вътрешна сила”

28 април, 2011 от · Няма коментари

Елизабет Клеър Профет

front

Photo: TrinitroX

В сърцето ми имаше светлина като светкавица…
Светът се промени в чистота около мен, а сърцето ми
се почувства, сякаш съм навлязъл в нов свят.

Меркаба Шлема

Ако световните религии изобщо имат някаква пресечна точка, тя е в мистицизма. Авантюристи на духа, мистиците са дръзнали да преминат границите на ортодоксалната традиция в стремеж към обща цел – прякото изживяване на Бога. Мистиците жадуват да видят Бога, да познаят Бога, да бъдат едно с Бога – и не в отвъдното, а тук и сега. Те учат, че макар да го търсим в храмове, джамии или църкви, в крайна сметка трябва да го намерим в собственото си сърце.

В „Кабала: ключ към вашата вътрешна сила“ ви предлагам едно уникално тълкуване на еврейската мистична традиция, известна като Кабала. Чрез вдъхновението на мистиците, живели преди нас, ще ви припомня вашето рождено право като синове или дъщери на Бога. Това рождено право –
вашето уникално късче от самия Бог – си е вътре във вас. Само вие можете да го отключите.

Какво е Кабала? Тя е нещо толкова загадъчно, че векове наред е било позволено да я изучават само женени мъже над четиридесет годишна възраст. Това правило вече не се спазва строго и днес както мъже, така и жени независимо от възрастта могат да изучават основните принципи на Кабала.

Както пише един кабалист, „От 1540 година нататък най-важната заповед ще бъде всички – и стари, и млади – да изучават открито Кабала.
С термина Кабала назоваваме мистичната традиция на юдаизма. Не е известно кога е възникнала тя. Като комплекс от знания, води началото си от мистицизма, но не е продължение на никоя известна мистична традиция. Корените на еврейските мистични практики могат да се проследят до около I век пр. Хр., а движението, наречено Кабала, се появява около 1200 г. в Прованс, Франция. Някои кабалисти обаче твърдят, че първите кабалистични прозрения идват още от времето на Адам.

Макар че учението на Кабала е дълбоко мистично, то има и силна практическа страна. Еврейските мистици получават прозрения за възникването на Вселената, които удивително напомнят съвременната научна теория за Големия взрив. Те създават език и символика, с които описват Бога, нашите взаимоотношения с Бога, духовната ни цел в живота и произхода на злото. И най-важното, кабалистите дават обяснение на загадките на Бога, което ни помага да отключим духовната си сила – силата, с която Бог ни е дарил от самото начало.
Силата, предизвикала Големия взрив.

Как можем да използваме ключовете на Кабала, за да постигнем тази сила? Като ние самите станем мистици. Да, ние имаме правото да станем мистици в наше време, като използваме за ориентир картата, оставена ни от кабалистите.
Отличителна характеристика на Кабала е схемата на десетте сефирот (божествени еманации или аспекти на Бога), която кабалистите наричат Дърво на живота. Тази схема отразява не само начина на действие на Бога, но и начина, по който функционира душата, защото Кабала учи, че Дървото на живота е вътре в нас. То е връзката между нас и Бога.

Можете да възстановите връзката си с Дървото на живота и със сефирот посредством определени молитви, медитации и духовни практики. Книгата очертава някои от тези техники. Тя представя и прозренията на просветлени
духовни личности от Изтока и Запада, известни като Великите учители, особено прозренията на Великия учител Ел Мория.

Векове наред Ел Мория сочи вътрешния път към Бога. Той действително е един от духовните великани на света. В един от предишните си животи е бил патриархът Авраам. Според кабалистичната традиция, свещеникът Мелхиседек разкрил пред Авраам учението, записано в „Сефер Йецира“ – ранен мистичен текст, оказал огромно въздействие върху Кабала. Авраам е прославеният баща на юдеи, християни и мюсюлмани и до ден днешен напътства изучаващите Кабала.
През 1875 г. Ел Мория, тогава прочут махатма от Изтока, подкрепя Теософското дружество чрез Елена Блаватска.

През 20-те и 30-те години на ХХ век като извисен учител Ел Мория работи с Николай и Елена Рьорих и Дружеството за агни йога. Изиграва роля и в движението „АЗ СЪМ“, основано през 30-те години. От 1952 г. работи с покойния ми съпруг Марк Л. Профет и с мен, като ни помага да обучаваме хора с духовни стремления как да прилагат истините на световните мистични традиции в собственото си духовно пътуване.

Ел Мория се грижи традицията на Кабала да се съхрани за всички, които са достатъчно напреднали в духовното си пътуване и са подготвени за нея. И очаква деня, когато изучаващите теософията и мистицизма ще постигнат пълно-
то тълкуване на загадките й.

Изследвайки мистичния юдаизъм с помощта на Ел Мория, открих една съществена истина, която според мен може да помогне да се реши основният конфликт между евреи и християни – разногласието по въпроса кой и какво е Исус Христос. Ключът се крие в кабалистичното учение за Тиферет – една от десетте сефирот.
Кабала е изпълнена с много дълбоки и освобождаващи идеи. Като всеки от мистичните пътища в световните религии, тя ни дава единствено по рода си прозрение за това как да се свържем с Божието присъствие в себе си и как да
поддържаме здрава връзка с този вътрешен източник на сила. Това е свещено и много лично приключение. Но можем много да научим и от великите мистици на всички времена, живели преди нас.

Целта ми в „Кабала: ключ към вашата вътрешна сила“ е да проследя пътя на еврейските мистици – да споделя с вас техните радости и възторзи, свещените им видения и практическите им учения за това как да изживеем свещеното в
делничния си живот. Нека заедно да проследим пътя на тези мистици и да открием как можем да приложим наученото от тях в нашето собствено приключение в посоката на себеоткриването.

Колко е прекрасно да зърнеш лика
на божественото присъствие!

З о а р

front

КАБАЛА
Ключ към вашата вътрешна сила

Елизабет Клеър Профет

За автора:

Елизабет Клеър Профет е световноизвестна писателка. Автор е на класически творби на духовната литература като „Сродни души и двоен пламък“, „Последните години на Исус“, „Падналите ангели и произходът на злото“, „Прeраждането – липсващата брънка в християнството“, както и поредицата „Джобни пътеводители в практическата духовност“.

Тя въвежда новаторски техники в практическата духовност, включително съзидателната сила на звука за личностно израстване и преобразуване на света. От 60-те години на ХХ век провежда семинари и обучения по целия свят по въпроси на духовността, личностното израстване и мистичните пътища на световните религии. Участвала e в предаванията „Древни пророчества“ по NBC и „Необясненото“ на A & E, както и в „Донахю“, „Шоуто на Лари Кинг“, „Нощна линия“, „Соня на живо“ и други.

Патриша Р. Спадаро и Мъри Л. Стейнман са съавтори на Елизабет Клеър Профет и в бестселъра „Сен Жермен – пророчество за новото хилядолетие“. Патриша е съавтор на „Вашите седем енергийни центъра“ и „Изкуството на практическата духовност“. Тя е автор и редактор в Съмит Юнивърсити Прес. Мъри – основателят на „Тайм Стратеджис Консултинг“ – е специалист по комуникации, лектор и професионален астролог.

Участвал е в много телевизионни и радиопрограми, включително „Опра“ и „Донахю“.

Книгата на Елизабет Клеър Профет е истински шедьовър. Богатата традиция на Кабала оживява на език, достъпен дори и за незапознатите с тази древна класическа традиция.
Каролайн Мис

Технически характеристики:

Издателство: Кибеа
Страници: 344
Размери: 145/200
Дата на издаване: 16.03.2011
Цена: 30.00 лв
ISBN: 954-474-550-9

Повече информация можте да намерите тук.

Рубрики: Frontpage · Tворчество

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай