Public Republic Art Studio

Artist of the Week– Владимир Кадънков

28 март, 2011 от · 1 Коментар

Интервю на Виолета Петкова с Владимир Кадънков

Vladimir Kadankov

Владимир Кадънков: „Модната фотография ме привлече с възможността да работя с най-красивите лица на България и да стилизирам техния характер.”

Г-н Кадънков, помните ли първия си досег с фотографията? Какво Ви тласна към нея и като цяло към визуалните изкуства?

Винаги съм рисувал. В един момент усетих, че идеите ми могат да бъдат реализирани най-добре чрез фотографията. И досега първо скицирам идеите си, преди да ги реализирам в изображение. Допада ми, че посредством образа мога да предавам идеи.

Dezo

Фотографиите Ви са изпипани до най-малкия детайл. Докъде се разпростират професионализмът и съвършенството? Отстъпват ли в даден момент на внезапния порив да „уловиш” мига?

Професионализмът е задължителен, за да има съвършенство. Улавянето на момента е въпрос на съзерцание и опит.

Cheshma

Вашето име се свързва с големите имена на български модни агенции в бранша – Visages, Xground, Ivet Fashion. Какво провокира Вашия интерес към модната фотография?

Модната фотография ме привлече с възможността да работя с най-красивите лица на България и да стилизирам техния характер.

Diliana Popova

Известна сентенция на Коко Шанел гласи: „Модата не е просто въпрос на дрехи. Тя е във въздуха, роден от вятъра. Човек просто я усеща.” По какъв начин я долавяте и усещате Вие?

Живеем във време, в което модата ни преследва навсякъде – телевизия, кино, интернет. Стремежът на компаниите да печелят от мода размива границата между стила и кича. Това уморява сетивата ми и се отегчавам.

Filip Lazarov

Какво символизира водата във Вашето изкуство?

Обичам да снимам вода.

Art_Kadankov

Техническото предизвикателство ме тласна в изследване на светлинни техники. Материята на течността ме плени с неповторимост и уникалност на снимките.

Topki

Изпитвате ли страх да застанете пред обектива? До каква степен се оголва вътрешният свят на позиращия?

Непрекъснато заставам пред обектива, за да изпробвам осветлението и декорите. Не се притеснявам от обектива. Хората се нуждаят от насърчение, когато се снимат, и фотографът ги води в процеса на снимане. Портретите, които снимам, са режисирани от мен, контактът с модела е много важен, но не мисля ,че се стига до такава дълбочина.

Art_Kadankov

Вдъхновението – мит или реалност?

Вдъхновението е реалността в сънищата ми.

Lemon

Красотата е…?

Хармония. Светлина.

Art_Kadankov

Здраво стъпил на земята или свободно носещ се в пространството е Владимир Кадънков?

Искам да съм здраво стъпил в пространството.

Chasha

Van_portret

Vania_Bileva_Ivet_Fashion


Снимки: Владимир Кадънков

Владимир Кадънков е роден на 08.09.1974 г. в гр. София. През 1998 г. завършва НАТФИЗ “Кръстъо Сарафов”, гр.София – специалност Художествена фотография.

Работи в областта на модната и портретна фотография с най-големите български модни агенции Visages, Xground, Ivet Fashion, My Agency и др. Стилът му на работа се харесва и в Милано, където снима за модните агенции WAY NOT, Future Models, Das Models, Scent Models.

Кадънков е официален фотограф на конкурсите Мис България 2002 и 2007, Super Model 2001, Visage Models 2006, Best Models 2008, Mr. Manhunt 2009.

Бил е фотограф и член на журито в конкурса ”Училище за модели” 2007 г. – 2008 г. на телевизионното предаване „Огледала” по bTV. Той е автор на снимките за дарителската кампания на БЧК „На сираче хляб не се отказва” – 1997 г. и победител в конкурса на сп. „Бела” за най-добра корица за 2000 г.

Има самостоятелна изложба със сюреалистични фотографии, озаглавена „Мигове и сънища”. В момента Владимир Кадънков работи върху нова серия от арт фотографии.

www.kadankov.com

Рубрики: Frontpage · Lifestyle · Visual Art · Модерни времена

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Elina // 30 мар, 2011 //

    Винаги съм се възхищавла на таланта му.Поздравления Влади!

Коментирай