Public Republic Art Studio

Из “Европа ли? Европа, я!”

3 февруари, 2011 от · Няма коментари

Живко Иванов

246816211_573c2901e1
Photo: sidelong

Тестове за простосмъртни

У нас ако друго не прокопса, игрите на въпроси и отговори, питанията с награди, шаренето из лабиринти и меренето на разни суми с топове, топки и топчета – това поне разцъфтя, та се не видя. Като гледа човек телевизия, може и да реши, че от забогатяването в тази наша пуста България по-лесна работа няма. То не бяха лесни пари, то не са бързи пари, то не са трески и грипни епидемии за стотици и хиляди левове, то не са вотове и вопли за тая и оная, за снегорина и розмарина, за миските и дзвиските (млада овца, девствена).

И бол конкурси, дето все народът гласува и печели: SMS за това, за онова, за трето, десето и хиляда и пето.

Като мина тестът за интелигентност и като се разбра, че то никаква интелигентност не мери, а си е едно най-обикновено и зле изиграно шоу, реших и аз да предложа на публиката един тест.

Ето ми и въпросите (всички са с по един верен отговор):

1. През коя година се предвижда с една пенсия да може да се иде на някой скромен бермудски остров и да се пият коктейли и джин-фисове в разстояние на една седмица?
А) през 2017; Б) през 2027; В) през 3037; Г) 3038.

2. Като се знае, че несимволичните неща стават бавно, на колко лева в обещано ще възлиза средната работната заплата един ден преди изборите?
А) на цели 550 лева; Б) на 800 (без майтап); В) на 962,50 (след облагане с данъци); Г) със сигурност ще прескочи 1000 (sic!) /sic е нещо като латинско „мамка му”, ама нейсе, изпуснах се/.

3. Като не се знае кой ще спечели изборите, може ли да определите с точност до втория десетичен знак кой и с колко ще намаже след тях?
А) Доган, с още някой и друг милион в зелено; Б) Костов, с най-много още 200 000, и то от дарения; В) Тошо Пейков, с още три централни централи на набъбналата си партия и още 32 локални квартири за местни членове и активисти; Г) Царя, с няколко декара гора в Централния Балкан и 12 малки птичета, които ще отгледа и възпита на ливадите във Враня.

4. (Минава за лесен, ама не е) Кой ще е новият шеф на БНТ за новогодишната програма 2006?
А) К. Кеворкян; Б) Ив. Гарелов; В) Спас Гърневски; Г) Дичо от Д2.

5. Откъде ще мине магистрала „Тракия”, след като успешно беше отдадена на концесия?
А) през Петрохан; Б) през Хаинбоаз; В) през Шипка и Шейново; Г) Дюлино и Ябълково.

6. Като се знае, че българската държава е основана през 165 година (тъй е, тъй е, холан, не е грешка) и в същото време е доказано, че Панагюрското съкровище е изнасяно 11 пъти, а е връщано само 9 пъти, и като се знае, че между Черно море и Каспийско море рибата е намаляла 7,2 пъти, нека се определи колко лъжи ще изрече малкият министър Николай (кажи му името), докато сдаде поста, лоста и компоста?
А) една; Б) две; В) три; Г) нито един от посочените.

7. Като не се знае колко ток се плаща в Столипиново и колко народ се вози без пари на пловдивски рейс с митичен номер 26, нека се определи с точност до осмия десетичен знак в колко часа на 4-ти април, неделя, ще мине през Четвъртък пазара най-ранният коматевски рейс?
А) 7:05; Б) 7:06; В) 7:12; Г) все ми е тая.

8. Една баба имала внуче. Минали три години и внучето станало на три пъти по-малко сантиметри от общата средна височина на бабата за тези три години. Познайте въз основа на дадената информация с колко ще нараства БВП (Брутният вътрешен продукт) на Република България?
А) с 22 сантиметра; Б) с 2 килограма и 250 грама; В) с четири обиколки; Г) и да расне, и да гасне – пак ще се напием (изразът е в проза, защото не ми дойде наум някаква по-подходяща рима).

9. Ако среднодневната температура през април ще е 11 градуса и 2 десети, разсадът с домати е изнесен и насаден на третия вторник след Благовещение и рейсът за Катуница минава на всеки 42 минути в делничен ден, преценете на колко етажа ще е новият небостъргач на Марково тепе?
А) 22; Б) 33; В) 44; Г) 55.

10. Ако са ви омръзнали всички игри на въпроси и отговори, кажете честно докога ще се оставяте да ви лъжат?
А) до събота идния месец; Б) до юни, че и след това; В) а, няма го вече майстора; Г) писна ми.

На тези десет въпроса при правилен отговор получавате по 1,33 точки.

Който събере 100 точки, да пусне SMS на Mтел или на Глобул, че работата му е повече от ясна и повече няма накъде.

При загуба – не губете тираж.

Успех и наесен с бодра песен.

Evropa li Evropa ia

Европа ли? Европа, я!
Живко Иванов

За автора:

Доц. д-р Живко Иванов e роден на 13 юли 1957 г. в Чирпан. През 1982 г. завършва българска филология в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.

Асистент е в Катедрата по българска литература от 28 март 1983 г. Специализира в Университета в Нови Сад, Югославия, Философски факултет, под ръководството на проф. д-р Милорад Павич.

Доктор по филология става през 1993 г. със защитена дисертация на тема „Патриархалност и литература“. Хабилитира се през 1998 г. с хабилитационен труд „Бай Ганьо: между Европа и отечеството“.

В периода 1990–1995 г. е лектор по български език и литература в Познанския университет „Адам Мицкевич” (Полша). Получава националната награда “Хр. Г. Данов” през 2002-а за мултимедийно издаване на творчеството и критиката за Христо Смирненски. От 1999 до 2007 г. е зам.-декан на Филологическия факултет, Пловдивски университет, а от ноември 2007-а – негов декан.

Автор и редактор е на следните по-важни книги: Migration, Modern Nationalism and Nostalgia for Homeland in the Age of Globalization (Ed. Zhivko Ivanov, Milena Katsarska). Proceedings and materials. Plovdiv University Press, 2007, 252 p.; Христо Смирненски. Т.1. Поезия. Т.2. Критически изследвания. С.: Перо – класика, 2001 (придружен с мултимедиен диск (CD).; Бай Ганьо: между отечеството и Европа. С., 1999, 328 с.; Вазовите разкази. Критически анализи. Пловдив: Златю Бояджиев, 1998, 175 с.; Българската литература след Първата световна война (От Смирненски до Емилиян Станев). Пловдив: Хр. Г. Данов, 1995 (II издание, 1996).

За книгата:

Книгата „Европа ли? Европа, я!“ събира избрани текстове от редовната петъчна колонка на в. „Марица“, писана в продължение на 6 години (2004–2010). Темите засягат актуални въпроси на българското общество в периода на предприсъединяването и членството в Европейския съюз, разкриват дълбоката предистория на българския европеизъм и антиевропеизъм, идеите за самобитност и уникалност.

Един от големите въпроси на книгата е миграцията на българи към Европа, както и на европейци към България, възникналите културни сблъсъци и взаимодействия при срещата на българското с чуждото. Жанрово есетата са разнообразни – от пътеписни и злободневни до етнофилософски и социокултурни.

Насочена е към любознателния читател, който търси отговор на въпросите „Какви сме“, „Защо сме такива“, „Как да се променим“ или „Как да отстояваме идентичността си“.

Технически характеристики:

Жанр: сборник с есета
Издателство: Хермес
Обем: 240 стр.
Корица: мека
Излиза на: 04.02.2011г.
Цена: 9.95 лв.
ISBN: 978-954-26-0950-6

Повече информация можете да намерите тук.

Рубрики: Frontpage · Tворчество

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай