Public Republic Art Studio

Феромони

2 февруари, 2011 от · 8 Коментара

Боян Биолчев

2836158030_18ede3b4bd
Снимка: apdk

Мъжката лъжа е като съобщение за слънчево време, докато в цялата държава вали из ведро.

Впрочем, това не обижда чак толкова истината, защото съществува един непоклатим факт – в кръчма лошо време няма.

Мъжете лъжат безкористно и всеотдайно. Защото искат да направят несъвършенствата на живота по-поносими. И няма начин това да им се зачете за грях.

Тримата на съседната маса правеха точно това.

Бяха расли заедно. После първите двама се запиляха в града и след като се пенсионираха там, се върнаха за старост в селото, оцъклени по градски. Третия си бе стоял цял живот на място, оцъклен по рождение.

Кръчмата беше, естествено, селска. В нея времето бе лошо само веднъж – когато прокапа покривът. Сега обаче отвън плющеше дъжд, а вътре плющяха като карти приказки на едро. Фантазията цепеше тестето от думи и щедро раздаваше и на тримата. Кръчмарят скъпернически наливаше в юзчета от незапомнени времена, окадени като газени лампи.

Встрани няколко охлузени старци слушаха със зяпнали уста, сякаш бяха на зъболекар; при все че знаеха всичко наизуст, тъй като това се повтаряше почти всяка вечер. Мъжете се напиваха преди да довършат докрай и изцяло историите си и на другия ден просто им се налагаше да започнат отначало.

- Сто пъти да ви обяснявам, пак няма да разберете – редеше Първия, който приличаше на несправедливо уволнен счетоводител. – В развитите страни това се прави редовно. Феромони! С тях развъждат целево добитъка. Дадат на мъжкия да помирише и е готов, точно когато трябва.

Старците горе-долу помнеха как се размножават земните твари, по-тежко беше да разберат какво е това развита държава.

- На един приятел това му е бизнесът – продължи Първия. – Има цяла чанта бутилки с феромони и ходи по заявка. Един път да вземе и да счупи бутилка в колата си. И един жребец, като подушил феромоните, така наритал колата му, че цял месец не стигнал, за да се справят тенекеджиите. Страшна сила е това феромонът.

Втория, който приличаше на справедливо уволнен чиновник, по изпитан навик реши да се заяде:

- Защо ще рита колата. Какъв е тоя феромон?

- Трябва да дават от него на футболистите – обади се кръчмарят.

- Как защо ще рита колата – разпали се Първия. – Защото е помислил, че автомобилът е разгонен кон и ще посегне на кобилите му.

- Автомобил като се разгони, става страшно – добави кръчмарят. – Има автомобили по двеста и триста коня. Ужас!

Понякога страстта да противоречиш се подхлъзва в някоя удобна тема и Втория реши, вместо да се инати, да излезе отгоре, като даде още по-добър пример в избраната насока.

- И аз го знам това, точно така е. Един приятел, ловец, си счупи одеколона в колата, щото дълги години преди пусия имаше навик да се бръсне в обратното огледало. То от това на човек може да му се изкриви вратът, пък и дружинката се сърдела, че има бръснат между тях, защото прасетата имат страшно обоняние…

- Карай за феромоните – прекъсна го Първия, ядосан, че не оборват думите му. – Не ме интересува кой е бръснат и кой не е!

- Точно за това говоря. Изглежда в одеколоните слагат феромони. Защото, като се върнали после от пусията, какво да видят. Един глиган решил, че автомобилът е друг глиган и ще му подгони свинките. Че като го почнал с глигите… Два месеца след това моят приятел не можа да се оправи с тенекеджиите.

- Що не се навъртите и вие с такъв одеколон – каза кръчмарят. – Да идете да си подгоните жените, вместо да висите цял ден при мене.

- Чул съм, че в Русия пият одеколон – каза Първия. – Това е истината: хем си пиеш, хем те гони феромонът.

- Всичко е така, както го казвате – извиси глас Третия. Той приличаше само на селянин, а, както е известно, уволнен селянин няма – На мене ми се случи същото. Със собствената ми кола.

- Някой глиган да не ти е помислил Москвича за женска? – засмя се кръчмарят.

- Глупости. При мене колата не пострада отвън, както при техните приятели, а отвътре.

Мъжете учудено го погледнаха.

- Аз си карам магарето с Москвича да пасе на чужди ливади. Махнал съм задната седалка и, ако не се заинати, го натиквам вътре. Неговата мама, да му се не види мераклията! Спрях на едно място и там пасеше една магарица. И мойто магаре, само като я зърна, изпотроши вътре всичко да излезе при нея. Няма търпение и ни напред, ни назад. Хем рита, хем реве, а на мене ми се къса душата. Трийсет години си я търкалям тая колица.

- Виждал съм с магаре да теглят Москвич, защото магарето се движи, когато иска, а Москвича, когато може. Но това твойто е прекалено – каза Втория.

Първия усети, че собствената му приказка се отплесва настрани и се изсмя злъчно.

- Добре де, а къде са тука феромоните. Къде у тебе феромони! А пък за одеколон и дума не може да става…

Третия известно време мълча, после впи подигравателен поглед най-напред в кръчмаря, после във Втория и накрая, вече съвсем безпощадно, в Първия.

- Вие май сте позабравили как точно изглежда магарето под корема. Че то, ако на магарето му трябва феромон, светът за къде е!

При тая убийствена логика мъжете се поусмихнаха от немай къде.

Само старците продължаваха да слушат зяпнали. Сякаш чакаха природата, естеството да се смилят над възрастта им и да сипят на всеки в устата по една лъжичка от феромона, спестен от магарето.

Текстът е публикуван в сборника на автора “Летен сняг”, ИК “Жанет 45”, София, 2009 г., с. 5-9.

Първата електронна публикация на разказа е в “Public Republic”.

Рубрики: Frontpage · Tворчество

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

8 Kоментара за сега ↓

 • precious metal investment // 24 фев, 2017 //

  Thank you for this; I’m formally a huge fan of your blog.

 • Maria Ana Clara // 27 апр, 2017 //

  Abundância Encontros, adaptado explicam os organizadores, entretanto promovido através de Assembleia Cultural Ato e Figura, que nasceu
  da ação dentre colegas que fazem lado comiseração Aceno Certo Concórdia contudo Aforramento. http://www.firmitas-group.it/UserProfile/tabid/61/userId/10561/Default.aspx

 • poker keeping track of the records of poker // 18 авг, 2017 //

  Good site. Your blogs are very fascinating and I will tell
  my friends.

 • Tresa // 8 авг, 2018 //

  Driving along in your automotive and hastily the dreadedd chheck engine light mysteriously illuminates. http://ln.is/

 • nội thất chung cư 60m2 // 2 сеп, 2018 //

  Bài nội thất văn phòng đạt điểm khá khi bảo vệ.

 • sex child // 2 ное, 2018 //

  Hello, you used to write magnificent, but the last few posts have been kinda boring?
  I miss your super writings. Past several posts are just a bit out of track!
  come on!

 • website // 11 фев, 2019 //

  Primeiro você deve descobrir qual é seu custo,
  quanto você vai gastar para realizar serviço.

 • kqxsvl // 11 юли, 2020 //

  Excellent article. I definitely appreciate
  this site. Thanks!

Коментирай