Public Republic Art Studio

Из “Лесният начин за отслабване”

11 януари, 2011 от · 1 Коментар

Алън Кар

380896801_fde3fa1f70

Photo: bethcanphoto

Строго погледнато, заглавието би трябвало да бъде: „Как най-лесно да тежим точно толкова, колкото искаме“. Само че е твърде дълго. Все пак повечето хора се притесняват от излишните килограми. Въпреки това искам да подчертая, че моят метод, който оттук нататък ще наричам просто ЛЕСНИЯ НАЧИН ЗА ОТСЛАБВАНЕ или само ЛЕСНИЯ НАЧИН, е еднакво ефективен и за покачване на теглото, и за отслабване. Всъщност контролът над теглото не е главната цел на метода: тя е просто да се РАДВАМЕ НА ЖИВОТА!

Как можете да се радвате на живота, ако заради наднорменото си тегло постоянно се чувствате изморени и отпуснати, лишени от нещо, притеснени и виновни за физическото и психическото нещастие, което сами си причинявате?

Както може би вече знаете, аз станах известен, защото открих метод, с който всеки пушач може да откаже цигарите не само лесно, но и с удоволствие. Днес ме смятат за един от водещите специалисти в областта на отказването от тютюнопушенето. Тези, които са разбрали и изпитали моя метод, дори считат мен и моите терапевти за единствените специалисти.

По-късно открих, че с едно съществено изключение методът работи също толкова добре при отказването от всички видове зависимост с предимно психически корени, каквито са повечето зависимости, включително алкохолизъм и други форми на наркомания. Мнозина от т. нар. специалисти по наркоманиите твърдят, че основният проблем са химическото пристрастяване и физическите симптоми при отказването. Затова и търсят химически решения под формата на заместители.

А простото и лесно решение за всяка зависимост се крие изцяло в ума.

Не може да не сте забелязали, че днес отслабването се е превърнало в мултимилионен бизнес. Всяка седмица някоя знаменитост рекламира нов уред за отслабване, филм или книга с нова чудодейна програма или революционна диета, която щяла да реши проблема ви като с вълшебна пръчица.

Съществуват много близки физически и ментални асоциации между пушенето и храненето, а още повече – между спирането на цигарите и отслабването. И пушачът, и спазващият диета страдат от особен вид шизофрения и водят постоянна битка в ума си. За пушача тя изглежда така – от една страна: „Мръсен и отвратителен навик, който ме убива, струва ми цяло състояние и ме поробва“, а от друга: „Това е моето удоволствие, подкрепа и компания“. За онзи на диета: „Аз съм дебел, сънлив, болнав, изглеждам ужасно и се чувствам още по-зле“, а от друга: „Леле, как обичам да си хапвам!“

Затова ви прощавам, ако си мислите, че и аз просто искам да спечеля от цялата тази работа, разчитайки на репутацията си.

Уверявам ви, че сте много далеч от истината. Напротив, единственото съществено изключение, за което споменах по-рано, е контролът на теглото. Години наред твърдях, че методът ми не е подходящ за тази цел, но се оказа, че съм грешал.
Можеше спокойно да спечеля от известността си. Получавал съм десетки предложения за подкрепа на различни продукти, включително за отслабване. Отклонявах ги, не защото съм толкова богат, че да не ме интересуват солидни финансови оферти, а защото ценя репутацията си и съм готов да я защитавам така свирепо, както лъвица брани малките си. Отделно от това, не съм виждал нито една известна личност да рекламира продукт, който да не изглежда съмнително.

Държа още да подчертая, че ЛЕСНИЯТ НАЧИН ЗА ОТСЛАБВАНЕ не подкрепя нечии чужди идеи. Точно както и при пушенето, методът е изцяло мой, и точно както знаех, че Лесният начин за отказване на цигарите ще работи при пушачите, още преди да бъде изпитан и доказан, така и докато стигнете до края на тази книга, вие ще знаете, че ЛЕСНИЯТ НАЧИН ЗА ОТСЛАБВАНЕ ще помогне и на вас.

При спирането на цигарите повечето пушачи напълняват, но аз отслабнах с няколко килограма в рамките на шест месеца. Използвах комбинация от редовни физически упражнения и диета с високо съдържание на фибри. Съзнавах, че разчитам на силата на волята и дисциплината. Но въпреки това ми беше приятно. Много приличаше на ранните ми опити да спра цигарите с усилия на волята.

Когато решителността ви е силна, изпитвате мазохистично удоволствие от факта, че се чувствате „пò католик и от папата“, задето устоявате на изкушението. Докато отслабването беше основната цел на живота ми, всичко беше наред. Проблемът, също както при отказването на цигарите, беше, че постепенно решителността ми взе да отслабва и всеки път, когато изникнеше нещо по-важно, диетата и упражненията оставаха на заден план и аз отново напълнявах.

За онези, които са запознати с моя метод, трябва да изчистя едно често срещано недоразумение. Тъй като аз съм човек на волята и позитивното мислене, мнозина страдат от заблудата, че методът ми се основава на тяхното прилагане. Не е така. Аз имах силна воля и мислех позитивно много преди да открия метода. Дори се удивлявах защо хора с очевидно по-слаба воля от моята успяват да откажат цигарите, а аз – не.

Мисля позитивно, защото така повелява здравият разум. Когато мислиш позитивно, животът е много по-лек и приятен. Но това не ми помогна нито да откажа цигарите, нито да отслабна!

Позитивното мислене означава: „Знам, че се държа глупаво, затова със силата на волята си и с дисциплина ще поема нещата в свои ръце и ще престана да постъпвам така“. Не се и съмнявам, че много хора са спрели да пушат или са отслабнали тъкмо с такава тактика. Браво на тях. Аз мога само да кажа, че при мен това никога не е вършило работа, а ако беше проработило при вас, нямаше да четете тази книга.

Не, това, което ме караше да продължавам да пуша, не беше нито липсата на воля, нито негативното мислене, а объркването, постоянната шизофрения, от която страдат всички пушачи, докато са още пушачи. Част от мозъка им ненавижда този навик, а друга вярва, че без цигара не могат да се наслаждават на живота.

Точно същото отношение любов-омраза изпитват към храната хората с наднормено тегло. Моите пушачески проблеми не изчезнаха благодарение на позитивното мислене, а когато изчезна объркването. Разбрах защо пушенето е просто хитър, прикрит номер за самочувствие и защо чувството, че ми помага да се радвам на живота и да се справям със стреса, е просто заблуда. С това объркването ми приключи, изчезнаха и шизофренията, и желанието ми да пуша. Не беше нужна нито сила на волята, нито позитивно мислене.

Беше лесно!

Много трудно е да убедиш спазвалия диета, или пушача, опитвал да откаже цигарите с метода на волята, че може да успее и без това. Независимо дали имате силна воля или не, важното е да разберете защо тя не ви е нужна, за да отслабнете по ЛЕСНИЯ НАЧИН. Трудно е за обяснение, затова ще опитам да дам пример.

Представете си, че се намирате в лагер за военнопленници. Минава лекар на визитация и почва да ви поучава: „Тук е много влажно, може да хванете пневмония. Освен това, не се храните добре. Осъзнавате ли какви тревоги причинявате на близките си? Те се притесняват, че ще се погубите. Изглеждате ми интелигентен човек, защо не се вразумите и не се приберете у дома?“ Този доктор ще ви се види пълен кретен.

Същото обаче се получава, когато някой лекар започне да ви говори за рисковете от тютюнопушенето или наднорменото тегло. Военнопленникът, пушачът и лакомникът отлично знаят какви опасности ги грозят. Логично е дори да предположим, че те са по-добре запознати с негативните последици от човека, който ги поучава, след като лично страдат.

Вярно е, че със сила на волята, дисциплина и всеотдайност пленниците могат и да успеят да избягат, пушачите – да откажат цигарите, а дебелите – да отслабнат. Без съмнение, хиляди са го правили. Свалям им шапка, заслужават поздравление. Но аз мисля за онези военнопленници, които въпреки силата на волята и т. н. не са могли да избягат. На тях им трябва не лекция, а ключ от затвора.

В същото положение се намират пушачите и хората с наднормено тегло. Последното, от което имат нужда, е някой покровителствено да им говори как неправилното хранене води до загуба на самоуважение, недостиг на въздух, лошо храносмилане, киселини, язва, синдром на раздразнените черва, високо кръвно налягане, висок холестерол, заболявания на сърдечно-съдовата система, стомаха, червата, бъбреците и черния дроб и т.н., и т.н.

Това, от което пушачът има нужда, е някой да му предложи ключа, с който ще избяга от никотиновия капан. Точно това направих аз. Затова и методът ми е толкова успешен. Той позволява на всеки пушач лесно да откаже цигарите (нали затова се казва ЛЕСНИЯТ НАЧИН!)

Това, от което хората с наднормено тегло имат нужда, е ключ към лесното контролиране на теглото. Точно това открих и затова се казва ЛЕСНИЯТ НАЧИН!

Може би ще възразите, че е подвеждащо да сравняваме пушачите и пълните хора с военнопленници, защото военнопленниците са затворени от външна сила, докато никой не кара пушачите да пушат или пълните хора да преяждат, освен самите те. В тяхна власт е да променят положението, а ако са толкова глупави да не го правят, никой не им е виновен, да се сърдят на себе си.

Всъщност и в трите случая става дума за едно и също. Покровителствените лектори може да ни смятат за глупави. Ние можем да се смятаме за глупави, защото отлично знаем, че сами си причиняваме проблема. И ако пушите или страдате от наднормено тегло с пълното съзнание, че си съсипвате живота, и не правите нищо по въпроса, наистина сте глупаци.

Но ако сте се опитали да промените положението и не сте успели, вие не сте глупаци. Може да се чувствате като такива, може и да се обвинявате в слабохарактерност. Има ли значение, че сте едновременно затворник и тъмничар? Единствената причина да си стоите в затвора, който сами сте си създали, е, че не знаете как да избягате…

cover

Лесният начин за отслабване
Алън Кар

За книгата

„Лесният начин за отслабване» на Алън Кар ни учи как да контролираме теглото си и да се освободим от излишните килограми, като следваме наръчника с упътвания на Майката Природа. Това не е шокова терапия, не се изискват усилия на волята, нито желязна дисциплина, необходимо е само да се разберат някои прости истини.

Както подчертава авторът, основната цел на метода е да се радваме на живота. Защото човек не може да се радва на живота, ако заради наднорменото си тегло постоянно се чувства изморен и отпуснат, лишен от нещо, изпитващ угризения за физическите и психическите вреди, които сам си причинява.

С убедителни примери от личния си опит Алън Кар развенчава митовете за диетите и атакува промиването на мозъци, поради което хората купуват и консумират ненужни и вредни храни. От книгата научаваме, че можем да се избавим от излишните килограми и без да се отказваме от любимите си храни, както и без да си налагаме сурови ограничения.

Посланието на тази книга ще ви подскаже как да преоткриете мъдростта, която винаги сте притежавали, дори без да подозирате, и ще ви помогне да водите здравословен, щастлив и приятен живот.

За автора

Алън Кар (1934-2006) е световноизвестен автор на книги за самопомощ. Неговият метод за отказване от вредни навици и зависимости е помогнал и продължава да помага на милиони хора от цял свят да живеят по-щастливо и пълноценно.

Кар получава дипломата си за експерт-счетоводител през 1958 г. Кариерата му е успешна, но стоте цигари, които изпушва всеки ден, го довеждат до отчаяние. През 1983 година, след безброй опити да престане да пуши чрез воля и дисциплина, в крайна сметка той стига до заключението, че светът очаква именно това – лесен начин за отказване на цигарите.

Тогава напуска работата си и решава да излекува света от тютюнопушенето. Книгата му „Не пуша вече“ е преведена на десетки езици (на български език е публикувана от ИК „Кибеа“), преиздадена е многократно, от нея са продадени близо 10 милиона екземпляра и тя продължава да
се търси, както преди.

Алън Кар е автор и на книги, които могат да помогнат на всеки да се освободи от зависимостта от алкохола, от наднорменото тегло, както и редица други бестселъри.

В 47 страни на света работят 150 клиники, които прилагат метода на Кар.
От 2007 година такава клиника има и в България.

Технически характеристики:

Издателство: Кибеа
Серия: Здраве
Преводач: Ирина Манушева
Обем: 224 стр.
Корица: мека
Дата на издаване: 26.11.2010
Цена: 15.00 лв
ISBN: 954-474-552-3

Повече информация можете да намерите тук.

Рубрики: Frontpage · Lifestyle

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

Коментирай