Public Republic Art Studio

Петък, 31.12.2010

2 януари, 2011 от · Няма коментари

Кристин Димитрова

31-ви декември! Това е датата, това е датата.
Още от октомври започвам да очаквам коледните празници. Денят се намалява, времето се застудява, работата нараства, появяват се странни миризми из въздуха, мирише на комини, на сухи листа, на мъгла, на ставане по тъмно сутрин и вечерна киша между светлините на тролеите, на кръчма с хартиени салфетки и камина, на зимно палто, извадено от гардероба.
И всичко това ме кара да очаквам дните между Коледа и Нова година.
Сега елхата ни свети с разноцветни лампички “Мейд ин Чайна”. Запалили сме едно индийско кандило с висящи стъклени слънца, свещникът на дупчици, който дъщеря ни Лили добави днес към горящата колекция, и “Къщата на коледните хора”, в която има място за точно една свещ, за да светнат заснежените й прозорци. Всичко това мъждука в здрача зад екрана ми. От кухнята се носи миризмата на печени фъстъци. Искам да запомня всичко, защото съм щастлива.
Коко, синът ни, замина от сутринта с двадесетчленна приятелска група, “само най-близките”, на някаква къща около Банско. Лили ще празнува със своите приятели довечера. От години не празнуваме нова година заедно и същевременно никой от тях не пожела да следва в чужбина. Хората постоянно се местят в търсене на по-добро място. Лошото е, че понякога по-доброто място го има, а друг път го няма. И никога не знаеш в кой от двата случая си попаднал. Не съм от тези, които се престарават, за да подредят живота си. Очаквам, че и животът ми ще положи някакви усилия по въпроса. Междувременно, ако нищо лошо не се е случило, чаша чай ме радва.
А за тази вечер сме предвидили доста повече от чаша чай. Сърмите вече гръмнаха в тенджерата под налягане, та се наложи да събираме соса по стените. Това, което намерихме в тенджерата обаче, никак не беше лошо.
Джими Камбуров ни е изпратил един текст по случай Коледа, който се отклонява доста от обичайния му литературен фокус. Това е една високо барокова проза за плюшеното мече Гунчо и неговата странна любима. Резултатът е нещо между Умберто Еко, Киркегор, Тери Пратчет, Оскар Уайлд и Робинзон Крузо. (Да, последният не е автор, а литературен герой, грешката е вярна.) Писах му за това. Хората често ме изненадват, особено тези, които си мисля, че познавам добре.
Човек колкото и дълго да живее, не може да изкара безкраен брой нови години. Довечера ще прекараме в целия необходим кич, който се свързва с празника. Долу ръцете от шоколадовите дядоколедовци, стъклените топки за елха, “шампанското”, късметите в баницата и секундарника в последните минути! Имам нужда от всичко това. Това ми показва колко много ме обичат другите и колко много ги обичам аз. Че съм стъпила върху здравия кедров под на един Ноев ковчег, който се движи неизвестно накъде, неизвестно защо и неизвестно докога, но продължава да се движи.
Днес ходихме с Владо да си купуваме кисели краставички, портокали и хартия за принтър. Най-добрите кисели краставички се продават на улица “Христо Белчев”, между “Аспарух” и “Неофит Рилски”. Тъй като магазинът за офис консумативи до нас беше затворен, напазарувахме си всички хартиени неща от една по-малка книжарничка наблизо. Човекът вътре беше много щастлив. “Ей – каза той – дойдох тук само да си взема нещо, пък кой да знае, че на 31-ви и оборот ще направя…” “Цяла година така да ти върви”, каза Владо. А на излизане си говорехме, че можехме и сами да се сетим да отидем направо там.
Ето какво ви пожелавам за следващата година:
Изберете си едно число от тези тук: 15, 91, 32, 26, 43, 22, 75, 63, 56.
А сега намерете какво означава то долу.

91. Победител, водач.
56. Желан от всички партньор, душата на компанията.
75. Интелектуални постижения, непогрешима мисъл.
22. Пари, богатство, сигурност.
32. Късмет и приключения.
15. Любов.
43. Мистична проницателност, вдъхновение.
26. Бизнес успехи и енергия.
63. Забележително присъствие, авторитет и чар.

Хубава, хубава нова година!

А сега отивам да си направя чай. Или да спя. Или и двете, ще видим.

Рубрики: Frontpage · Графити · Модерни времена

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай