Public Republic Art Studio

Artist of the Week — Йоаким Бринк

10 януари, 2011 от · 14 Коментара

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Ваня Николаева с Йоаким Бринк

Превод от английски език: Златина Димитрова

Йоаким Бринк – шведска мечта в тъмни цветове

Joachim Brink

Йоаким Бринк е фотограф на свободна практика и писател в Гьотеборг, Швеция. Роден през 1978, той е запален фотограф от единадесетгодишен, когато е получил стар фотоапарат „Цайс Икон” за среден формат от 1950-та. Негови фотографии са публикувани в няколко списания, а той е и редовен рецензент на книги и филми. Повлиян от естетиката, мистицизма и окултната мисъл, прекарва времето си в снимане, четене, писане и пътуване. Освен това пее в дарк готик групата Boleskine.

Worn hands

„Фотографията е ключалка, през която мога да уловя скрити частици от реалността. Един фотограф може да изобрази действителността и все пак това да е отделено от реалния свят, показвайки само отрязък от него. Човек може да изживее това и без камера: изведнъж виждаш една съвсем обикновена сцена или предмет от определен ъгъл, на определена светлина и за момент той се трансформира и грее със собствена светлина.

После моментът отминава и всичко се връща към нормалното, а този момент, разбира се, е това, което искаш да уловиш с апарата си. Това е гледка, близка до мистичната мисъл. През годините съм си изградил навик да спирам и да забелязвам тези моменти за беда на приятелите и семейството ми.”

Yard

Кое е предизвикателството, което никога не би приел?

О, не обичам предизвикателства освен ако не съм ги си ги създал сам.

Спомняш ли си първото изображение, което ти е направило голямо впечатление?

От ранно детство родителите ми са ме взимали на всеки музей или изложба, която посетят. И все пак най-впечатляващите изображения съм изживял през ранните си двадесет си. Пример за образ, който ме е преследвал с години, е снимката на Уилям Еглестон на осветителна крушка срещу червен таван в червена стая (Грийнууд, Мисисипи, 1973). Това изображение и другите творби на Еглестон са ясен пример за това, за което говоря: как обикновен предмет се променя, видян по правилния начин. Други хора на изкуството, които наистина са ми повлияли, включват фотографите Франческа Уудман, Синди Шърман и художниците Франсис Бейкън, Вилхелм Хамершой.

In Eur

Ако можеше да живееш без да спиш, какво би правил в допълнителните безсънни часове?

Аз вече правя това понякога. Това, което намирам за очарователно е, че когато имаш повече време, обикновено правиш по-малко неща и те стават още по-трудно. Големият проблем е, както винаги, че твоето съзнание ти прави номера. Ако започнеш да мислиш за количеството време, което имаш, изведнъж нямаш никакво време и единственото, за което можеш да мислиш, са нещата, които би направил, ако само имаше време.

Затова ако изведнъж мога да живея с по-малко сън, (надявам се) не бих мислил за допълнителните часове и какво бих правил с тях, а вместо това бих продължил да правя същото, което вече правя и така всъщност да оползотворя допълнителното време. А може би е най-добре, ако можеш да бъдеш като дете, което не знае за времето, а само това какво иска да прави точно сега и го прави.

Как съчетаваш музика и фотография? Кое от тях е по-близо до сърцето ти и защо?

Има много неща, които са ми близки – те са важни, когато определям себе си и ме разграничават от всички останали. Фотографията е едно от тези определящи неща, литературата – друго, както и музиката, и филмите. Всяко от тях е значимо по собствен начин.

Всъщност се определям като фотограф, а не просто напреднал ентусиаст, откакто започнах да изкарвам пари със своя „Никон”.Фотографията определено е нещо, което има важна роля в живота ми от много дълго време – от двайсет години до днес.

Като става дума за музика, пея и пиша текстовете на Boleskine от повече от десет години. Не възприемам себе си като музикант, но не мисля и че съм дилетант.

Tree

Коя е най-голямата ти мечта като фотограф?

Нямам големи планове и обяснения; доволен съм, когато получа признание за това, което правя. Обаче това, към което се стремя и във фотографията,и в живота, е да мога да създавам и действам без смущения на мислите си: да бъда поток от усещания и да правя каквото пожелая, без да се интересувам от резултата. Някой може да помисли, че това е противоречиво и претенциозно, но съм сигурен, че много от тези, които четат това, ще разберат точно какво имам предвид. Всичко е в Дзен-супата с мистични подправки.

Waxman in mirror

Кои са най-интересните места, които си посетил и какво ги прави специални?

Естетически,досега исландските околности  са най-драматичното и вдъхновяващо място, което съм посещавал и с удоволствие бих отишъл там отново, въоръжен с по-добра камера. Необятният вулканичен пейзаж е толкова ослепителен, че почти те събаря. Има много поетична окраска. Това, което прави мястото наистина интересно, е начинът, по който избереш да го видиш. Сигурен съм, че ще има много хора, който посещавайки Исландия, ще бъдат отегчени до смърт от пустотата. Този свят е посторен от тухлички фантазия на върха на материалната реалност.

Ravine on Raven mountain

Какво те отегчава?

Никога не съм се отегчавал лесно дори когато бях дете. Вместо това съм се чувствал спокоен просто да седя и да не правя нищо. Понякога се вслушвах в тишината и откривах, че всъщност е много шумно, почти оглушително. Повечето хора, изложени на почти пълна тишина (на пусто място например), почти полудяват заради липсата на звук. Всеки шум, който пробива тишината, се превръща в облекчение. Но ако можеш да почувтсваш звучността на тишината, не би могъл лесно да бъдеш отегчен.

In the abandoned garden

Твоите снимки “казват” ли нещо и ако да, какво е то?

Мисля, че Салвадор Дали го е казал най-добре: Фактът, че самият аз не разбирам смисъла на своите картини, а в същото време ги рисувам, не означава, че те нямат смисъл.

Spqr II

Трябва ли всяка картина да носи загадъчност?

Усещането за тайнственост е присъщо на всяко изображение. Загадката е най-добра, когато е част от очевидното. Като цяло мисля, че човек трябва да избягва да създава загадки и гатанки. Най-често това се оказва евтин трик.

The gate at Ladtjojaure

Как реагират хората на твоите снимки?

Най-често изразяват усещане за усамотение и изолация. Някои мислят, че образите са обладани от нещо, което не е в тях. В повечето случаи се стремя към това – образът на обикновения свят да блести със собствена светлина, както вече споменах. Много често тази светлина може да се окаже нарушена, почти застрашителна.

The Statue of Pius XII

Аз винаги…

…се опитвам да правя това, което истински искам. За съжаление мисля твърде много за това да бъда удовлетворен.

The abandoned barn

Никога не бих…

…се отклонил от избраната пътека.

Alps

Повече снимки на Йоаким Бринк – тук.

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

14 Kоментара за сега ↓

 • filmes online 2017 // 4 мар, 2017 //

  Vosmecê escolhe escala que mais-querer, mas precisa colaborar ao película nisto até
  48 horas após a retirada de carta do maço.

 • Raid Rescue // 15 мар, 2017 //

  Excellent post. Keep posting such kind of
  info on your site. Im really impressed by your blog.

  Hey there, You’ve done an excellent job. I will certainly digg it and in my view
  suggest to my friends. I’m sure they’ll be benefited from this website.

 • kitchen primarily used // 18 мар, 2017 //

  Why viewers still use to read news papers when in this technological world all is accessible on web?

 • lose fat // 2 юни, 2017 //

  Xenical can also be taken orally and accessible in tablet form in strengths of
  120mg. Medium-sized apple containing 5 grams of fiber, which fills your
  stomach and make you feel sate. It in time breaks
  down the excess fat and spreads them to the entire body inside a uniform manner. http://innovacionpld.org/foroinnovacion/index.php?action=profile;u=3766

 • dedicated server // 16 авг, 2017 //

  Great info. Lucky me I came across your blog by chance (stumbleupon).
  I have saved as a favorite for later!

 • best healthy indoor grill // 29 авг, 2017 //

  Hi there every one, here every one is sharing these kinds of
  know-how, therefore it’s nice to read this website, and I used to pay a
  visit this website daily.

 • Hildegard // 19 сеп, 2017 //

  Esta región de sol y surf se conoce por su excelente clima
  y las aguas más cálidas del estado.

 • Lucienne // 23 окт, 2017 //

  Arreglo de Rosas y Aves de paraiso, contiene preciosas rosas de exportación,elaborado sobre una hermosa base de vidrio, elaborado
  en una cara.

 • Melina // 9 дек, 2017 //

  La paz y el amor valen poco si no los practicamos.

 • imagenes de amor para dibujar faciles con frases // 14 яну, 2018 //

  Te amo-has cambiado mi vida-imágenes de amor para
  mi novio-bajar gratis imagenes de amor para mi fb.

 • Raymond // 26 яну, 2018 //

  En la vida hay frases que nos marcan por siempre.

 • Bessie // 3 фев, 2018 //

  Para tu próxima compra de flores y plantas online.

 • 05961.net // 18 май, 2018 //

  Waas ist Findet icch biin neu in diesem, stieß ich auuf diese Ich habe entdeckte Es
  absolut geholfen und es hat dazu beigetragen, gestützte mich Lasten. Ich
  hoffe biis Beitrag & Hilfde anere Benutzer wie igre gholfen me.

  Groß Arbeit.

 • Marko // 22 окт, 2018 //

  I didn’t know the name of Torch Ginger until I unintentionally saw the flower online and checked it out and
  voila I knew the name.

Коментирай