Public Republic Art Studio

Чакаме българска следа в следващ роман на Том Егеланд

17 декември, 2010 от · Няма коментари

Дори президентът Георги Първанов, който никога не пропуска панаир на книгата, си купи хита на коледното му издание в НДК – романа „Евангелието на Луцифер” от Том Егеланд.

1Tom Orange

Междувременно фенове на световноизвестния писател, който посети за няколко дена България, разследваха миналото на любимия си автор и направиха разкритието: Том Егеланд е участвал в Star Wars! Като млад, бъдещият създател на бестселъри е изиграл малка роля в „Империята отвръща на удара”, втория филм от Star Wars! Там играе бунтовник от ледената планета.

Star Wars_egeland

Тълпа фенове стоя търпеливо почти час в чакане на Том Егеланд, за да си вземат автографи от него върху последния му роман „Евангелието на Луцифер”. Премиерата на книгата му в „Хеликон – Витоша” бе прекъсната заради интервю в праймтайма на национален тв канал, но писателят спази обещанието си и се върна, за да уважи почитателите си.

1Tom avtografi copy

Сред феновете на автора, открил пътя пред Дан Браун, бе и самата посланичка на Кралство Норвегия – Нейно превъзходителство Тове Скарстейн. Разширен анализ на „Евангелието на Луцифер” и на творчеството на Егеланд пък направи професорът от СУ „Св. Климент Охридски” Симеон Хаджикосев. „Том Егеланд е пример, един от водещите писатели в европейската проза. Великолепен белетрист. Единствената причина Дан Браун да е по-популярен и по-успешен финансово, е, че американецът има по-голям микрофон, по-голям озвучител. Но Егеланд е наистина превъзходен разказвач. Книгата му е не само исторически трилър. В нея има и много философия, митология. Има и елементи на фентъзи. Най-забележителното е, че той успява да запази интригата жива до последните страници на книгата” – каза най-авторитетният специалист у нас по западноевропейска литература. „Той не стои на едно място в творчеството си, а се развива и става все по-добър и по-добър световен автор”.

1Tom Hadjikosev copy

Издателят на Егеланд Пламен Тотев от ИК „Персей” пък разкри, че неговото издателство е първото извън родината на писателя, което е купило правата за следващия, още недовършен роман на Егеланд. Той носи работното заглавие „Пророчеството на Нострадамус” и в него участва главният герой на „Евангелието на Луцифер”. Много е вероятно сцена в следващата книга да е Рилският манастир, който писателят посети, или Ротондата в центъра на София.

0Tom hotel copy

Романите на писателя „Пазителите на завета” и „Краят на кръга” се радват на изключително висок интерес в България, а новият му трилър „Евангелието на Луцифер” за броени дни се нареди сред най-продаваните книги в България и стана големият хит на панаира на книгата в НДК.

Това е роман с богата документална основа, написан в добре познатия на българската публика въздействащ, динамичен и емоционален стил на Егеланд. Той ще ви проправи път през мъглата на времето към отговорите на загадки от Стария завет и древността. И със сигурност ще преобърне представите ви за Бога и Сатаната, за небето и ада.

Том Егеланд днес е сред най-популярните и тиражни автори в световен мащаб. Преведен е на 20 езика, а книгите му оглавяват топлистите за бестселъри.
През 2001 г. – т. е. две години преди да бъде публикуван „Шифърът на Леонардо”, излиза романът на Том Егеланд „Краят на кръга”, в който има смайващи сходства с бестселъра на Дан Браун: в дъното на всичко е тезата, че Иисус е бил женен за Мария Магдалена и двамата са имали потомство; албинос е сред главните герои и в двата романа; и в двете книги главната героиня се оказва едновременно последният жив потомък на Христос и Мария Магдалена, и дъщерята/внучката на последния велик магистър на таен орден. Читателите, които познават романа на Том Егеланд, са смаяни, когато откриват всички тези неща в публикувания по-късно роман „Шифърът на Леонардо”.

Роден през 1959 г. в Осло и учил в САЩ, Том Егеланд е работил като разследващ журналист, репортер и редактор във водещи всекидневници и тв канали. През 1988 г. дебютира с романа на ужасите „Пътека към миналото”. През 2006 г. се отказва от високия си пост в TV2, за да се отдаде изцяло на писателската си кариера. Автор е на 9 романа.

Гостуването на Том Егеланд е по покана на издателите му от ИК „Персей” със съдействието на фондация „Нурла”.

Рубрики: Frontpage · Незабравимо

Етикети: , , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай