Public Republic Art Studio

Отвъд видимото

7 декември, 2010 от · 1 Коментар

Иван Христов

kysi_istorii

Книгата на Иван Сухиванов има възможно най-подходящото заглавие – къси истории. Това наистина са истории, които трудно може да бъдат вкарани в рамките на жанра разказ. Историите тръгват от действителността, за да приключат някъде там, където се пресичат реалното и невъзможното. Много често разказването е безсюсежтно, като книгата определено се опитва да конструира модерно говорене за нещата и света. Сякаш разказвачът сам изгубва нишката на собствената си история, на собствения си живот.

Действителността се оказва много сложна, за да бъде уловена в едноизмерността на езика. Героите обитават един провинциален град, но те сякаш населяват самата провинция на съществуването. Сухиванов има склонност да изобразява маргинални персонажи – лудата, сляпата старица, глухонямата, самотната майка. Неговите герои са излъгани от живота, те се докосват до него опипом, с накърнени сетива, но не успяват да прозрат дълбоката му същност. Той си остава затворен за тях.

Една от най-добрите истории, това е LOCUS FORTUNAE (точка на щастието). Точно в навечерието на Коледа, героят решава, че е крайно време да промени живота си. Начинът е един – като обере хазартната фирма на шефа си. Той се промъква и открадва пари от офиса, но докато мисли как да ги похарчи, как ще замине в друг град, всъщност, решава да върне парите, защото осъзнава, че те няма да го направят по-щастлив. Това е типично чеховски похват. Там където разказът се придържа по близо до реалността, историята е по-сполучлива. На моменти крайните решения на героите водят до мелодраматизъм.

Много често Сухиванов пропуска да мотивира убедително убийството или самоубийството. Според нас той е по-добър там където неговите герои се страхуват да живеят, така както се страхуват и да умрат. Не е задължително в хода на повествованието да се стига до някаква смърт. Ежедневните малки смърти, които всеки един от нас преживява са не по-маловажен повод за сюжетиране. Едно от несъмнените качества на сборника с истории е и дълбокият психологизъм, който помага на автора да достигне отвъд видимите значения на съществуването. Да пожелаем успех на Иван Сухиванов, защото неговата дарба е обещаваща!

Отвъд видимото

Иван Сухиванов
„Къси истории”
Изд. ЛИБРА СКОРП
55 стр.; цена не е указана
ISBN 954-9306-29-1

Рубрики: Frontpage · За творчеството

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Биография | Добре дошли в Бдин! // 7 фев, 2014 //

    [...] 3. Христов, Иван. За провинцията на живота : [Рец. за: Иван Сухиванов. “Къси истории”]. // Книгите днес, 2005, № 6, с. 28-29, също и на http://www.public-republic.com/magazine/2010/12/64921.php [...]

Коментирай