Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Лейла Атая

6 декември, 2010 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Галя Младенова с Лейла Атая

Picture of Leila

Лейла Атая е родена в Москва през 1979г. Още от дете е повлияна силно от изкуството. През 1995г. е приета в колеж по изкуствата в Москва и продължава обучението си в областта на графиката и рисуването с водни бои.

През 1996г. се мести в Нова Зеландия заедно със семейството си. Там учи в школата по изящни изкуства „Елам” в университета на Аукланд. През 2001 се дипломира с BFA в специалност рисуване. Същата година печели конкурса Telecom Art Awards с творбата си „Ключовете към Нова Зеландия”, която е поставена на корицата на телефонния указател на Аукланд за 2001г. През 2002г. посещава и съставя изложба в Тайланд като резултат от победа в конкурса The Nokia Art Awards – Asia Pacific 2001.

Оттогава Лейла е участвала в много групови и самостоятелни изложби. Нейните платна са част от много частни колекции в Нова Зеландия и други държави от цял свят, сред които Австралия, Англия, Южна Корея, Русия и т.н.

Профилът на Лейла и подбрани нейни картини са включени в книгата „Любимите творци на Нова Зеландия” на Денис Робинсон (издателство Сайнт пъблишинг, 2006г.). През 2007 г. тя печели Popular Choice Award на конкурса Waitakere Trust Art Awards, the People’s Choice award на конкурса Morpeth Canada 2008 Art Award, както и трето място на конкурса The Mazda Awards 2008. Същата година се връща в университета в Аукланд и получава PGDip по изящни изкуства.

Картините на Лейла са част от изложбата „Поп реализма – какъв прекрасен свят” (2010г.), както и книгата, посветена на първата голяма изложба на попсюрреалистични платна в Италия. В момента художничката е директор и преподавател в художественото училище „Лейла Атая”.

Her Highness
Her Highness

На твоите платна виждаме много котки. Това ли е любимото ти животно? Имаш ли домашен любимец котка?

Да, обичам животните и особено котките. Те ме вдъхновяват със своя нрав и различни характери: понякога са мистериозни, понякога сладки или дори в някои случаи зли. Имаме си котарак, неговото име е Мизи.

Butter-Cat
Butter-Cat

Създаваш красив фантастичен свят със своите картини. Какво те вдъхновява за това?

Трудно е да посоча точно откъде идва вдъхновението ми. Вдъхновявам се от всичко около мен: филмите, които гледам, списания, книги, животни, обекти, хора… Понякога вниманието ми привличат малки неща като отражения или цветове, понякога дори музика или звуци. Понякога знам как ще изглежда картината преди да започна да рисувам, друг път тя поема управлението и определя своята композиция, а историята, която стои зад картината, прераства в нещо непридвидимо.

Feathers and Pins
Feathers and Pins

Имаш ли любима своя картина?

Не бих могла да кажа, защото това винаги се променя. Мога да харесвам една картина, след което да променя мнението си, или пък да не я харесвам първоначално, а години по-късно да погледна нейна снимка и да я харесам много.

Тази, която излиза на преден план за мен, е „Дървото”. Това е най-голямата кртина, която съм създавала до сега. Съставена е от 8 панела и площта й е около 3х3 метра.

The Tree
The Tree

Фокусираш се върху всеки детайл от една картина. Много време ли ти отнема това?

Детайлите наистина отнемат много време, но аз работя и с пластове, което също е времеемко. Наслаждавам се на всеки момент, очаквам с най- голямо натърпение последните щрихи – те са моята любима част.

Dangers of the forest
Dangers of the forest

Учила си керамика, lacquer miniature “Palekh”, руска иконография. Как са повлияли те на твоя стил?

Учих всички тези художествени техники докато все още се оформят като художник. Те със сигурност влияят на артистичните ми решения всеки ден. Вниманието към детайла и избора на цветове идват от рисуването на миниатюри, а много от техниките за нанасянето на боите са повлияни от иконографията и други стилове, които усвоих като по-млада.

Purrple
Purrple

Преселила си се от Русия в Нова Зеландия през 1996г. Тази голяма промяна в живота ти повлия ли на изкуството ти?

Предполагам, че ме промени (или по- скоро ми повлия) постепенно. Завърших бакалавърска степен по изящни изкуства, след което получих следдипломна квалификация в школата по изящни изкуства „Елам” в университета в Аукланд, така че учителите, лекторите и различния поглед към изкуството по някакъв начин са променили гледната ми точка. Имаше и случайни неща, на които съм се натъквала, които ме накараха да запазя възгледите си, така че предполагам, че се е получила комбинация от двата процеса.

On
On

Кой е художникът, на когото се възхищаваш най-много и който е имал най-голямо влияние върху теб като творец?

Винаги съм запленена от някой нов художник или картина, докато нещо друго не грабне въображението ми. Предимно майсторите на сюрреализма и съвременните поп сюрреалисти са тези, които привличат вниманието ми.

Whiskers
Whiskers

Разкажи ни повече за „Поп реализмът – какъв прекрасен свят” и твоето участие в него?

Това е първата голяма италианска изложба, напълно посветена на поп сюрреализма. Тя е плод на съвместна работа на галерия „Дороти Сиркъс” (Рим), която представя мен, и галерия „Джонатан Левин” (Ню Йорк). Изложбата е в Museo Carandente (Сполето, Италия) и ще бъде открита до средата на октомври 2010г. Много съм развълнувана, че мои картини са изложени заедно с платната на големи творци и художници като Марк Риден, Рон Инглиш и други. Има и книга със заглавие „Поп реализмът- какъв прекрасен свят”, която бе публикувана от Драго по случай шоуто и съдържа изложените картини.

The Sporeling
The Sporeling

Ти си и учител. Как започна да преподаваш? Кой е най-важният урок, на който учиш учениците си? В какво намираш удоволствието от преподаването?

Помолиха ме да водя някои допълнителни часове след като завърших университета и това прерасна в постоянно занимание. Обичам да преподавам и да предавам познанията си, докато забелязвам индивидуалните таланти на учениците си и виждам как те се развиват. Преподаването ми дава шанс за създаване на контакти, дава ми разнообразие, тъй като е много по-различно от рисуването, което е много по-индивидуално.

Delicious
Delicious

Ти си и директор на художественото училище „Лейла Атая”. Как постигна това на тази възраст? Отнема ли ти много време?

Преподавах в училища и центрове по изкуство, след което реших да създам свое собствено училище за изкуство „Лейла Атая”, където деца и възрастни могат да дойдат и да участват в различни програми, да усвоят нови техники и да създават изкуство. Наистина отнема част от времето ми, но ми доставя голямо удоволствие и ми носи добро възнаграждение.

Beef Curtains
Beef Curtains

Кой според теб е най-големият ти професионален успех досега?

Не е възможно да изтъкна някое конкретно събитие или случай. Чувствам, че успехът идва с всяка изложба, всяка награда и всяка нова техника, която съм усвоила.

В момента съм най-развълнувана от разширяването на дейността ми на световния пазар.

Reclining Nude
Reclining Nude

Иска ли ти се да да създадеш илюстрации на книга?

Илюстриране на книга е едно от нещата, които се въртят в главата ми, но до сега не съм предприела нищо в тази насока. Може би някой ден.

The dance
The dance

Какво планираш за в бъдеще? Може би нова самостоятелна изложба?

Имам интересни предстоящи изложби: с Кукула в галерия „Корпо” в Лос Анджелис по-късно тази година, както и в галерия „Артистс руум” (Дънедин, Нова Зеландия). Предстои ми и самостоятелна изложба в галерия „Дороти Сиркъс” (Рим) в началото на 2012г.

Тук можете да видите и прочетете повече за Лейла Атая.

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай