Public Republic Art Studio

Проект „433 Ерос”

16 ноември, 2010 от · 1 Коментар

Петър Краевски

2
Снимка: [email protected]

- Двайсет и четири часа до удара. – докладва майор Петрова и с отработена елегантност сервира кафето на президента.
Държавният глава Първан Гоцев надигна чашката, сръбна и примлясна.
- Ммм, браво, Петрова! За вашето кафе давам половин президентски мандат, хахаха…

Съветниците по сигурността се засмяха с дежурен ентусиазъм.

- Я по-сериозно! – добродушно ги смъмри първият човек на Република Дългария. – Дайте повече подробности за обекта.
Майор Петрова затрака по клавиатурата на компютъра.
- Астероид „433 Ерос” приближава Земята с 24 километра в секунда. Големина – 34 на 12 на 12 километра. Маса в килограми – 6.69 по 10 на петнайста степен. Има формата на пура. Според изчисленията астероидът ще падне точно тук, в Президентството – на „Дондуков” 2.

- Лошо. – изпъшка Гоцев. – Това никак не е случайно. Какво мислят в Академията на науките?

- Умуват дали астероидът лети към Земята или Земята лети към астероида. – докладва старче с отнесен поглед на академик. – И още: спорят точно в коя фаза астероидът се превръща в метеорит от гледна точка на теоретичната астрофизика.

- Фундаменталничат значи. – тросна се Първан Гоцев. – А Народното събрание?

- Гласуват закон против метеоритите. – обади се цивилен със слушалка на ухото.

– Току-що мина първа точка, цитирам: „Метеорит, навлязъл във въздушното пространство на Дългария, се облага с извънредно мито – по хиляда евро на килограм”, край на цитата.

- Текстът не е много прецизен. – заклати глава президентът. – Зависи откъде идва небесното тяло. Ако посоката е откъм Русия, трябва да има данъчни облекчения. А при евентуално оформяне на астероиден поток „Изток – Запад”, задължително да се прилагат клаузите на „Южен поток” и АЕЦ „Белене”. Сведете това до нашите хора в парламента.

- Браво! Направихте „голям шлем”, другарю президент! – подхвърли едра лелка с червена рокля и масивен кок, очевидно партийна съратничка от висшия ешелон.

Държавният глава прие комплимента с видимо задоволство
и отново сръбна от кафето.

- Метеоритът приближава. Правителството взема ли някакви мерки?
- Съвсем не. – отвърна о.з. генерал Димитров видимо разстроен. – В министерски съвет вдигат наздравици и доволно потриват ръце. Премиерът черпи с уиски „Дива коза” и бонбони „Амфора”. Очевидно са му докладвали координатите на удара.

- Американски подлоги. – стисна устни Първан Гоцев. – Уиски и бонбони „Амфора”? Финансовият министър е развързал кесията. Ама криви ще им излязат сметките… Генерал Димитров!

- Аз, слушам!
- Докладвайте план за действие!

- Разрешете да доложа. Предлагам срочно да изстреляме целия си ракетен арсенал към астероид „433 Ерос”. Ако това не е достатъчно, ще го пресрещнем с двата МИГ-а откъм Граф Игнатиево, стига да излетят. При неуспех, метеоритът се поема от наземната ПВО, доколкото е останала на въоръжение, а ние го обстрелваме с пушки.

- Ех, Димитров, Димитров… – поклати глава президентът.

- Ех, аз, слушам, аз, слушам. – изпъна се о.з.-то.

- Разочаровате ме, генерале. Какви ракети, какви пушки? Политика е това, тънка работа. Нужни са нестандартни решения. По-скоро въпросът е как да отклоним метеорита от „Дондуков” 2 към министерския съвет на „Дондуков”

1.

- Правилно, другарю президент! – разклати кок госпожата в червено и скокна пред генерала. – Възхищавам се на умението ви да съчетавате стратегията с тактиката. Съвсем по Ленински!

- Венсеремос, другарко! – не й остана длъжен Първан Гоцев. – Всяка криза е добре дошла. Това е „АБВ”-то на политическата игра. Ние кризи не решаваме, а ги управляваме. Имате ли идея как да насочим метеорита към политическите ни опоненти?

- Да използваме третия български космонавт. – натегна се майор Петрова.

- Яне Бибиянев?

- Тъй вярно.

- Защо мислите, че Яне ще свърши тази работа?

Майор Петрова извади отнякъде обемисто досие и го разтвори на масата.

- Пред вас е истински Ян Бибиян в политиката. С годините той придоби космическа закалка. Вече два мандата тренира на сухо – броди из парламента като паднал от Луната.

- Нали затова го държим в политическа безтегловност, я. – оживи се президентът.

– Да се изстрелва в орбита незабавно. Дайте му секретна информация за „433 Ерос” и ще му гледаме сеира.

- Само като види формата на метеорита и ще го възседне на мига! – зашушукаха представителите на тайните служби.

Смях по устав разтресе заседателната залата. Гоцев изчака емоцията да затихне, допи кафето и продължи назидателно.

- Падането на „433 Ерос” трябва да се превърне в предизборен спектакъл. Искам преди да се удари в Земята, Яне Бибиянев да пусне няколко трасиращи метеора върху главата на вътрешния министър. Дължа това на едни приятели от началото на Прехода. А самият метеорит трябва да се стовари с цялата си мощ върху премиера! Нека най-после тоя фукльо да усети тежестта на властта. След двайсет и четири часа на мястото на Министерския съвет искам да виждам само кратера от катастрофата. Ясен ли съм?

- Тъй вярно. – козируваха майор Петрова и о.з. генерал Димитров.

- А съдебната система? – кокът на партийната активистка многозначително се полюшна.

- Там и прашинка да не падне! Разбрано?
- Мъдро решение, другарю президент, по ленински! – стисна му ръката партийната лелка и по свойски му намигна.

- Ето, че пак сме в играта! – усмихна се президентът. – Донесете шампанско – „Искристое”! И да пием до дъно… Наздаровье до дна, как гаварят братушки наши родные!

Звънът на кристалните чаши се смеси с другарските наздравици.
Усетили взаимното прецакване, всички фактори в Република Дългария бяха изпаднали в еротичен екстаз. Празнуваха масово и по своему – и в президентството, и в министерския съвет, и в парламента, и в съдебната палата…

А небето над тях все повече притъмняваше. Метеорит „433 Ерос” летеше към срамния триъгълник на властта, навъсен и огромен, като сянката на зимното ни недоволство, като дългата ръка на справедливото ни възмездие, като… като… Да не кажа наистина като какво!

Първата публикация на текста “Проект „433 Ерос”” е в Зона BG

Рубрики: Frontpage · Хумор

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

Коментирай