Public Republic Art Studio

Даниела Хаджиева в „Полет с ангели”

7 ноември, 2010 от · 3 Коментара

Любомир Милчев Dandy

Pokana_izlojba-DAniela-Had.

“Ние, които тайнствено изобразяваме херувимите и припяваме на животворящата Троица трисветата песен, да отхвърлим сега всякоя житейска грижа, та да подемем Царя на всичко, Когото ангелските чинове невидимо носят. Алилуия”.

Има добре нарисувани картини, които не биха се отказали от повърхността на добре опечен, пърхав, безквасен, причастен хляб. Или пък от привидността на нарисувани с финия прашец от пеперудени крила. Някои пък предприемат търсене и загадъчен контур на ангелско всеприсъствие и вездесъщие, ала в щадящ загадъчността, убеглив ангелографски вариант. Това е особено рисувално тайновидство.

sladost_diptih

Ще признаете, че да се говори за ангели никак не е лесно и не винаги ангелогласно, без да се изпадне в известна злепоставяща безтегловност. Току виж, че публиката взела, че се възнесла, понесена от херувими и аз остана сам и в плен на земното, или пък аз се възнеса и ви оставя самички и тромави, без разяснение пред тези чудесни картини.

igra s angeli

Великолепието да се проникнеш от догадка за ангелско присъствие край теб е многоскъпоценно състояние. Притежавам малък сборник напътствия на архангелите, с който ще ви призная, че се съветвам сутрин, отваряйки прозволно на различна страница. Обикновено попадам на Уриил и получавам напътствие като примерно това:

„Ти си заобиколен от твоите ангели и водачи и от ангелската светлина, извираща от съществото ти. Ти не си обикновено същество и именно така трябва да гледаш на себе си. Ти си ангел, дошъл на земята доброволно, за да помага с добродетел. Ще съумееш ли да се видиш с очите на ангелите и да се възприемеш като най-висше и божествено сред съществата.”

Или:

”Да имаш вяра означава да прехвърлиш отговорността от себе си на ангелите. Затова те са тук – това е тяхната роля и щастие. Променяйки отношението си, всички неща, за които в момента мечтаеш и които смяташ за съновидения, ще се въплътят с лекота и изящество. Можеш ли да направиш това? Можеш ли да ни позволиш да поемем нещата в свои ръце и да насочваме стъпките ти, за да създадем време, което ще направи чудесата възможни…”

по път

Тези картини рисувално вършат тъкмо това тайновидство – инспирирани са от една оживотворяваща, ненатюрмортна нагласа, която във вещите дири ангели, дочува плясък на ангелски криле и дори се опитва да рисува с тях. Убегливостта на ангелските ентитети е предоставена на обезтелесяващи пастелно-хлебни цветове и такива на отблясъци на скъпоценни камъни. Позлатата е единствено иконографски твърдо положение, но и тя е разсипната в нежен прашец, любимата на Даниела витрувианска спирала винетно декорира плоскостите на крилете и пониква тук и там, за да разцъфне в чудни благовещенски цветя, рибата, символ на Исус-Христос е разсимволизирана, и понесена от ангелските ръце като скъпоценна погача, нарове и приказни плодове разрисуват сладостта на небесна ситост и мистичен пир. Пръхкавата, хлебоподобна повърхност на картините осетивява panis angelikus. Някои от ангелите безплътно оставят да прозира фактурата на дървото, при което дъската в цялата си вещева наличност добива ангелическо безплътие. Нарови дървета са стилизирани като балони и също са в мистическа политналост. Ангели, стъпили на приказни кулички, или съпровождащи призрачни ладии приканват към пътешествия и чудеса.

IGRA_

Рисуването се одухотворява в особения порив към неръкотворност.
Ето какво сподели авторката за изложбата си:

„След няколко години на усилена работа в рекламни агенции като графичен дизайнер и като арт-директор на списание за мода и начин на живот, дълги часове пред компютъра, поредна корица и крайни срокове, реших, че искам да си отдъхна и да се отдам на удоволствието от рисуването, на срещата с бялото на платното в себе си. Оказах се пред трудно предизвикателство да си припомня много рисувателни умения и сръчност, да изтърся част от праха на суетата, да остана в мълчание и да отворя пренебрегвана врата кьм моя свят…“

Работите на Даниела Хаджиева бягат от многосмислена абстракция и разчитат единствено на внушение чрез цвят или артифициран културен символ. Морето идиосинкразно присъства като необятност, приканваща към пътешествие на агелски криле. Ангелските фигури са изобразени почти контурно, в пестелива цветова гама, авансирани са на преден план и изразяват съноподобни състояния на притихнало вещеене на вещите – риба, цвете, плод. В по-ранните цикли на Даниела персонажът неизменно носи стилизирана риба. В по-новите й творби безполовата фигура е окрилена, разколебана между иконично и приказно изображение в задаващ същността на ангелическото баланс. За Даниела морето е прозрачна обвивка – място на много скришни неща и чудодейства. Витаещи над него, нейните ангели са сънени, съновидейни и някак си ембрионални. Нервюрните контури и липсата на очи усилват небесната загадъчност. Ръце и пеперуди, ръце и риби, ръце, по връхчетата на пръстите на които са кацнали ангелчета, детайлират темата за ангела-хранител,витаещ около всякоя вещ и същество.

Но, както казва Метерлинк в “Синята птица”:

„Ето, приближават се мили и любезни щастия – те ще ни упътят.” и в разглеждането на тези картини, които водят към теб твоя ангел-хранител, нашепващ ти тайно, че ангелът всъщност… си ти…

angel pazitel na gradАвторката за изложбата си

„Присъствието на ангелите край нас е моя любима тема. Кацнали по покривите на къщите и дърветата, носещи се по морето с риби и лодки в ръка за които се грижат, на върха на пръстите ни, около всякакви предмети, които одухотворяват и пазят. Едно невидимо добро присъствие или поне усещането за него…сред хаоса на града и стържещото ни ежедневие. Платната ми са в светла, топла гама и златни детайли. Иска ми се да са като поетични ескизи, да носят лятно настроение. Обичам работата да остава пръхкава, сякаш избеляла на слънцето…Харесва ми копнежът за път по непознати земи и простори, както и пътешествието навътре в нас , пластовете които откриваме в себе си..Вероятно затова рисувам лицата със затворени очи или ние по път…съпътствани от ангели.”

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Новини

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

3 Kоментара за сега ↓

 • Керана Ангелова // 8 ное, 2010 //

  Дани, рисувала си с перо от ангел, нали… На изложбата ще е много светло!
  Голяма прегръдка – щастливо откриване ти желая!

 • невена ангелова // 12 ное, 2010 //

  Чудесни думи за наистина прекрасен картинен свят!

 • евавлад // 11 фев, 2011 //

  С талантът си на ненадминат съвременен майстор на словото ,Любомир Милчев ме възнесе в света на Астралното и Безплътното . Дъхът на незасъхнала боя от платната , нежната палитра от цветове ,магията на изсказа направиха възможен моя “Полет с Ангели ” .

Коментирай