Public Republic Art Studio

Луис Ариас Мансо: Поетът е специално „същество”

28 ноември, 2010 от · Няма коментари

Интервю с Луис Ариас Мансо – Президент на движение световни поети

Въпросите зададе Наталия Николаева чрез Виолета Бончева – Посланик на България за Движение световни поети

Luis Arias Manzo

Каква е целта на създадената от Вас платформа на Движение световни поети?

Идеята за създаване на Движение световни поети се роди от убеждението, че в нашия съвременен свят, както и за бъдещето на този свят, поетът трябва да участва във формулата за изграждането му. Бяхме достигнали една фаза, в която сякаш планетата стесни своите размери, влоши се околната й среда и ние сме живи свидетели на това, как нейните пространства за живеене намаляват. Тази ситуация ще се влошава, следствие от глобалното затопляне и топенето на гледчерите.

Хората ще търсят начин да се справят със ситуацията, което е логично, но ще могат да оцелеят само тези, които разполагат с повече ресурси и икономическа мощ. Успоредно с това, ще се увеличават и конфликтите…

Според нас тези конфликти ще се уреждат по два начина – по право и със сила. Ако е по право – това ще е защото диалогът се поощрява и конструира по начин, по който се използва градивно тежестта и силата на думите. Когато конфликтите се уреждат със сила, това означава, че думите са претърпели крах.

Ние твърдим, че хората ще започнат да решават важни световни проблеми чрез думите – т.е. силата на всяка дума ще започне да доминира над силата на оръжията.

Ние, поетите, знаем това, защото сме майстори на словото, и днес, повече от всякога в историята на човечеството, поетът трябва да вземе участие в решаването на най-важните въпроси на света. Нашата реална цел е чрез силата на словото да реализираме реална мощ, с която да влияем върху съдбата на света и за равновесието на живота на планетата.

От кога съществува пространството на Движение световни поети?

През месец май 2004г., бях поканен да взема участие в Десети фестивал на латиноамериканската поезия в гр. Куенка, Еквадор. Тогава ме избраха за Първи вицепрезидент на Латиноамериканска асоциация на поетите (ASOLAPO). Беше ми възложена организацията на Единадесети фестивал на латиноамериканската поезия, който трябваше да се проведе в моята страна, Чили, през месец октомври, 2005г. Получи се, благодарение на придобития вече опит. Именно тогава възникна и идеята за създаване на Движението световни поети.

Реално, в кратък срок от поемането на този ангажимент, си дадох сметка, че съществуваха много грешки при асоциациите, които групират поетите по света, резбрах, че не съществува институция, която да обединява поетите на планетата и че изобщо на съществуващите асоциации им липсва ориентация, която да се отнася към съвременния свят. След като ние не зависим от никаква официална институция на управление, ние всъщност сме ONG – Organización no gubernamental – не проправителствена организация.
Официално Движение световни поети се появи на 14.10.2005г., във Валпараисо, Чили.

Колко поети участват в движението?

Вече сме повече от 6800 – нещо, което може да докаже нащият портал. Ако влезеш в Directiva, ще можеш да се запознаеш със списъка на поетите, членове на Движението, и да преброиш всички страни. Всеки поет разполага със своя персонална страница, където са неговите стихове, биография и снимка. Отчетени са средно по 1400 поети, които годишно се вливат в Движението, превърнато наскоро официално в ONG – Не проправителствена световна организация.

Колко са посланиците и от колко страни?

В нашите вътрешни работи функционира Поетично Дипломатическо Тяло, което трябва да даде ход на нашите акции при проблемите на мира, понеже не трябва да оставаме безучастни към конфликтите, които заплашват стабилността на планетата. Мисията на всеки поет, всеки член на Движение световни поети, е грандиозна и фундаментална, защото неговата мисия е ежедневна и постоянна и не може да бъде ограничена чрез материалните граници, които разделят хората. Представени са повече от 100 страни от 5-те континента. Има 75 посолства и повече от 500 консулства, които ако и да са виртуални, вършат своя дипломатична поетична мисия и са опора за Движението.

Колко посетители средно посещават сайта на Движението?

Средно 6000 посетители всеки ден отварят нашия главен портал с адрес: www.poetasdelmundo.com. Но ако сумираме посещенията на отделните страници и блогове, които членовете на Движение световни поети са създали и продължават да създават във всяка страна, вярвам, че средната цифра ще бъде с хиляди повече всеки ден.

Коя е най-смелата ви мечта по отношение на ДСП?

Казах го вече в началото на това интервю: поетът има своя роля – да осъществява своя талант, пишейки хубави стихове. Вярвам, че светът ще се спаси чрез хубавата поезия или в противен случай ние, хората, сме обречени на изчезване.

Поетът е специално „същество”. Той е дарен свише да прави от думи нещо красиво, което излъчва сила, което облича със слова голата истина и я прави по този начин атрактивна и достъпна. В епохата, в която живеем, хората трябва да се разбират с думи, да водят диалог помежду си. Онова, което пречи понякога това да става, са залповете на оръжията. Тогава поетите трябва да извисят своя глас над стрелбата и светът да узнае за това.

Живеем в процеса на умиране на един дегенерирал етап от развитието на човечеството и раждането на НОВА ЕРА. Поетът има свой дял, своя роля, която трябва да изиграе. Той не трябва да отстъпва назад, той трябва да се застъпва за човешките ценности, да бъде в първата редица и ако не го прави – това означава, че той не е поет на света. Глобалните проблеми трябва да се третират преди всичко с поезия, с грижа и внимание и това е пътят. Поетът трябва да използва най-въздействащата дума и да я използва на точното място. Само в този случай тя може да се превърне в мощно оръжие срещу тези, които пречат на световната мощ. Биха ни нарекли „опасни хора”, може би или „интелектуални терористи”, но си струва да участваме в тази борба, заради живота.

Неотдавна, само преди 2000 години, един млад мъж влезе в Йерусалим, говорейки за Мир и Любов, и неговият единствен инструмент бяха думите и всички ние знаем как завърши това.

Какви са вашите пожелания за читателите и авторите на нашето списание?

Бих отправил едно послание чрез това интервю към поетите и чувствителните хора в България, които обичат да пишат поезия: присъединете се към нас, за да браним живота и неговото продължение със средствата на поетичното изкуство. Всички поети, които декларираме, че сме равни пред живота и смъртта – известни и по-малко известни, богати и бедни, бели и цветнокожи, държащи в ръцете си перо, вместо бойно оръжие, да застанем заедно от тази страна на живота, зад една и съща барикада, за да защитим Правдата /една за всички/, Равенството /ефективно за всеки земен обитател/, Свободата /истинската, не изкуствената/ и Правото на хората да съществуват и живеят в Мир.

Luis Arias Manzo
Луис Ариас Мансо е роден през 1956г. в Мелипила, Чили. По време на военния преврат през 1973г. той е бил на 17 години. Две години по-късно, през 1975, напуска страната и се установява във Франция. Там учи и завършва архитектура.

Автор е на поетични книги, има стотици публикации по цял свят.
Основател и Президент на Движение световни поети.

Рубрики: Frontpage · За творчеството · Сцена

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай