Public Republic Art Studio

Artist of the Week – Аби Холандсуърт

29 ноември, 2010 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

Интервю на Елисавета Балтова с младия фотограф Аби Холандсуърт
Превод от английски език: Мая Коларова

Аби Холандсуърт

Аби Холандсуърт

Аби Холандсуърт е 16-годишен фотограф. Родена е и е отраснала на Източния бряг на Съединените щати. На 12 години си купува първия фотоапарат и страстта й започва да расте. С течение на времето й хрумват все повече и повече идеи как да направи своите снимки вдъхновяващи и креативни, а хората започват да забелязват нейната работа.

Първоначално тя споделя снимките си на малък сайт, прераснал в последствие в неин блог (www.abbyleighphotos.blogspot.com), който й помага да започне своя бизнес като фотограф. Те не използва Фотошоп за своите снимки, а вместо това се старае да направи кадъра възможно най-реалистичен и неподправен. В момента тя снима сватби, двойки и деца, но се надява един ден да започне да работи за списания и компании за дрехи.

Как реши да започнеш?

Откакто съм достатъчно голяма да държа фотоапарат, обичам да правя снимки. Започнах със стари, минах през бракувани и стигнах до СРЛ/ SLR дигитални апарати – с времето. Не съм започнала да се занимавам с фотография в точно определен момент, но мога да кажа, че винаги съм искала да бъда фотограф и то така си и тръгна от началното училище.

.Dreaming of ShootingStars by Abby Hollandsworth

Какво най-много те вдъхновява?

Във фотографията най-вдъхновяващото нещо, според мен поне, е океанът. Всеки път, когато отида на плажа, това ми действа ободряващо и ми хрумват още идеи как да направя снимките си по-хубави.

Слушаш ли музика, докато правиш снимки? И ако да, каква музика предпочиташ?

Не, докато съм в самия процес на снимането, но когато редактирам снимките определено предпочитам да звучи музика! Не много силно, просто музика, която ми помага да се концентрирам.

Boobaha - Аби Холандсуърт

Boobaha - Аби Холандсуърт

Кое е по-важно? Марката на апарата или постоянството и отдадеността на човека зад камерата?

Когато започнах да се занимавам с фотография, единственото, за което мислех, беше как да си купя по-хубав апарат, така че снимките ми да станат по-добри. Но това, което научих, е, че апаратът има малко общо с крайния резултат. Да, наистина е преимущество да имаш добро оборудване, но то не те прави по-добър фотограф. Най-известната ми снимка – онази на момичето, което скача без вълничка във водата край морето, беше направена с най-обикновен евтин фотоапарат. Този пример ми показа, че креативността и решителността са тези, които правят една снимка красива, а не видът или нивото на апарата.

Ако имаше възможността, къде би отишла да правиш снимки?

Гърция, в частта, която е точно на Средиземно море. Иска ми се просто да отида там с апарата си и да снимам като луда!

Балони – Аби Холандсуърт

Балони - Аби Холандсуърт

Трудна ли е реализацията в полето на фотографията? Ти си на 16 и вече говориш за собствен бизнес. Това е наистина супер! Пожелавам ти много късмет!

Да, трудно е. Има толкова много други талантливи фотографи и на моменти ми е било много трудно да започна този бизнес, особено на моите години. Това, което ми помогна, беше подкрепата и окуражаването от хората. Когато получа случайно имейл от някого, когото не познавам, възхваляващ работата ми – това ми дава тласък и винаги помага.

Do Продаваш ли фотографиите си? Къде могат да се намерят и закупят?

Продавам снимките си на www.redbubble.com под псевдонима “abbyleigh.”

Edit6 by Abby Hollandsworth

Какво обичаш да правиш, освен да снимаш?

Обичам да се мотая със съседите си – те са ми всъщност и братовчеди, и със сестрите ми. Правим го постоянно.

Flower by Abby Hollandsworth

Фотографията ли е твоята единствена голяма любов?

Бих могла и така да кажа, предполагам. Това е моята страст и сферата, в която искам да се развивам в бъдеще, затова определено я обичам.

Jump by Abby Hollandsworth

За какво мечтаеш?

Уау, ами за много неща мечтая, предимно включващи фотография. Може би най-дръзката ми мечта е да стана фотограф за най-големите списания. Забелязала съм, че ми е много приятно да разглеждам снимките в тези списания и тайничко да се надявам, че някой ден ще мога да направя нещо такова, ще видя името си под някоя снимка.

Nicki1 by Abby Hollandsworth

Какви са ти бъдещите планове?

Аз съм само на 16, така че в момента по-скоро мечтая, отколкото планувам. Остават ми само още няколко години в гимназията и се разкъсвам къде да отида и в кой колеж да се запиша в бъдеще. Би било прекрасно да отида във фотографско училище, но все още съм в процес на обмисляне.

Edit25 by Abby Hollandsworth

Смяташ ли, че една снимка говори не само за заснетия обект, а и за фотографа?

Нечии снимки казват всичко за фотографа, ако ги изучиш. Настроението, стилът и количеството креативност доказват дали фотографът обича работата си, дали има страст в това, което прави. Или просто не влага особено много труд.

Rain by Abby Hollandsworth

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай