Public Republic Art Studio

По-близо до Далечния изток

24 септември, 2010 от · 1 Коментар

Иван Христов

chronique_japonaise

Как един европеец преживява страна от Далечния изток. Как Япония изглежда през очите на един швейцарец. Пътят на дзен будизма, чайна церемонията и театър Но. Всичко това и още много други неща ще научите ако отворите книгата на Никола Бувие „Японска хроника”.

Пътеписът представлява причудлива смесица от швейцарски финес и японска деликатност. Зад редовете ненадейно изникват завладяващи картини на островите, разположени сякаш на края на света и неочаквано кирилицата се превръща в най-красивите букви, изобретени от човешка ръка – японските йероглифи, чрез които единствено е възможно да се улови духът на мястото. Под формата на кратки есета Бувие се опитва да сподели опита на един пътешественик, омагьосан от тази страна. Ето защо на места прозата преминава в изящни стихотворения. Нищо в сегашността на Япония не се случва, без да е обвързано с хилядолетната традиция.

Бувие започва още от времето на император Кубилай, внукът на Чингис хан, който решил да завладее островите. На няколко пъти мощните тайфуни, които обгръщат страната успяват да я спасят от вражеските кораби. Ето защо на японски ками кадзе, всъщност, означава – божествен вятър. Христофор Колумб тръгнал със своите кораби към Япония, а не към Индия.

Португалците са първите европейци, които стъпват на японска земя и били изключително добре посрещнати. Японците били дотолкова гостоприемни, че без много усилия част от тях, решили да приемат християнството. Но най-силно въздействие оказало онова средство с помощта, на което можеш да убиеш врага си бързо, без много усилия и от разстояние, а именно – пушката. По това време японците едва ли предполагали, че ще трябва да преминат през един от деветте кръга на 20 век – атомната бомба. Хрониката продължава с епохата Мейджи, нещо като българското Възраждане. Следва покъртителна изповед на очевидец за ужасите на войната.

Бувие разказва увлекателно за възстановяването на страната, за „японското чудо”. Подробно описва атмосферата на съвременно Токио, Киото, остров Хокайдо, места, които ако нямате време да посетите, може да срещнете чрез „Японска хроника”.

Никола Бувие
„Японска хроника”
издателство „Рива” 2005
206 страници; 7,50 лв.
ISBN 954-320-030-0

Рубрики: Frontpage · За творчеството

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Биография | Добре дошли в Бдин! // 25 фев, 2014 //

    [...] 4. Христов, Иван. Като че там сте били : [Рец. за: Никола Бувие. “Японска хроника”]. // Книгите днес, 2005, № 3, с. 30-31 [подпис: Иван Иванов], също и на http://www.public-republic.com/magazine/2010/09/59723.php [...]

Коментирай