Public Republic Art Studio

Книга за Джако

12 август, 2010 от · 1 Коментар

Иван Христов

jaco

Книгата е интересна не само за почитателите на джаза, но изобщо за ценителите на литературата. Тя разглежда подробно живота на един от първомайсторите на бас китарата – Джако Пасториъс. Започва с неговите детски години в щата Флорида, с първите му музикални опити. По всичко личи, че Пасториъс е докоснат от Бога.

Неговата необикновена способност да изгаря във всичко, с което се захване скоро го довежда до там, че възкликва: „аз съм най-великия басист на света!”, а малко по-късно наистина го доказва. Книгата подробно проследява неговия възход на музикалната сцена, без да се впуска в излишни подробности, но отчитайки всеки важен етап в неговото творческо развитие.

Само за няколко години Джако става звезда от световна величина. Той успява да превърне бас китарата от акомпаниращ инструмент във взривно устройство, чрез което нагнетява своите почитатели. През 1978 г. Пасториъс е на върха с групата Weather Report.

Едва ли някой подозира, че му остават по-малко от десет години живот. Неговата всеотдайност в музицирането прескача границите на изкуството и го насочва по стръмнитата надолу, пристрастен към алкохола и наркотиците. За Джако не е достатъчно да бъде световна звезда, той иска да се превърне в легенда, подобно на своите кумири Чарли Паркър и Джими Хендрикс.

Последните звездни отблясъци отшумяват с групата Word Of Mouth и лудостта все повече надделява над гениалността. Пасториъс страда от Cophetua complex – емоционална нужда от хора, принадлежащи към низините. И ето че най-великият басист на света се оказва затворен в психиатрична клиника. Този трагичен факт е приет от музикалната индустрия като поредния PR трик.

Краят оттук нататък е неизбежен. През 1987 г. Джако Пасториъс е пребит до смърт от един бодигард и приключва своя звезден път на 35 години. За ценителите, книгата е снабдена и с подробна дискография.

Бил Милковски
JACO
прев. Иван Благоев
ИК „Сталкер”
228 стр.; 12 лв.
ISBN 954-9768-14-7

Рубрики: Frontpage · За творчеството · Незабравимо

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Биография | Добре дошли в Бдин! // 13 фев, 2014 //

    [...] 7. Христов, Иван. Книга за Джако [...]

Коментирай