Public Republic Art Studio

Шарлот Чийтъм: „Просто споделям това, което ми е харесало”

4 юни, 2010 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

design_week_logo_8

Интервю на Галя Младенова с Шарлот Чийтъм

Шарлот Чийтъм е един от най- известните блогъри в сферата на графичния дизайн. Тя основава своя блог ManyStuff през януари 2007г. и днес той вече е едно от най- посещаваните места за търсене, споделяне и популяризиране на добър дизайн.

Всеки ден Чийтъм споделя с читателите си своите находки в областите архитектура, фотография, илюстрации, графичен дизайн. Блогът посреща читателите си с изречението „Every morning I check manystuff” (Всяка сутрин проверявам много неща).

Паралелно с блога Шарлот Чийтъм развива и други проекти на същата тема – издава списание, организира и участва в изложби, отразява фестивали и конференции и др. Тя ще бъде един от лекторите във форума на тазгодишното издание на Sofia Design Week.

David-Bailly-SelfPortrait-with-Vanitas-Symbols
Шарлот Чийтъм никога не предоставя свои снимки, а се представя с този автопортрет на David Bailly.

Кое е първото от „многото неща”, които проверяваш всяка сутрин?

Моите мейли!

Съвпадение ли е, че Charlotte Cheetham е и героиня от детска книжка на Барбара Холмс? Случва ли ти се да си „майсторка на белите”, като момичето в книгата?

Ха-ха! … Надявам се, не … ами, може би да …. понякога …. ;)

Как реши да започнеш блога Manystuff? Кога беше това, и как избра името му?

Започнах да се интересувам по случайност от графичен дизайн: приятелят ми е графичен дизайнер и след като го срещнах, започнах да се интересувам от това, с което той се занимава. Постепенно, докато търсех информация по темата в интернет, това стана моя страст. В началото изпращах мейли до приятеля си и няколко други приятели, за да им съобщавам за интересни линкове. Един ден създадох малък блог с няколко линка… и посетителите се увеличиха много бързо.

След това дейността ми стана по- сериозна, по-компактна, и започнах да организирам странични проекти (изложби, публикации и т.н.). Работният ми метод за блога си е все същият, като в началото на Manystuff: по цял ден, през повечето дни в годината, сърфирам из интернет и споделям нещата, които харесвам. Същото е валидно и сега – просто споделям това, което ми е харесало, всеки ден в блога.

Беше трудно да измисля име на блога… и днес си мисля, че трябва да помисля още малко и да намеря по- добро. ;) „Manystuff“ означава много неща за показване… както показвах преди, в началото на блога, повече фотография, илюстрации, изкуство…

Колко хора посещават блога всеки ден?

Около 4 000 всеки ден. Не знам точна цифра, защото не броя RSS абонати. Посетителите са от целия свят, от Париж до Лондон, Ню Йорк до Берлин и Сеул, Цюрих, Амстердам… и т.н.

Manystuff-#1,-One-possible-catalyst-1
One possible catalyst, издание на Manystuff

Често ли комуникираш с читателите си, завързала ли си приятелства посредством блога?

Да, срещнах някои от приятелите си заради блога… Забавно е! Интернет промени живота ми.

С какво се занимаваше преди Manystuff? Колебаеше ли се, преди на напуснеш работата си и да се фокусираш само върху блога?

Учих комуникация и история на Изкуството. Бях стажант и работих в областта на съвременното изкуство. Винаги съм била погълната от света на изкуството заради семейството си.

Не се колебах да напусна работата си. Просто чаках удобно време. Помислих си, когато пристигнах в Париж, че трябва да опитам… може би ще трябва да започна работа отново… но за сега се опитвам да развия дейностите на Manystuff…

Блогът напълно некомерсиален ли е? Трудно ли е да го поддържаш такъв?

Да, блогът е напълно некомерсиален. Не искам реклами в Manystuff. Така че работя, за да намеря други начини да печеля пари… Да, трудно е: чувствам се ужасно, защото никога нямам много пари за проектите на Manystuff…

Разкажи ни малко повече за събитията и публикациите, които организираш?

Да седиш пред компютъра е едно, но това, което е наистина съществено, е да направиш точен експеримент по графичен дизайн за тези практики, за тази работа. Ето, за това организирам изложби, правя „журналистически потапяния”, печатам публикации… Имам изобилие от идеи и много хора, с които бих искала да работя…

Manystuff-#1,-One-possible-catalyst-2
One possible catalyst, издание на Manystuff

Работиш ли/ би ли искала да работиш по собствени дизайнерски проекти?

Ако имате предвид аз самата да бъда графичен дизайнер, отговорът е не. В това не съм добра!

Какво могат да очакват гостите на Sofia Design Week от твоето представяне на 5 юни?

С моята презентация ще се опитам да обясня това, че връзката между manystuff и темата “more or less” е в свободния аспект на блога: Manystuff по начало е проект, който непрекъснато се променя. Също така бих искала да покажа, че моят подход към графичния дизайн остава интуитивен и скромен…

Имаш ли идеи за бъдещо развитие на блога?

Да, помолила съм уебдизайнери да помислят как да се направят архиви на блога, база данни, която ще бъде много полезна за читателите на Manystuff. Те предлагат нещо наистина страхотно: Manystuff може да бъде много полезен инструмент. Просто се нуждая от пари, за да им платя… винаги един и същ проблем…

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Модерни времена

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай