Public Republic Art Studio

Ние се забавляваме с това, което правим и се надяваме да е заразно

28 май, 2010 от · Няма коментари

Exclusivno_za_Public_Republic

4-b

Help Мe Jones е нов музикален проект, създаден от Константин Тимошенко и Марий Росен. Музиката им може да се определи като микс от ню уейв и синтроп, който носи настроението и електронния звук на 80- те.
Можете да видите и чуете Help Мe Jones днес (28 май) на откритата сцена на Mellow Music Festival до езерото с лилиите в Борисовата градина. Във връзка с това Константин и Марий разказаха за Public Republic малко повече за себе си и предстоящото си изпълнение на живо.

От къде идва идеята за проекта Help Me Jones и през какви етапи премина, докато стане реалност?

Идеята възникна спонтанно. Една вечер импровизирахме заедно и се получи “Метеорити”- първото ни парче. След това решихме да се занимаваме по-сериозно и така се появи много музикален материал. Всеки от нас имаше предварителен опит. Костя с музикални проекти като Les Enfants du Paris и Akkord i On, а Марий с текстове за Nasekomix.

Защо се спряхте на това име?

Направихме си брейнсторм акция за измислянето на име. Много се смяхме и накрая се спряхме на Help Me Jones. Тази комбинация от думи ни действаше като нещо вече познато, нещо с история. Сякаш някой е създал името за нашата банда, преди ние да сме се събрали.

Как вие самите определяте стила на музиката, която правите?

Това е по скоро въпрос за нашите слушатели, които имат нужда да определят музиката, която слушат. Но няма как да скрием, че нашите пристрастия са към електронната музика на 80-те. Стилове като new wave, synth pop и disco.

И двамата сте творци – създавате сами музиката и текстовете. Кое е вашето вдъхновение?

Всичко, което живеем, което минава през нас, което ни вълнува. Не можем да оставаме безразлични към живота, който ни се случва, и социалния, и личния…

Опитът в театъра и киното помага ли за ефектно представяне на живо?

Всеки опит помага, той е част от нас и се ползваме от него, понякога съзнателно, понякога не.

Има ли музикант, който да е изиграл важна роля за развитието Ви?

О, най различни изпълнители са имали влияние над нас в различни периоди от животите ни. Списъкът е дълъг, но за да не се правим на интересни ще ви кажем някои от тях: Michael Jackson, Bryan Ferry, Billie McKenzie, Malcolm McLaren, Cabaret Voltaire, Can…

Работите ли с други изпълнители, с кои си пасвате най- добре?

Марий продължава да пише текстове за Nasekomix, Костя прави ремикси за казахстански банди. За записи и концерти привличаме Андрония Попова Рони. Имаме планове за живите изпълнения да събираме повече музиканти. Нямаме нищо против някои DJ да направят ремикси на наши парчета.

Как мина концертът във Влайкова, добре ли подгряхте за 28- ми?

Мина супер. Публиката ни разбра. Имахме чудесна връзка. Това е позитивно и обнадеждаващо. Хората, които работиха за нас, се сработиха чудесно. Имахме добра визия, хубав звук и красиво осветление.

Какво мислите за идеята за фестивал като Mellow, има ли нужда от подобна сцена в България?

Идеята на фестивала е смела! Да събере най-актуалния електронен звук в световен план, който е все още недотам познат в нашата страна. България има нужда от подобни събития и се надяваме Mellow да стане ежегоден и влиятелен.

Какво да очаква публиката от вас на Mellow Music Festival?

Ние се забавляваме с това, което правим и се надяваме да е заразно. : )))

Какви са амбициите ви за Help Me Jones за в бъдеще?

След Mellow ще свирим на EXIT. Имаме план за есенен албум. Не спираме да работим по нови парчета. Искаме да имаме и повече живи изпълнения.

Музиката на Help Мe Jones можете да чуете тук.

снимка: личен архив на Help me Jones

Рубрики: Frontpage · Lifestyle · Сцена

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай