Public Republic Art Studio

Анатомия на зелката

15 май, 2010 от · Няма коментари

Ина Мирчева за Нощ на музеите в Национален арт център ФОРУМ

performance

„Яж ми зелето” – спектакъл пърформанс на Вирджиния Додова и Добромир – Иван, представен в Национален арт Център ФОРУМ в Нощта на музеите – 15 май 2010 г.

Макар че заглавието съблазнително приканва към изяждане на зеленчука,
идеята се съсредоточава точно върху обратното. И както споделят авторите:
„Пърформансът фокусира зелката като естетически обект.”

Ето как:

Зелките най-канибалски ще бъдат разполовени от скулптура с двойно име Добромир – Иван и експонирани на постаменти. Една част от тях.

zala

На други зелки ще им се резнат листата и Джина с една шевна машина ще ги зашие безмилостно на червена лента, а лентата след това ще се монтира върху черни платна от – познайте – найлон.

И целият този ритуал – при специално осветление, под звуците на музика с мирис на индийски клечици. Спокойно! Няма домати. И богинята Кали няма нищо общо. Все пак става въпрос само за зелки, които трябва да бъдат представени на публиката като всичко друго, но не и като храна.

Shevna_masnina

И без друго за голяма част от населението на Планетата салатата не е храна. Както е казал британският пътешественик капитан Форд:
”Салата е срамът на всяко английско меню”. Да не говорим, че хърбите-помешчици в Русия изобщо не били на уважение и ставали за присмех на крепостните.

Зависи от нагласата. И все пак никой не приема добре нещо толкова меланхолично като най-бедния роднина от онова, което се хвърля на огъня или се дъвче сурово.

Ето и няколко думи за авторите.

Вирджиния Додова е бакалавър по моден дизайн и сценография в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов”. Сценограф и художник на костюмите на много театрални постановки и спектакли. През 2004 г. е носител на ПЪРВА НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЯ – НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „КРАТКИ ТЕАТРАЛНИ ФОРМИ” – Враца 2005. А през 2005 г. е наградена с „АСКЕЕР” за костюмите на постановката „Абсолвента” от Т. Джоунс, реж. Ивайло Христов, ДТ „Сълза и смях”.

Virdjinia_Dodiova

За Добромир – Иван е достатъчно дори само да споменем, че е ученик на Йосиф Бойс, един от най-влиятелните художници на 20 век, който мислел да гради кариера в медицината, но направил рязък завой и скочил в концептуалното изкуство, станал един от стратезите. Йосиф Бойс още като надникнал в папката на Добромир – Иван и го приел в кухнята на ателието си. Добромир – Иван 15 години живял в Австрия. Автор е на десетки изложби в Европа и САЩ. Работи със силикон и епоксидна смола.
Миналата година се закани, че ще направи стена на славата с имената на прочути творци като Анди Уорхол.

Спектакълът може да бъде видян на 15 май 2010 г.
от 20.00 до 20.20 ч.
и от 22.00 до 22.20 ч.

В Нощта на музеите в Национален арт център ФОРУМ
могат да бъдат видяни още няколко изложби.

Зала 1 и 2 :
Френският художник Пиер Фава – „Светлина върху черното”
изложба – живопис
Зала 3:
Ангелика Радева с изложба-живопис

Зала 4-5:
Димитър Петров с изложба-живопис

15 май 2010 г. – от 19.00 до 24.00 часа

Повече за цялостната програма на Нощта на музеите можете да видите тук:

http://mc.government.bg/images/Nosht%20muzei2010_new.pdf

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай