Public Republic Art Studio

Идентичности в преход

14 май, 2010 от · 1 Коментар

Род, медии и популярна култура в България след 1989 г.

Съставители: Милена Кирова и Корнелия Славова

Идентичности в преход Когато настъпи 1989 година, ролите мъж и жена в българското общество се оказаха уловени в капана на прехода: от една страна, моделирани според половинвековните представи за комунистическо „равенство”, от друга страна – недоизживели стереотипите на времето около Втората световна война. В продължение на следващите двайсет години се писа много за история, политика, етнически идентичности и глобални проблеми, но много малко за всекидневната борба да бъдеш мъж или жена, и още по-малко за начините, по които вездесъщите медии и шумната популярна култура оформят половата идентичност на българския човек. Сборникът Идентичности в преход се стреми да запълни донякъде тази празнина.

Поредица от модерни интердисциплинарни изследвания анализират влиянието на медиите, рекламата, киното, спорта, поп музиката, модата и масовата литература върху нашите съвременни представи за женственост и мъжественост. Те са написани достъпно и увлекателно, предлагат множество примери от българския живот през последното десетилетие, но и често го сравняват с времето преди 1989 година.

Рубрики: Frontpage · За творчеството

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Юлия // 2 юни, 2010 //

    Новината за колективно проучване на половата идентичност на “българския човек” от гледна точка влиянието на медиите и масовата култура е много добра.
    Мен лично ме впечатлява особено силно статията на гост-автора (?) Марика Мойсееф “Пришълецът, или ужасът от раждането в съвременната западна митология”.
    Ще ми се читателите на “Public Republic” да имаме възможността да се запознаем с някои от статиите като публикации в ози сайт.

Коментирай