Public Republic Art Studio

Светлан Стефанов спечели за втора поредна година медал от Лондонския фотографски салон

17 май, 2010 от · Няма коментари

Виолета Тончева

Svetlan StefanovГрафичният дизайнер и фотограф Светлан Стефанов, който живее и твори във Варна, спечели за втора поредна година медал на международния Лондонски фотографски салон. Българският творец е един от осемте финалисти в 99-то издание на престижния фотографски форум през 2010 година.

В отличената творба „Nornir”, следвайки търсенията си в областта на художествената фотография, Светлан Стефанов постига въздействие, близко до това на живописта. „Nornir” (Норнии – мн. ч. от Норни, норв.) превежда на съвременен художествен език стародавни послания от скандинавската митология, в която особено се почитат митичните същества Скулд, Верданди и Уирд. Това са трите Норнии, жени, които – подобно на древногръцките Мойри, предат съдбата. Норниите олицетворяват типичното разделяне на Anima (анима – душа, лат.) в трите образа на невеста (девойка), майка и смърт. Норниите гадаят, предричат, обладават мъдрост и за тях се знае малко.

Svetlan Stefanov_Nornir_Medal_London 2010

Във фотосесията за създаването на „Nornir” участват два модела, заснемането протича изцяло на дневно осветление и отнема няколко часа, допълнителната обработка по специална авторска технология оформя крайния творчески продукт.

„За мен като творец”, разказва Светлан Стефанов, „е особено важно да уловя фината граница между класическата фотография и естетиката на изящните изкуства Вярвам, че фотографията има не само сетивно въздействие върху окото, но докосва и дълбоките емоционални пластове на духа, подобно на класическата живопис. В този смисъл цветът, композицията и идеята в истинската фотография би трябвало да следват същите посоки, както при живописта. Не правя строга разлика между монохромната и цветната фотография, доколкото цветът – и в двете естетически територии – е само средство за изразяване. От значение в изкуството, независимо от неговия стил, е единствено дали то е истинско или фалшиво. Използвам компютъра за подобряване на крайната визия, защото техническите и технологични средства разширяват границите на човешкото можене и разтварят въображението. Търсейки експресивен образ за духовните и вечни стойности, опитвам различни неща и не признавам никакви ограничения. Оставям се на фотографията и живописта да ме отведат, по най-естествения за мен път, към творческия катарзис, който ми разкрива безпределния свят на художествената фотография. Във всичко, което правя, обичам днес да съм поне с една стъпка по-напред от вчера.”

Сайтът на Лондонския фотографски салон 2010 вече е отворен и може да се види тук. Награждаването предстои през август в Cotton Centre, недалеч от Tower Bridge, където по традиция се експонират творбите на Лондонския фотографски салон.

Светлан Стефанов
Website: http://www.photo4art.com

Магистър телекомуникации, Технически университет, Варна, занимава се с web design, компютърна графика и фотография. Автор на много уеб сайтове и лога, дизайнер на мултимедийни презентации, CD дизайн на албуми на групите: “Лот Лориен” (Eastern Wind), “Agathocles” (Mincemania in Bulgaria), „ ANWAKH” проект на Юрий Бонджуков, Chris John – “Evolution” (USA), “Heater” (Live in Withianga – New
Zeeland”) и др. Автор на мултидисциплинарната мрежа за мениджмънт, промоции и продукти в областта на културата: http://www.scenderman.com, автор на плаката на Великденския музикален фестивал 2010 на Оперно-филхармонично дружество Варна и редица други културни прояви, негови творби притежават НХГ, София, колекционери от САЩ, България, Англия. От многобройните си награди, Светлан Стефанов особено цени:
- Дизайнер на април/май 2003 и Художник на годината 2003 на списание „Computer Graphic World Magazine”;
- Първа награда за монохромна фотография и Награда за цветна фотография на III национален фотосалон – Варна, 2005;
- Първа награда във фотоконкурса „Модерни времена” на арт журнала Public Republic, 2008;
- Поощрителна награда от IV международен фотопленер „Foto Ex Tempore”, Новиград, Хърватия, 2009;
- Номинация в категория художествена фотография „Снимка на годината” – Canon България, 2009;
- Мeдал за художествена фотография за творбата „Рибешко хвърчило” на Лондонския фотографски салон 2009;
- Сребърен медал в категория still life colour на Venice International Photo Contest, Венеция 2009;
- Медал за „Норнии” на Лондонския фотографски салон 2010;

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Галерия

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай