Public Republic Art Studio

Multimedia Box: Тангото – торнадо от емоции

15 май, 2010 от · Няма коментари

Тангото възниква в средата на 19 век в крайните и бедни квартали на Буенос Айрес, Аржентина и Монтевидео. Това е танцът, в който любовта и омразата са неделимо свързани заедно в една безкрайна прегръдка.

Според някои в тангото мизерстващите емигранти изплаквали своята мъка по далечната родина. Танцът е силно повлиян от африканските ритми и като всички рожби на латиноамериканската култура има смесени корени и преплита в себе си пъстра палитра от национални съдби.

Родено в калта на работническите квартали, тангото скоро става популярно и обичано от аристократите, които го превръщат в бален танц. То бързо превзема и салоните отвъд океана – през 1902 година в Париж вече има 100 школи, където се изучава изкуството на страстния танц.

Днес то е любим танцов жанр на филмовите режисьори, които често го вплитат в сюжета на филмите си, когато искат да изразят неописуеми с думи бушуващи страсти. Незабравими са тангото на Мадона и Антонио Бандерес в „Евита”, „El Tango de Rоxxane” в „Мулен руж”, изпълнението на Ал Пачино в „Усещане за жена”.


El Tango De Roxanne – Moulin Rouge


Al Pacino – Scent of a Woman

Рубрики: Frontpage · Модерни времена · Около света

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай