Public Republic Art Studio

Изложба на Пиер Фава: Светлина върху черното

1 май, 2010 от · Няма коментари

Ина Мирчева

Национален арт център ФОРУМ представя
френския художник Пиер Фава

Откриване: 4 май 2010 г. от 18.30 часа

Под патронажа на Френски институт и
с любезната подкрепа на Виваком

Пиер Фава
Пиер Фава

Пиер Фава е френски самоук художник, роден през 1979 г. в Тулон, Корсика. Преминал през изключително тежко детство, лишено от семейна топлина, той изгражда сам своята личност и дарба; сам намира пътя в живописта.

Пиер Фава налага бързо един стил, чрез който изследва диалектиката на материята и духа. Нито съвсем абстрактни, нито напълно концептуални, тези творби са вдъхновени от френската традиция – от „художника на черното” Пиер Солаж, който казва: „Когато светлината се отрази върху черното, тя го трансформира и така разкрива психичното му поле. Черното излиза от тъмнината и става светлинен цвят”.

Освен с европейските informel артисти, името на Пиер Фава се свързва и с традицията на американския абстрактен експресионизъм на Франц Клайн /1910 – 1962/ и Барнет Нюман /1905 – 1970/.

Но най-вече се причислява към духовните рожби на фамозния Жан-Пол Риопеле /1923 – 2002 /– канадски скулптор и художник, носител на Големия офицерски кръст на Квебек, който след 1949 година трайно се заседява в Париж и оказва силно влияние върху по-младите поколения екшън-пейнтери както в Европа така и през океана. Незатихващата инвазия на неформалното, ирационалното, автоматичното рисуване.

На пръв поглед лишени от съдържание и замисъл, платната на Пиер Фава ни препращат към човешката тленност; говорят за страха, отчаянието, тъгата… И най-вече за смъртта. Художникът се фокусира върху обемното нанасяне на боята, смесена понякога с въглищен прах и различни пигменти. Стреми се към релеф със следите от нож, шпатула, гребен…. Грубите ръбове оставят „прозорци” в платното. Това са така наречените “zips” на Барнет Нюман – прорези, през които може да се надникне „отвъд”, да се гадае. Дори картините, които включват и различен цвят, акцентират върху черното със символично си значение и метафоричност.

Пиер Фава
Пиер Фава

Без предварителни ескизи, мощни и темпераментни, платната залагат на динамичното, спонтанното и драматично въздействие. Връзката картина- зрител разчита много на личното прозрение.

Кариерата на Пиер Фава се развива бурно и той бързо и категорично заема място в средите на аматьорите и колекционерите на съвременно изкуство в Ню Йорк и Париж.

За себе си художникът скромно твърди: „Винаги съм рисувал абстрактно, защото никога не съм знаел добре да рисувам.”

Изложбата е част от програмата на Френския институт, който от няколко години по традиция представя на софийската публика съвременен френски художник.

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Новини

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай