Public Republic Art Studio

Други мостове – за сборника в чест на 70-годишнината на Йордан Василев

10 април, 2010 от · 1 Коментар

Иван Христов

most

Снимка: toxi

„Мостове”
Сборник в чест на 70-годишнината на Йордан Василев
съставител Пенка Ватова
Издателски център „Боян Пенев” – Институт за литература
Издателство РК ТИХ-ИВЕЛ
205 стр.; 5 лв.
ISBN 954-9310-09-4

Това е една книга, която има за цел да изгражда свързващи нишки. Вероятно точно така трябва да изглежда един сборник посветен на човек, който никога не е възприемал себе си като учен в чисто академичния смисъл на думата. Това е сборник в чест на един черноработник, в чест на един човек, който винаги поставя себе си „на втори план”.

Но не е ли точно този „втори план” необходим на литературния критик за проницателно вглеждане в литературната творба, необходим на литературния историк, за да наблюдава и да пренареди стойностите. Вероятно това е онзи отстранен ъгъл, до който не достигат шумовете и крясъците на епохата. Вероятно точно там е построил своя мост Йордан Василев и този сборник е доказателство за това.

На пръв поглед сборникът изглежда прекалено еклектичен. Той съдържа статии, чиито предмет на изследване се простира от епохата на Възраждането до наши дни, от литературата за деца и юноши до литературата за възрастни, от жанра есе през научната студия до библиографския справочник. Но само в този мащаб можем действително да уловим фигурата на Йордан Василев. Да проумеем огромния труд, който той извършва преди да ни завладее с импровизационната стихия на живото слово. Да разберем многостранността на неговите изследователски интереси. Сборникът би могъл да бъде обвинен в еклектизъм, ако не беше толкова пределно личен, съкровен и някак „на втори план”.

Сякаш всичко онова, което Йордан Василев е съхранил и пренесъл през времето по някакъв начин е оживяло в неговите ученици. Една от основните линии спояващи тази книга е идеята за приемствеността. Има и още едно доказателство, че този сборник не е еклектичен – неговото заглавие – „Мостове”.

Рубрики: За творчеството · Новини

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

1 Kоментар за сега ↓

  • Биография | Добре дошли в Бдин! // 25 фев, 2014 //

    [...] 9. Христов, Иван. Други мостове – за сборника в чест на 70-годишнината на … [...]

Коментирай