Public Republic Art Studio

Artist of the Week — Нестор Мокарски

5 април, 2010 от · Няма коментари

Интервю на Мариана Величкова с фотографа Нестор Мокарски
Превод от английски език: Златина Димитрова

 czlowiek1

Как откри фотографията за себе си?

Когато дойдох в Шотландия, бях завладян от пейзажите и множеството исторически места. Имам способността да запомням повече места и хора, отколкото имена, затова реших, че снимането ще ми помогне да запомня всичко, което съм видял. Скоро след това започнах да правя снимки заради самите снимки като развлечение.

a1

a10

a19

Какво ти харесва в макрофотографията?

Макрофотографията е като да откриеш повече в голямото цвете, малки парченца, които създават хармония и красота, напълно необходими части за цветето, неговото възпроизвеждане и оцеляване.

 a2

a11

Какво научи от процеса на снимане? 

Откакто си купих първия триножник, прекарвам повече време в подготовка за снимане, в търсене на по-добра перспектива, в търпение да се появи по-добра светлина. Мога да отида на едно и също място няколко пъти и всеки път да има различна светлина и от това снимките ми да стават различни.

 a3

a12

Кое е най-ценното, което фотографията внесе в живота ти?

Завладяващата красота на напълно обикновени неща. Фотографията отвори очите ми за обичайните неща, които стават скъпоценни, ако се вгледам в тях достатъчно внимателно.

 a4

a13

Ако трябва да замениш фотоапарата си с нещо друго, какво ще бъде то?

Ако мога да си купя пълноформ (full frame), ще го направя, но не бих заменил фотоапарата си с друго увлечение.

 a5

a14

Имаш ли друго хоби освен фотографията?

Обичам да пътувам, както повечето хора, обичам физика или по-точно – квантова механика, а също и неща, свързани с компютрите като GNU/Linux. Развалих си Windows-системата само защото се опитах да я поправя по начин, различен от посочения в книгата.

 a6

a15

Кои са любимите ти форми на изкуство?

Танцът. Много харесвам изкуството на движението, ефекта „уау”, харесвам театъра, когато пиесата е добра и музиката е прекрасен фон на формата, но има своите достойнства и самостоятелна също е добра.

 a7

a16

Какво предпочиташ да четеш?

Най-общо – научни текстове, a по-конкретно – биология, химия (полимери), физика, астрофизика и много други научни теми. Просто ми харесва да познавам нещата.

 a8

a17

Кой е фотографският ти проект-мечта?

Бих искал да правя това, което е правено преди, но със средствата на фотографията – да обиколя света, вероятно за повече от осемдесет дни, да показвам места, да се срещам с хора, нещо като подвижна флора и фауна. Все пак днес светът е толкова малък.

 a9

a18

bw

Биография:

Нестор Моkарски е роден в Шчечин, Полша през 1975 и до осемнадесетата си година е живял близо до Пижице. След като завършва гимназия, се мести в Шчечин, където през 2005-та завършва университета по земеделие, който вече не съществува. По-късно купува първия си дигитален Кодак 3.2MPx.

През 2005 решава да се премести от Полша и отива в Единбург, където живее сега и прави снимки с първия си Канон DSLR.

Работата му изобщо не е свързана с фотография, снимането е хоби и удоволствие -  възможност да споделя това, което вижда, с другите.

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай