Public Republic Art Studio

Public Republic стартира нов проект – Public Republic Art Studio

27 март, 2010 от · 6 Коментара

Public Republic Art Studio

Международното списание за литература, култура и изкуство Public Republic стартира на 25 март 2010 г. нов проект, насочен към развитие на личността, литературния талант, уменията и индивидуалния стил на авторите.

Public Republic Art Studio е динамичен проект, който съдържа на този етап четири основни модула:

 • професионална литературна консултация от авторитетен литературен критик
 • курсове по творческо писане
 • редакторски и коректорски услуги
 • литературни преводи

В екипите на отделните модули участват специалисти с дългогодишен професионален опит и международна практика.

Важни предимства и удобства на Public Republic Art Studio са гъвкавата и креативна онлайн платформа, възможността за индивидуално договаряне и разпределение на различните модули, достъпността им от всяка точка на света.

Първият модул “Професионална литературна консултация” е насочен към автори на художествени текстове, журналисти, студенти и ученици. Той съдържа рецензия, професионално мнение и препоръки към отделен литературен или публицистичен текст, към ръкопис или вече издадена книга. За ученици и студенти се предлага рецензия и консултация за създаване на интерпретативно съчинение.

В екипа са проф. Милена Кирова, доц. Тотка Монова, доц. Владимир Трендафилов, доц. Магдалена Костова-Панайотова, Керана Ангелова, Петър Чухов, д-р Юлия Йорданова, Вяра Жекова, Живка Симова, Людмила Йорданова.

Вторият модул е “Курсове по творческо писане” за създаване на литературен (поезия или проза), публицистичен или драматургичен текст (сценарии за театрална постановка или филми). За учениците в гимназиална училищна степен е предвиден курс за създаване на интерпретативно съчинение или за написване на есе.

В онлайн обучението са предвидени индивидуални задачи, упражнения, анализ и оценка, както и препоръки за провокиране на креативното мислене.
При завършени курсове по творческо писане се издават два вида сертификати в зависимост от резултата: за успешно завършен курс по творческо писане и за участие в курса.

Преподаватели по творческо писане са Кристин Димитрова (проза и публицистика), Петър Чухов (поезия), Вяра Жекова (драматургия) и Живка Симова (курс за създаване на интерпретативно съчинение или за написване на есе).

Третият модул включва редакторски и коректорски услуги
(отстраняване на логически, лексикални и стилистични неточности, коригиране на граматически и пунктуационни грешки, оформяне на композиционно-смисловото единство на текста без груба намеса в стила на автора). В екипа са Лора Султанова, Керана Ангелова, Ваня Станчева, Людмила Йорданова.

Четвъртият модул съдържа превод на художествени текстове или книги от български на немски и английски език от професионални преводачи. В екипа са Катерина Стойкова-Клемър, Росица Йотковска, Вяра Жекова и Милена Майер.

Public Republic Art Studio продължава традицията на списанието и е в хармония с останалите рубрики, придобили вече популярност сред аудиторията ни и обърнати към творческите личности. Такива са Artist of the Week (за трите издания на Public Republic), мултимедийната рубрика “Лица на глас” за представяне на книги от самите автори чрез видео, Literary Term of the Week – аудио рубрика на английски език за представяне на литературен термин в контекста на творчеството на даден автор.

Проектът стартира първо на български език, плануваме в близко бъдеще разширяване на спектъра му в немскоезичното и англоезично пространство.

На 24 март бяхме на среща с известения немски поет, музикант и художник Маркус Люперц. В неговото представяне пред публиката в Хамбург много ме впечатли мисълта: “Изкуството е като да си поемеш въздух”.

Пожелах си за пореден път чрез списанието и заедно с нашия прекрасен екип да работим за това поемане на въздух, което съхранява живота, прави го цветен, полифоничен, извисен, творчески и истински.

На 25 март – на Благовещение и в деня, в който празнувах 10 години, откакто съм в Хамбург, стартира Public Republic Art Studio.

Да си пожелаем успех!

Рубрики: Frontpage · За творчеството · Модерни времена · Новини

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

6 Kоментара за сега ↓

 • otchelnik // 28 мар, 2010 //

  На добър час, Натали! Успех…

 • Georgi Mihalkov // 29 мар, 2010 //

  Радвам се, че Public Republic поема към нови творчески хоризонти и му желая щастливо плаване и попътен вятър с много нови творби и нови автори. Георги Михалков.

 • zdratch // 29 мар, 2010 //

  На добър час, Натали!
  Душевен празник е инициативността ти, както и тази на целия екип на сайта ни!
  Желая леко изкачване на този пореден връх!!!!

 • Нина Николаева // 30 мар, 2010 //

  Успех!

 • Kras // 30 мар, 2010 //

  Uspeh! Dano vsi4ko ti varvi kato po voda!

 • Кристиана // 31 мар, 2010 //

  Успех!

Коментирай