Public Republic Art Studio

„Фотографията е позитивно усещане на въображението”

23 март, 2010 от · Няма коментари

Интервю на Златина Димитрова с фотографа Фабио Рико

Фабио за Фабио

 Фабио Рико

Роден съм в Генуа, Лигурия (Италия) през 1981 година и въпреки че чувствам принадлежност към собствените си брегове, винаги съм бил привлечен от непознатите страни. Миналата година за първи път отлетях от своя континент, за да достигна красивата природа от Нова Англия до Ню Йорк.

Sky Streets

Започнах да се интересувам от фотография скоро – бях на около двайсет и две. Когато получих първия си компактен цифров фотоапарат, Casio Exilim, си помислих, че бих се влюбил в това изкуство по-рано – по времето на класическите фотоапарати.

С компактния апарат страстта ми към фотографията се засили и това трето изкуствено око беше с мен навсякъде. Една нещастна зима паднах по време на ски в Германия и…да, апаратът беше с мен и се счупи.

Neighbors

След компактния опит реших да си купя огледално-рефлексен фотоапарат, Canon Eos 400D. Фотографският ми свят наистина се промени. Въпреки по-големите си размери фотоапаратът беше навсякъде с мен, но дотук с карането на ски.

Мисля, че навсякъде около нас има неща, на които да се обърне внимание, а фотографската ми страст е начин да изскоча от ежедневието и благодарение на нея съм способен да уловя всяка картина, която привлече вниманието ми.

Safety first

The Balance

Аз съм просто аматьор, но бих желал да подобря техниката си чрез посещаване на курсове, да се уча и се надявам някой ден това занимание да се превърне в по-значима част от живота ми.

Нямам определен стил в работата си. Обикновено се опитвам да изразя това, което чувствам в конкретния момент, зависи към какво съм насочил вниманието си. Това, което знам със сигурност е, че се опитвам да извлека фантазия от всичко, което забележа. Хубаво е да знам, че хората са приятно изненадани да придобият различна гледна точка към живота от моите снимки.

Така че сега продължавам със снимането и се опитвам да разпростирам фантазията си и творческите си сили, колкото мога повече.

Фотографията е страст, но и позитивно усещане на въображението.

Gossip in the grass

Как откри, че фотографията е важна за теб?

Тя наистина е важна за мен, откакто осъзнах, че  отделни детайли от ежедневието трябва да бъдат уловени някак и какъв по-добър начин има от една хубава снимка?

Това е нещо наистина вълнуващо. Аз съм малко срамежлив като цяло и фотографията е начин да изразя това, което съм.

 Lola Love

С какво фотографията промени живота ти?

Животът ми би се променил, ако стана известен фотограф, разбира се! (шегува се)

Правя почти същото, което правех и преди, но сега фотографията е част от живота ми. Имам толкова много неща да науча, да направя, да видя, да открия и много хора, които да срещна.

Фотографията просто направи живота ми малко по-богат, отколкото беше.

Welcome to Paradise

Занимавал ли си се с друго изкуство преди фотографията?

Преди да проявя интерес към фотографията прекарах няколко години в рисуване с маслени бои и обикновено картините ми бяха посветени на пейзажи и природата като цяло.

По-късно, преди около четири години, прекарвах свободното си време в създаване на малки същества от полимерна глина, наречена Cernit.

Все още имам колекция от елфи и миниатюрни феички в стара дървена кутия.

 Freedom

Как се отразяват пътуванията ти върху снимките?

Пътуването просто е красиво и често изпитвам нужда да напусна родните земи, за да посетя нови страни, а това със сигурност е добър начин да подхраня вдъхновението си с нови гледни точки.

Новите пътувания означават различна култура, цветове, пейзажи и в същото време усещам нарастващо желание да придам на снимките си нов привкус на емоции.

Towards Dreamsland

Кое от посетените места те е вдъхновило най-много?

Норвегия със своята невероятна пленителна природа е едно от най-хубавите места, на които съм бил. Тишината, която можеш да усетиш, докато минаваш покрай фиордите, беше полезна за няколко добри и успокояващи снимки.

Но най-добрите места, на които успях да получа най-силно вдъхновение, са Нова Англия и Ню Йорк.

Всичко, което видях, привличаше вниманието ми: невероятното синьо на Атлантическия океан, златните пясъци на Мейн, топлите багри на Вермонт и хаотичните градски цветове на Голямата ябълка.

Cat Woman

Как снимките ти показват истинския живот?

Снимките ми обикновено показват реалността. Това, което обичам да правя с тях, е да вмъкна второ, недействително значение, което може да не се забележи от всички, а само от тези, които имат „правилни очи”.

Така че моите обекти могат да бъдат обувки, болтове, прозорци или паметници. Това са реални неща и отразяват действителността, но с различен ъгъл или светлина можеш да добавиш нещо по-интересно към тях, нещо, което надминава реалността.

 Urban Relationships

Какво предпочиташ да снимаш?

Преди правех предимно пейзажни снимки, но осъзнах, че е предизвикателство да придавам значение на други неща. Може да гледаш към пейзаж и да си кажеш: ”О, невероятно е!” или „Каква красива гледка!”, но след като осъзнах, че картината и без това е красива, започнах да правя снимки на други неща.

Terraferma in viaggio

Не се чувствам привлечен от определен предмет за снимане, а просто започвам да снимам, когато забележа нещо интересно около себе си.

Искам да снимам хора и да работя с черно бели портрети, защото мисля, че в човешкото изражение има нещо „ужасно” красиво, което буди възхищение и трябва да бъде уловено.

The Girl with the grey hat

Какво стимулира въображението ти?

Настроението ми винаги стимулира въображението и това за мен е лесен механизъм. Разбира се, ако се чувствам стресиран заради работа или лични проблеми, вратите на въображението ми ще бъдат затворени и няма да ми идват идеи за нови снимки.

Goodbye Sailors

Точно обратното – за щастие, бих казал, когато се чувствам спокоен и положително настроен, въображението ми се задвижва и не мога да го спра. Всичко около мен се превръща в лесен кадър за апарата.

 Il Signore del tempo

Ако можеше да покажеш целия живот само в една снимка, каква би била тя?

Животът е това, което ни кара да улавяме различни изображения с разнообразни емоции, щастливи или тъжни и една единствена снимка, представяща целия живот, трябва да бъде много наситена картина.

 A single man

Както казах по-рано, бих искал да работя с хора, защото мисля, че човешкото изражение е най-добрият начин да се опише живота с най-дълбокия му смисъл:

„Очите на нашите емоции: снимката на живота”

 

Повече снимки от Фабио Рико – тук.

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай