Public Republic Art Studio

Явор Мичев: “Снимането е част от почивката ми, а не от работата ми.”

20 март, 2010 от · 3 Коментара

Интервю на Петя Петкова с фотографа Явор Мичев

Y.-Michev

Явор Мичев е роден през 1975г. в град Русе. Увлечението му към фотографията е още от ученическите му години. Следва в Русенския университет, като за фотографията не е оставало достатъчно време.
Обича да снима пейзажи, макро и репортажна фотография.
През 2006 заедно с още двама русенски фотографи правят съвместна изложба в Букурещ. През 2006 е и първата му самостоятелна изложба в Русе. Следващата му самостоятелна изложба е през 2007 в Габрово, в Дома на хумора и сатирата.

Инженер по образование, фотографията продължава да му е хоби за свободното време.

Какво определя стилът Ви на фотограф?

Най-добрата почивка за мен е разходката из природата . А когато съм сред природата, съм винаги и с фотоапарата. Така, докато се наслаждавам на хармонията на неурбанизираната среда, се опитвам да запечатам парченца от същата тази хармония в моите снимки. Снимам предимно на открито.

Photo_26

Може би тъкмо това определя стилът ми- снимам за удоволствие, снимам, за да си почина от забързаното ежедневие. Стремя се да изкарам максимален детайл в една снимка. Детайлът за мен е много важен. Иска ми се със снимката да пресъздам нещата така, както ги вижда човешкото око.

Photo_1

Как открихте това свое призвание?

Не мога да кажа дали ми е призвание, но със сигурност ми е страст, която не ме е напускала от първото ми хващане на фотоапарат. Дори се задълбочи с навлизането на цифровата фотография. Със сигурност трябва още да се усъвършенствам в тази област.

Photo_3

През 2006г. съвместно с още двама фотографи сте направили изложба в Букурещ. Как се случи това?

На 02.03.2006 в Букурещ бе открита изложба „Двореца Балчик – „тихото гнездо” на кралица Мария”- проект на Росица Златкова. Тази проява бе посветена на Националния празник на България Трети март и организирана от Министерството на културата на България, посолството ни в Букурещ, Еврорегион Данубиус, Музея за история на Букурещ Дворец „Шуцу” и екипа на RG21 Creative Time – Русе.

Photo_25

Към този проект работихме с още двама русенски фотографи – Иван Неделчев и Евгени Петров. Аз бях поканен да участвам в тази изложба с фотографии, които не бяха от двореца в Балчик – това бяха снимки от р. Дунав, детайли, макрофотографии.

Photo_4

А имал ли сте собствена изложба?

Няколко месеца по-късно същата година –на 29 ноември 2006, направих първата си самостоятелна изложба с 30 фотографии – пейзажи, сгради, животни, макрофотографии. Тя се състоя в Русе – в Регионална библиотека „Любен Каравелов”, с инициативата на вестник „Форум”.

Photo_5

На следващата година, на 15.03.2007, по случай 35-годишнината на Дома на хумора и сатирата в гр. Габрово, открих (в партньорство със „Скални материали”АД-Русе) втората си самостоятелна изложба със заглавие „Уловени мигове от фотографа Явор Мичев”. В нея имаше 50 снимки със сатиричен и хумористичен привкус. Десет от тях бяха избрани да останат във фонда на Дома на хумора и сатирата и участват в постоянна експозиция.

Photo_9

Кой кадър е Вашият – спонтанния или предварително редактирания?

Определено спонтанният. Както казах и по-рано, снимането е част от почивката ми, а не от работата ми. В този дух, кадрите ми са спонтанно уловени мигове от атмосферата около мен.

Photo_11

Photo_12

До каква степен играе важна роля оборудването на един фотограф?

Най-точно ще ви отговоря, като ви цитирам мисъл на мой познат фотограф: „Without vision, your equipment is nothing. Without equipment, your vision is nothing”
Определено за да се получи добър кадър освен от знания, точно око, понякога много търпение и късмет, има нужда и от най-подходящата техника за него.

Photo_13

Коя е най-необичайната снимка, която сте правил?

Труден въпрос. За мен лично, най необичайните снимки, които съм правил, са аерофотографиите. Искрено се надявам бъдещето да ми предложи да направя и много други необичайни фотографии.

Photo_14

Photo_15

Какво мислите за днешните възможности за обработка на снимката като фотошоп например.

Благодарение на днешните възможности за обработка, „тъмната фотографска стаичка” се е преместила в компютъра. Цифровизираната фотообработка е необятно поле, което предлага от незначителни козметични промени до драстични манипулации, нямащи нищо общо с реалността. Но „за всеки влак си има пътници”. Аз лично внасям леки козметични промени в снимките си – например незначителни корекции в яркост, контраст, острота и пр.

Photo_16

Photo_17

Доказал сте се в макрофотографията. Трудно ли се улавя един такъв кадър?

Трудно се прави макрофотография. Човек трябва да се въоръжи с огромно търпение и набито око, за да види и заснеме малките детайли около нас. И разбира се, техника – много е важно.

Photo_18

Photo_19

Разкажете ни повече за аерофотографията, как те достига до Вас?

До момента съм снимал само веднъж от въздуха. За нуждите на картографирането. Това, обаче, много ме запали като необичаен поглед към заобикалящата ни среда. Правенето на такъв тип фотография е трудно. А в околностите на родния ми град има чудни места, които си заслужава да се запечатат от въздуха. Това ме мотивира да търся начини да го направя.

Photo_20

Photo_21

Какви са предстоящите Ви проекти по отношение на фотографията през тази година?

Обичам да снимам стари сгради. Както красивите къщи на едновремешните богати граждани, така и старите кирпичени къщи по селата. За съжаление много от тези къщи изчезнаха и на тяхно място изникват нови кооперации, които макар че са модерни, нямат онзи дух, който старите къщи носят. Мисля да направя албум на тези архитектурни шедьоври, защото една част от тях вече е изчезнала, а друга ще ги последва съвсем скоро. А с тях изчезва и цялата история, която те са съхранявали в себе си.

Photo_22

Освен събраните фотографии, в албума смятам да поместя и описание на мястото, където са били къщите, както и какво има сега там.
Друг предстоящ проект е да направя фото есе на тема река Дунав в участъка на родния ми град Русе. Доста често слизам до реката – това е едно от любимите ми места за отмора.

Photo_23

Photo_24

Рубрики: Frontpage · Visual Art

Етикети: ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

3 Kоментара за сега ↓

 • Радослава // 20 мар, 2010 //

  Браво , много хубави и ефектни снимки!

 • Живка Иванова // 21 мар, 2010 //

  Добрата екипировка сигурно е плюс но истината е, че Явор Мичев явно има око за интересното! Успех!

 • Петя Савова // 9 сеп, 2010 //

  Перфектни снимки ! Умее да “вижда” невидимото за останалите.
  Нека този плам към фотографията не угасва а се разпалва все повече! Фотографията носи покой и удовлетворение за тия , които умеят да я оценят. Успех от сърце!

Коментирай