Public Republic Art Studio

Сапунка

21 март, 2010 от · 4 Коментара

Петър Краевски

До редакцията на Филмово студио
“Latino Movie Tropicana”
Южна Америка
Венецуела
град Каракас
ул. „Водопад Анхел” 1504
ет.7, ап. 19
Т У К

Драга редакция,
Пиша ви по повод международния конкурс за сценарий на сапунен сериал. Позволявам си да ви изпратя синопсис на моята скромна идея т.е. съвсем кратко описание на фабулата с отделни ремарки по сюжета. Мястото на действието, както и всички имена в епизодите, са в духа на латино сериалите, които вие така успешно реализирате по света и у вас. Надявам се, че ще оцените творческите ми усилия по достойнство.
Приятно четене!


Снимка: Sérgio Savaman Savarese

Благородният Дон Гручо Кокороне Бендитос е влюбен безнадеждно в своята съпруга, красивата Женоария, която е обект на плътски щения от страна на Лоренцо де Фалку – зъл спекулант, черноборсаджия и лихвар, не лишен от известен чар. Завръзката става, когато донът, пушейки трийсет и осем грамова пура „Laguito”, забелязва, че жена му е забравила джиесема си върху масата с фурнир от махагон. Любопитството го подтиква да провери какви SMS-и е получавала благоверната му напоследък. Още първото съобщение го втрещява:

„Скъпа Женоария, потресен съм от вестта, че сте непразна. Очевидно рекламата на неогъваемите презервативи “Condometric” се оказа заблуда за потребителя. Предлагам да заведем дело. Ваш любящ: Лоренцо”.

Дочитайки този възмутителен SMS, Дон Гручо Кокороне Бендитос изпуска пурата „Laguito” и получава нервен срив върху музикална подложка от „Besame Mucho”. Каква черна неблагодарност! Жената с неясно минало, която е прибрал от улицата още като невръстно сираче, смуглата чаровница, която е отгледал с толкова обич, за да изпълнява сексуалните му прищевки, забива нож в сърцето на своя благодетел!

„Besame Mucho” прелива в „Historia Un Amor” на незабравимите Eydie Gorme и Los Panchos.
Завръзката допълнително се затяга с внезапната поява на Хуанита, която е прислужница в хасиендата, а след работно време – момиче за всичко. Русокосата мъжемелачка присяда в скута на господаря и заявява, че е бременна от Негово Превъзходителство.

Намеква за издръжка. В отговор Дон Гручо получава тик на лицевия нерв и на свой ред проклина презервативите “Condometric” (пиратско копие на българските кондоми „Гивгир”, китайско производство). Налива си чаша вносен алкохол – марково уиски от село Марково. След което, разбира се, колабира поради натравяне с метанол.
Следват тревожни сцени с линейка, която се бави, пожар от изпусната пура „Laguito” и неуспешен опит на Хуанита да приключи със себе си посредством отварачка за консерви.

Хоспитализацията на Дон Гручо Кокороне Бендитос в болницата „Los Campesinos” го среща с медицинската сестра Цицилия Пецино Мануер – жена целомъдрена и чистосърдечна, всъщност – прикрита нимфоманка. По време на лечението Дон Гручо получава най-ласкаво отношение, а Цицилия – обещание да бъде спомената в поредното му завещание. Сделката, естествено, се разчува и развързва ръцете на сексолюбивата Женоария, която открито се хвърля в обятията на Лоренцо де Фалку, подлагайки се на разврат.

Това събужда подозренията на семейния приятел инспектор Гонзалес Санта Крус де Тенерифе, който установява, че именно съпругата на Дон Гручо Кокороне Бендитос е поръчала марковото уиски от село Марково чрез лицето Армандо Тексиера Карбонар – търговец на промишлени отрови. Разследването разкрива неподозирани факти от живота на неверницата. Инспекторът я взема на мушка и прави безскрупулен опит за изнудване, който завършва в леглото на последната.

Въоръжена с нови факти за тъмното си минало, Женоария посещава Дон Гручо Кокороне Бендитос в болницата „Los Campesinos”, където го хваща на кълъп с медицинската сестра Цицилия Пецино Мануер. Всички зрители очакват бурен скандал. Да, ама не. Следва сюжетен обрат, който вдига рейтинга, та се къса – оказва се, че Женоария и Цицилия са родни сестри, разделени от злата съдба. Дон Гручо не може да понесе толкова щастие наведнъж и влиза в интензивното. За кратко. Защото след десетина серии Женоария нахълтва при него по време на визитация и се провиква патетично:

- Вече знам всичко, братко!
Новината, че губи жена, а получава две сестри в замяна, действа на Дон Гручо Кокороне Бендитос като електрошок. Той скача на крака за някакви си две-три серии.
Сюжетът се задълбочава с любопитен юридически казус. Донът, който оттук нататък е брат на Женоария, трябва да се разведе с нея поради факта, че й се пада съпруг. Паралелно с това той се опитва да отхвърли съдебния иск на Цицилия Пецино Мануер, която прави пъклени козни, за да наследи фамилната хасиенда в качеството си на негова любовница или сестра – което хване дикиш. И за малко да успее, ако по време на процеса бременната съпруга на дона и нейна сестра, Женоария, не получава родилни болки в съдебната зала. След цезарово сечение на бял свят се появява малкият Негрито.

Веднага възниква въпросът: кой е бащата? Въпреки подозренията, Лоренцо де Фалку упорито не ще да признае детенцето с цвят на антрацит. Заклеймяват го като расист по отношение на чернокожите му съграждани в Каракас. Общественото мнение се надига и заставя безотговорния коцкар да забегне в чужбина, колкото по-далече, толкова по-добре. Лоренцо избира по-малкото зло. Търси политическо убежище в България. Установява се в ЖК „Люлин”, където завърта почтен бизнес с дрехи втора употреба и натрупва състояние от контрабанда на канабис. Тук неизбежно се намесват Камората, Коза Ностра и Картелът Меделин. Сапунката прераства в екшън с многобройни сцени на насилие, в които Лоренцо получава пет куршума в сърцето, но оцелява поради своето безсърдечие.

Отвъд океана бракоразводният процес продължава. Възползвайки се от липсата на Лоренцо де Фалку, семейният приятел, инспектор Гонзалес Санта Крус де Тенерифе, благородно предлага закрила на майката с младенеца. Уви. В рамките на петнайсет серии той получава категоричен отказ. Отхвърлянето събужда в душата му желание за мъст и саморазправа. На двеста петдесет и третото съдебно заседание, инспекторът скандализира всички с неочакван свидетел – търговеца на промишлени отрови Армандо Тексиера Карбонар.

Става ясно, че именно от него Женоария е купила марков алкохол от село Марково, произведен за разтривка на табаните и борба с вредителите по цвеклото. Мотивът е ясен – да се отърве от своя съпруг Дон Гручо Кокороне Бендитос, вече кръвен неин роднина в смисъл на брат. Бракоразводното дело прераства в открит процес, отразяван от медиите на Южна Америка. Прокуратурата повдига ново зрелищно обвинение – опит за братоубийство.

Сюжетният възел се затяга до скъсване и повече няма накъде. Няма, ама има. ДНК тест доказва, че до момента кроткият адвокат Педро Фернандес де Кикиморос е гордият баща на невръстния Негрито. Бледоликият Педро е негър, пришълец от Зимбабве, който на младини се е подложил на пластична операция за избелване на кожата като отчаян опит да избегне правосъдието. На съвестта му тежат дванайсет обира на банки и един трезор.

Смяната на адвоката умело е синхронизирана с родилните мъки на прислужницата Хуанита, която дава живот на малката Мерцедес. Идва поредният иск за бащинство. Дон Гручо е в безизходица. Всичко изглежда загубено. Точно тогава откъм Балканите се появява низвергнатият Лоренцо де Фалку. Разпродал бизнеса в София, той е докаран до просешка тояга, но въпреки това припечелва пари за билет до Венецуела като шофьор на боклукчийски камион към „Чистота” Пазарджик. Още с пристигането в Каракас, Лоренцо разкрива истинското си лице.

Той е агент на тайните служби и следи фамилия Бендитос от десетилетия. Според класифицираната информация, изнесена на процеса, донът е абсолютно импотентен – семейна черта, предавана по наследство. Вещественото доказателство е спермограма, направена без знанието на донора. Всички разбират на какво е способно българското разузнаване.

За капак става ясно, че тайнственият баща на Мерцедес е не друг, а собственикът на местния китайски ресторант Ли Пън, което обяснява дръпнатите очички на детето. Съдебният процес е прекратен. Дон Гручо Кокороне Бендитос е на гребена на вълната. Кандидатира се за президент и по време на предизборната кампания преживява десет опита за убийство. Донът не остава длъжен никому. Претендентите са елиминирани един по един в продължение на десет серии. Изключение прави вездесъщият Лоренцо де Фалку, също кандидат за президент, който по време на дебат по телевизията размахва под носа на Дон Гручо компрометиращ документ с думите:

- Откажи се, агент Димитър! Това е досието ти в ДС. Току-що го получих от София.
- Криви са ти сметките, майор Деянов! – на свой ред отвръща дон Гручо Кокороне Бендитос и се разкрива като кадрови офицер от КГБ – о.з. полковник Васнецов Виктор Михайлович. Всички са в шок. Полковник Васнецов вади папка с компрометиращи материали за участниците в сериала. В следствие на това режисьорът е уволнен като агент на империализма, а операторът си прави харакири според традициите на бушидо – така е, когато си продал душата си на Якудза!

Слава богу, след двайсет серии положението е овладяно и сюжетът продължава да се завихря.
Дон Гручо става президент, а Лоренцо де Фалку – вице. Всички жени са в краката им. Започва поредица от любовни рокади, в която млади дипломатки забременяват поетапно. От дон Гручо – по метода „ин витро”, а от Лоренцо – по метода „ин вътре”. Установява се равновесие на силите и привидно затихване на сюжетните линии. Фабулата, все пак, остава отворена за нови две-три хиляди серии. Като бонус загатвам перспективната идея да се удвоят любовните връзки между персонажите чрез изненадващо въвеждане на клонирани двойници.

Драга редакция,
Това е, съвсем накратко, идеята ми за нов сапунен сериал. Надявам се да оцените вложените усилия. Разчитам на професионалния ви нюх, както и на щипката благосклонност, с чиято помощ бих могъл да спечеля конкурса на Филмово студио “Latino Movie Tropicana”.
Очаквам отговор!

Искрено ваш:
Краю Петровски – артелчик

Първата публикация на текста “Сапунка” е в Public Republic.

Рубрики: Frontpage · Модерни времена · Хумор

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

4 Kоментара за сега ↓

 • marteniza // 21 мар, 2010 //

  :) Тази obra maestra ще накара Дон Ромуло и Доня Барбара да се въртят в гроба си като котки в сушилня. Делия Фиайо и TV Azteka ряпа да ядат.

 • Живка Иванова // 21 мар, 2010 //

  Свежо е! Наистина ме разсмя!

 • Marta // 29 мар, 2010 //

  Голям съспенс, с такова напрежение следих докрая интригите, заложени в сценария, представям си като излезе сериала ;) :)

 • Mariya Doncheva // 14 сеп, 2011 //

  Unique soap material. A good director should go for it immediately – there will be unstoppable fun.

Коментирай