Public Republic Art Studio

Стилиян Иванов: „Най-прекият път до Бог, т.е. до самите нас, е изкуството”

6 март, 2010 от · Няма коментари

Интервю на Петя Коленцова с режисьора Стилиян Иванов

st4

Ако се питате кое е общото между българските документални филми „Насаме с Лили” – филм за Лили Иванова, документалният филм за Емил Димитров, „Вангя”, „Феноменът Вера”, документалната трилогия „За кучетата и хората”, „Лечителят Петър Димков”, „Истината за Орфей” и предстоящата премиера на „Пътят на човешката цивилизация” – СЛЕДИ В ПЯСЪКА, то това е техният автор и режисьор Стилиян Иванов. Освен посочените документални филми Стилиян Иванов е създал и много музикални клипове и документални филм-портрети за известни български личности като Валя Балканска, Надка Караджова, Теодоси Спасов, Хачо Бояджиев.

Освен това прави множество предавания, популярните „Голи новини” по МСАТ, създава телевизия „Веселина”, след което я напуска. Става изпълнителен директор на ББТ, която след време също напуска. Миналата година в Деня на българската просвета и култура и славянската писменост създава първата българска интернет телевизия за изкуство, култура, туризъм и пътешествия Тв Арт /www.tvart.info/. За самото начало на творческия си път, българските корени, вечните истини и Тв Арт поговорих именно с режисьора Стилиян Иванов.

stenli_desktop1

Завършили сте режисура в НАТФИЗ в класа на Хачо Бояджиев. Предизвикателство или предимство се оказа това?

От дистанцията на времето мога да кажа, че е предимство. Но не така мислех като студент, защото Хачо е изключително строг и взискателен учител и през първата година на обучението имах чувството, че прави всичко възможно да откаже мен и моите колеги от режисурата.

Няма как да забравя първото му изречение, вместо „добър ден“ каза: „Aко изобщо се дипломирате, режисурата ще бъде 10% от всичко, което ще правите в професията си, защото в нашия бранш има много идиотщини и 90% от времето и енергията си ще трябва да влагате в преодоляването им.”

Всичко това само потвърждава многогодишното ми убеждение, че трудностите, които срещаме са всъщност нашите истински учители, уви, идиотщините в това число – също.

Известен сте със своите филми за духовните водачи и лечители на България – Преподобна Стойна, Ванга, Вера Кочовска, лечителят Петър Димков. Как си обяснявате, че тези изключителни личности са се родили именно в България?

Земята, която обитаваме е уникална в истинския смисъл на думата. Тук е създадена най-древната европейска култура – тази на траките, станала основа на по-късната елинска култура, която от своя страна е фундаментът на съвременната европейска цивилизация.

И тъй като историята не е наука, а по-скоро идеология, поколения българи бяха с промити мозъци от страна на т.нар. „учени“ и не знаеха за същността на своето истинско минало, приемайки, ту че са част от славянските племена, ту че са някакви полуномадски конни народи дошли от Азия. В същност в нас има частица и от тях, но корените ни се простират далеч назад в хилядолетията, черпейки сили от и отдавайки енергия на Европа.

Димков, Дънов, Вангя, Кочовска, Стойна… Богомилите… Орфей… са носители на идеята, че душата на човек е безсмъртна и всеки от нас идва на този свят да научи своя урок в безкраен ред от прераждания. Тази идея винаги е била революционна за европейския начин на мислене, родеейки се с идеите на Индия. Народът ни е оскотял и час по-скоро трябва да осъзнае, че не парчето хляб и паницата с боб ще го спасят, а чувството му за достойнство.

Достойнство, което всяка една душа носи в себе си и трябва да бъде зачетено както в нас самите, така и в другите около нас. Да не забравяме, че последните думи на леля Вангя, казани пред камерата в моя филм, са че не трябва да мислим зло един на друг и веднъж за винаги трябва да спрем да бъдем егоисти.

Според Вас възползва ли се българинът правилно от тяхното знание за вселенските тайни и Божиите закони?

Не. Във вода газим, а жадни ходим. Йога, позитивно мислене и не знам какво още практикува съвременният българин, а не забелязва вековните духовни практики, предадени ни от Духовните учители на България.

Обобщено мога да кажа, че ние трябва да правим за другите това, което искаме те да правят за нас. Пасивната роля – не прави нищо, което не би желал да направят на теб – няма да ни доведе до никъде. Всъщност векове наред българинът така е живял – не е правел нищо!

В Деня на будителите през 2007г. бе премиерата на документалния филм „Лечителят Петър Димков”. Кои са най-важните съвети за хармоничен живот, които можем да чуем във филма?

Филмът започва с най-важното: мисълта ни е тази, която може да ни излекува и да ни разболее. От мислите започва и нашето щастие, и пътят към собствената ни Голгота.
И още нещо. Истинската храна за нас, хората, са плодовете, зеленчуците, ядките, млякото… Убиването на животни, за да се яде месото им, не води до нищо полезно.

Вие самият прилагате ли в ежедневието и работата си напътствията, които Петър Димков дава, за да насочите живота си в желаната насока?

Определено. Например от 2006 г., когато започнах да подготвям филма и се запознах с учението на Димков и въобще на Бялото братство, не ям месо – никакво, дори и риба. От тогава до днес се чувствам десетократно по-добре, а и излекувах редица хронични болести, които имах – високо кръвно, камъни в бъбреците, безсъние…


The truth about Orpheus

С времето във Вашия творчески път се забелязва следване на посока към филми, показващи духовните устои на човечеството. Срещата с Ванга ли промени мисленето Ви по този начин?

Познавам леля Вангя от детството ми – аз съм от този край, роден съм в Сандански. Не съм си и представял, че ще правя подобни филми, но след смъртта й нещата започнаха да се случват от само себе си. Никога не съм искал едно или друго, винаги съм си казвал, че в живота се случва това, което е най-добре да се случи. Не съм се съпротивлявал на промените.
Днес мога да кажа, че определено не очаквам от никого нищо, а и от никого и от нищо не се страхувам.

Филмът-трилогия „За кучетата и хората” говори много за жестокостта, която се крие в човека. Моля, разкажете повече за събитието, което провокира създаването на филма.

Ние българите сме странни хора. Искаме проблемите, които създаваме, някой друг да ни ги реши. Бездомните кучета са един малък пример. Кучетата са на улицата, защото безотговорни хора изхвърлят домашния си любимец, щом престане да ги радва или отглеждането му започва да тежи.

Така техният проблем става проблем на всички. Още преди 10 години редица западноевропейски организации, в това число и Световната здравна организация, посъветваха кметовете и общинските съветници, че ако наистина искат да решат проблема с бездомните кучета, трябва да ги кастрират и да ги върнат по местата.

Успоредно с това трябваше да се приеме закон, който да задължи всеки собственик на куче да го регистрира и кастрира. Сами разбирате, че днес вече щяхме да сме решили този проблем – изследванията на СЗО сочат, че за период от 10 години наистина се слага точка на проблема. Но също така добре разбирате, че кметове и общинари станаха милионери именно „решавайки“ (по български или по-скоро по съветски) проблема – избиване.

Темата е болезнена, защото някои печелят хиляди за сметка на страданието на живи същества. И всъщност проблемът не се решава!

До ден днешен ние нямаме Закон за защита на животните, който всъщност ще е закон за защита на хората, запазвайки в нас малкото останали човешки качества. Това, за което предупредихме във филмите ни преди 9 години вече е факт – децата са показно жестоки, защото израснаха в среда, която толерира отнемането на живот, като средство за решаване на проблем.

Голяма част от документалните Ви филми, включително и „Истината за Орфей”, внушават, че човешката душа е безсмъртна. Как ще се промени животът на хората, щом веднъж го осъзнаят?

Ако всеки осъзнае, че престоят му на този свят има своите последствия и след т.нар. смърт, ще започнем да уважаваме живота като принцип.
Осъзнатият човек никога не вини другите и себе си в каквото и да е. Когато той се обръща към Бог, то не е за да иска прошка или да моли за милост, а за да благодари. Ние сме заобиколени от хора с чувство на вина.

На самите нас непрекъснато ни се внушава вината под различна форма – дори и чрез рекламите, които за да купим някакъв продукт ни внушават, че в момента не сме достатъчно красиви, умни, успели и именно еди-коя си стока ще ни компенсира за това. Добре е да бъдем благодарни и да сме заобиколени от благодарни хора. Всъщност човек се познава по това, за което благодари!


“Пътят на човешката цивилизация” – СЛЕДИ В ПЯСЪКА

Предстои премиерата на новия Ви филм „Пътят на човешката цивилизация – следи в пясъка”. Какво ново ще научим от него?

Ще научим за първите богове на човечеството и за вярата. За това, че хилядолетията не са ни променили много и че всъщност пътят на човешката цивилизация е уголемен модел на пътя на всеки един човек.

В медиите беше публикувано, че Вие и екипът Ви сте благословени от Вера Кочовска за новия си проект. Всеки път ли се консултирате с нея щом започвате нещо ново?

Не че го искам. Така се случва. И колкото пъти се заричам, че няма да споделям с нея идеите си, толкова пъти нещо се случва и разговарям с Вера буквално часове преди дадено пътуване или снимки.

На 24 май миналата година стартира Тв Арт. Как Ви хрумна смелата идея да създадете телевизия за изкуство, култура, туризъм, пътешествия и кое е предимството на Тв Арт?

Убеден съм, че най-прекият път до Бог т.е. до самите нас е изкуството. Никакви храмове, молитви и жертвоприношения не могат да ни свържат с духовния свят, от който идваме и на който реално принадлежим, по-добре от срещата ни с духа на художници, архитекти, музиканти…

tvart е телевизия за медитация чрез изкуството.

Защо предпочетохте представянето на обекти, събития и дестинации да се извършва без гласов коментар, а само с картина и музика?

Истинското изкуство няма нужда от пояснение. Глупаво е, когато разни хора, започнат да обясняват творчеството – те всъщност експонират чуждата слава върху себе си.

В този ред на мисли, абсолютно не приемам модата в документалистиката на Дискавъри и други подобни, която ни налага лицата на какви ли не човечета, тръгнали да се перчат в кадър пред някой културен или природен шедьовър, за радост на родата. Много е провинциално и много е жалко, че младата публика трябва да понася това, водена от искреното си любопитство към историята, изкуството и природата.

Кариерата Ви е изключително богата на забележителни успехи, идеи, награди и от международни кинофестивали, пътувания. Остава ли въобще време за любимите Ви хора и занимания и как обичате да го прекарвате?

Обичам да чета книги. Понякога обичам да съм сам. Но най-много ценя часовете преживени с най-близките ми приятели.

Стилиян Иванов е роден на 29 август 1968 г. в гр. Сандански. Завършва със златен медал Националната природо-математическа гимназия в София. През 1995 г. завършва магистратура по режисура във НАТФИЗ в класа на Хачо Бояджиев.

Прави първото си предаване в Българската национална телевизия (БНТ) още по време на студентските си години в НАТФИЗ през 1993 г. Предаването е озаглавено „Знаете ли български”. В периода от 1993 – 1995г. реализира много развлекателни програми, сред които и светското предаване „Лица’. През 1995г. е режисьор на музикалния филм-портрет на Лили Иванова „Насаме с Лили” по БНТ. Автор и режисьор е на документалния филм „Вангя”, реализиран през 1996г.

Същата година е режисьор-постановчик на фолклорния спектакъл на ансамбъл „Пирин” – „Пуста младост”, издаден на VHS, DVD и излъчен по БНТ. През 1998 г. е режисьор на музикалния спектакъл заснет в пещерата „Съева дупка” – „Четвъртото измерение”, излъчен по БНТ и издаден на DVD. Същата година е режисьор на детския фолклорен мюзикъл „Юнак Петльо” по БНТ.

През 1999 г. е режисьор и автор на документалния филм „Румяна пее народни песни”, издаден на VHS и DVD и на спектакъла „Кабаре българан” по Нова ТВ. От 1997 до 2001 г. е режисьор и автор на повече от 200 видеоклипа – фолклор, поп музика и поп-фолк. През 2000 г. е режисьор и автор на документалния филм за Теодоси Спасов – „Завръщане в Пловдив”, излъчен по БНТ. През 2001г. е режисьор и автор на документалните филми „Надка Караджова” и „Валя Балканска”, излъчени по БНТ. През 2001 г. реализира документалния филм в 2 части „Емил Димитров”, излъчен по БНТ.

От декември 2001 до януари 2002 г. е режисьор, автор и продуцент на първите в света телевизионни „Голи новини”, излъчени по МSAT. През 2002 г. е режисьор и автор на документалния филм „Незавършена история – опит за портрет на Хачо Бояджиев”, по БНТ. През 2002 г. е режисьор и автор на документалния филм „За кучетата и хората”I част, излъчен по БНТ.

През същата година е и режисьор на ежеседмичните предавания „Полет над над нощта” по Канал 1, ТВ България и програма „Хоризонт” на БНР. През 2003 г. е режисьор и автор на документалния филм „За кучетата и хората” II част, излъчен по БНТ. През 2003 г. е режисьор и автор на видеоклипа на песента на Емил Димитров – „Моя страна, моя България”.

От октомври 2003до декември 2003г. е режисьор на телевизионния театър „Човекоядката” по Иван Радоев, БНТ.

От юни 2003 до март 2004 г. е директор на ТВ „Веселина”. През 2004 г. е автор, режисьор и продуцент на документалния филм „За хората и хората”, излъчен по БНТ.

От септември 2004 до март 2006г. е управляващ директор на BBT. През 2006 г. е автор, режисьор и продуцент на документалния филм „Репортажи за вярата – Вера Кочовска”, разпространен на DVD в България. Същата година е автор и режисьор на документалния филм „Саха Малта”, изработен по поръчка на

Министерството на външните работи на Република Малта. През 2007 г. е автор и режисьор на документалния филм „Фар за нашите души” и на документалния филм „Лечителят Петър Димков”. Автор и режисьор е на документалния филм трилогия „Истината за Орфей”, чиято премиера е през 2008г.

Първата част е озаглавена „Траките”. Стилиян Иванов работи по нея от юли 2008 до май 2009. Втората е споменатата за Орфей, а третата е наречена „Музиката”. Нейната премиера се състои през октомври 2009 г. Премиерата на най-новият документален филм на режисьора „Пътят на човешката цивилизация – СЛЕДИ В ПЯСЪКА” ще се състои на 13.03.2010 г.

Рубрики: Frontpage · Visual Art · Около света

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай