Public Republic Art Studio

Lotta Heart в Хамбург – мода за рокерски момичета

21 март, 2010 от · Няма коментари

Интервю на Наталия Николаева с дизайнерките Пиа Марен Коте и Бирте Даум
Превод от немски език: Даниела Ванева

Дизайнер и марка

14
eli
HEART iN A CAGE Kollektion

В края на 2007 г. Пиа Коте и Бирте Даум основават марката Lotta Heart. През април 2008 г. откриват собствен магазин в Хамбург на Вайдещрасе 8, който двете дизайнерки използват и като ателие. „Lotta Heart прави мода за момичета с рокерски дух. Ние шием сами всички дрехи и затова бройките са твърде ограничени. По правило работим с висококачествени материали.” – споделят дизайнерките.

Pia Portrait

И Пиа Марен Коте, и Бирте Даум са родени през 1983 г. Запознават се през 2000 г. в Техникума по дизайн в Бремен, който и двете завършват през 2002 г. със специалност „Моден дизайн”. Още тогава двете мечтаят за собствена модна марка.

Birte Portrait

Между 2002 и 2006 г. Бирте Даум учи „Моден дизайн/Дамска мода” в Хановерската академия за мода и дизайн „Фахмода”, след което продължава обучението си в Хамбургската академия за моден дизайн JAK по специалността „Модна илюстрация”. В същата академия в Хамбург Пиа учи моден дизайн от 2002 до 2007 г., така че пътищата на двете отново се пресичат. След приключване на обучението и практиката, в края на 2007 г. двете създават марката „Lotta Heart“.

Марката Lotta Heart

Lotta е млада. Lotta е силна. Lotta има сърце, всъщност тя има „a lotta heart”! В модата и в музиката Lotta означава да си вече пораснала, но да не те е грижа за това. Тази инспирирана от музиката мода не звучи като Easy Listening, а е истински Rock’n’Roll: свободен, излязъл изпод собствените ръце и готов да разчупи познатото.

11
Black&Silver Dress
HEART iN A CAGE Kollektion

Кога за пръв път се заинтересувахте от мода?

Пиа: Доколкото си спомням бях 16 годишна, когато реших, че ще уча в Техникума по дизайн и ще специализирам Моден дизайн.

Бирте: Всичко започна, когато получих първата си детска шевна машина и започнах сама да шия дрешки за куклите си.

1
bowy rock
Kollektion Wild Wedding

Как стигнахте до идеята сами да създавате свои колекции дрехи и да ги продавате в собствен магазин?

Пиа: Винаги сме мечтали за това. Още от времето, когато едва прохождахме в модата и модния дизайн. След завършване на Академията, двете с Бирте се лутахме и не знаехме накъде да поемем. Тогава решихме, че няма за кога повече да отлагаме осъществяването на мечтата ни.

2
heavy heart
Kollektion Wild Wedding

В началото как си представяхте вашата марка?

Пиа: Като мода, от чиято продажба да можем да се издържаме.

3
howy heart hell
Kollektion Wild Wedding

Как се създава собствен почерк?

Пиа: Правим нещата така, че вътрешният ни глас да каже „така става”, „това ни харесва”, „това е LOTTA HEART”. Lotta Heart живее от музика, защото музиката е един от изворите ни на вдъхновение.

4
HARRY HEART DRESS
HEART iN A CAGE Kollektion

Как ще опишете собствения си стил?

Пиа: LOTTA HEART е мода за момичета с рокерски дух. „Рокер” и „момиче” са две контрастни неща, а двете накуп дават Lotta Heart.

5
THE FANCY SAILOR SKIRT
HEART iN A CAGE Kollektion

Как изглежда един ваш успешен ден?

Пиа: Успешен ден е когато продадем дрехи от нашата колекция или когато хората харесват нещата ни, но денят е успешен и когато ни хрумне нова идея за колекция или когато завършим някоя дреха. Има много неща, които могат да направят един ден успешен.

6
PEGGY SUE FAKE FUR
HEART iN A CAGE Kollektion

От какво не бихте се отказали във вашата мода?

Бирте: От свободата да развиваме нашия стил така, че винаги да оставаме верни на философията Lotta Heart.

7
rocky rock rosa
Kollektion Wild Wedding


Казахте, че за вас колекция Wild Wedding носи в себе си едновременно усещането за момиче, за жена и за рокер? Това сблъсък ли е или едно хармонично цяло?

Пиа: И едното, и другото. Рок музиката или рокерът обикновено се мислят в мъжки род, но има и момичета, които обичат да слушат рок и да живеят в стил „рок”. Lotta Heart казва: има рок и в женски род, именно „момичето с рокерски дух”. Чудесно си пасват.

lottaheart-puffärmel
BOMBER DRESS
HEART iN A CAGE Kollektion

Какво е за вас значението на контраста по отношение на дизайн, цвят, използвани материи?

Пиа: Много голямо. Контрастите са част, ако не и най-важната част, от концепцията Lotta Heart. Рокерско и момичешко. А платовете и цветовете са основни съставки за модния дизайн.

8
Sugar Heart Dress
Kollektion Wild Wedding

Какво отличава Хамбург от другите модни центрове?

Пиа: Хамбург е някак по-дистанциран от Берлин например. Хамбургчани не са така склонни да експериментират. Те се обличат по-скоро класически и не бият на очи. А ако сравним други големи европейски градове с Германия, трябва да признаем, че немците както винаги куцукат на опашката. Но не губя надежда, че това, което още не се е случило, може и да се случи.

9
sweetheart dress
Kollektion Wild Wedding

Имате ли си любимо място в Хамбург и ако да, кое е то?

Пия: Кииц1, разбира се. Известно време живях там и винаги отивам с удоволствие. И денем, и нощем. Този дух го няма никъде другаде. Вечерно време е задължително да се мине през Кобра Бар. Страхотен бар. Освен ако не обичаш рок.

Приятно се чувствам и в Алтона. Там живея сега. А и не е далеч от Елба. Прекрасно лятно преживяване е да се излежаваш на брега, да пиеш бира и нещо да се пече на грила. Пристанището също е чудесно място.

10
Black Heart Jacket
HEART iN A CAGE Kollektion

Кой според вас демонстрира добър вкус в облеклото?

Пиа: Хм, ей така спонтанно не се сещам за никого. Според мен няма човек, който абсолютно винаги да показва перфектен вкус в облеклото, по-скоро това са различни хора в различни моменти.

Коя е публиката, към която се насочвате?

Бирте: Публиката ни трябва веднага да се влюби в дрехите и да бъде готова да похарчи някакви парички за тях. Нашите дрехи трябва да се носят със страст.

12
Eddy Grey Jacket
HEART iN A CAGE Kollektion

Как, във времената на рекламата и луксозните марки, една независима марка съумява да оцелее?

Пиа: Аз мисля, че все по-уеднаквяващият се масов вкус и все по-уеднаквяващото се по целия свят предлагане са неща, които не могат да съществуват вечно. Хората започват да се стремят към индивидуалност и към дрехи, които не всеки притежава и каквито големите марки не могат да им дадат. Освен това, толкова хубаво е, когато да речем в Хамбург модата е съвсем различна от модата в Милано. Индивидуалност, а не навсякъде H&M и Zara.

13
Sick Sandy Skirt
HEART iN A CAGE Kollektion

Кой дизайнер ви вдъхновява?

Пиа: Много ми харесва лятната колекция за 2010 на Ели Зааб.

Откъде могат да се купят ваши неща?

Пиа: Нашите колекции ще намерите в магазина ни на Вайдещрасе 8 в Хамбург (www.lottaheart.de). Освен това – в магазините Stoffsüchtig и Wie Es Euch Gefällt в Хамбург. Наши неща се продават и онлайн – в Dawanda, Not Just A Label и при Cotton Control Clothing.

15
Lotta Doll Top
Kollektion Wild Wedding

Бихте ли довършили докрай няколко изречения:

Десетте най-важни думи, когато става дума за мода са:
Пиа: Мисля, че не бих могла да се спра на конкретни.

Най-добрият комплимент за моята мода е …
Пиа: Да бъде носена.

Щастлива ме прави…
Пиа: Ту едно, ту друго.

Моите амбиции за 2010 година са….
Пиа: Да превземем света ;) , не, просто да развием марката Lotta Heart.

16
jack heart black
Wild Wedding Kollektion

Колекция WILD WEDDING S/S 2009

It’s a nice day for a wild wedding

Почти всеки от нас поне веднъж си е представял: големия Ден… може би не всички са си мечтали за Били Айдъл, но малките момичета порастват и мечтите им също порастват. Обаче натруфени като празнична торта няма да се появим на този ден.

Противоречивата комбинация между коприна, черна кожа и филигранно обработени платове, комбинирани с голям цип, панделки или ластици показват момичето, жената и рокера в нас. Никакви компромиси.

Инспирирани от песента на Били Айдъл „White Wedding“, ние комбинираме нещо нежно и мило с кожа, черно с бяло, по-точно с леко розовеещо бяло, защото рокерството може и да розовее, а и защото искаме да сме на ниво за големия Ден или просто, защото е хубаво да бъдеш добре облечен.

Снимки: Юлия Льове
Стайлинг: Инес Хенач
Прически и грим: Бианка Дитмер
Модели: Неле, Елена и Присила

lottaheart-puffärmel
BOMBER DRESS
HEART iN A CAGE Kollektion

Колекция HEART iN A CAGE

Настават тъмни времена. „Sailor Мan”2 е подходящата музика за мрачната среща с морето.
Ако ни привлича мисълта за сурово мореплаване, най-вероятно ще открием себе си в моделите от черна кожа, в драматичното кожено яке, в палавата комбинация между момичешката рокля на широки райета и дамския шик с цвят на слонова кост.

Таен романс от бляскави времена. Цветово колекцията е решена в зелено и синьо, напълно в духа на буреносните приключения.

С или без музиката на Turbonegro3 в ушите, важи правилото: колкото по-мрачен е денят, толкова по-силно светят фаровете. Независимо дали става дума за вашия апартамент, за улицата или за светлините от глобуса в дискотеката…

Снимки: Тимо Кербер
Стайлинг:Инес Хенач
Прически и грим: Кирстен Ришел
Модел: ELI pma models

1 Кварталът около улица Reeperbahn, известна с многобройните заведения с червени фенери.
2 Песен на групата Turbonegro
3 Норвежка група от Осло, чиято музика е смесица от хеви метал, рок и пънк.

Рубрики: Frontpage · Lifestyle

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай