Public Republic Art Studio

Левски е във времето и в нас!

19 февруари, 2010 от · Няма коментари

Милена Андреева

Vasil Levski

България днес свежда чело пред паметта на Апостола. А ние всичко, което бихме искали да кажем за него, вече 137 години след трагичната му гибел, е сякаш казано, повторено и преповторено. И все пак всяка година съдържа нещо ново: ново е времето, в което пак и пак се вглеждаме в житието и заветите, които Васил Левски, ни е предал.

Повече от век неговият образ ни води към идеалите, заради които той отдаде живота си. А това са и нашите днешни идеали. Но ако се се запитаме: доколко верни сме на заветите на Левски, дали ще си отговорим уверено – ВЕРНИ сме!?…

А той е единствената светла личност, която никой не е оплюл и няма с какво!
Кой днес би казал:”На драго сърце да обичаме оногова, който ни покаже погрешката, инак той не е наш приятел.”? … Както казва самият той в писмото си до Филип Тотю, на 1 март 1871 година. Макар, да е и критичен към ближния казвайки: „Трябва изпит за всеки!”. Защото има примери: „Днес е човек, а утре — магаре”.

Дяконът знае , че свободата е само и единствено народно дело, в което всеки борец за нея е свят човек и прозорливо вижда, че : “Днешният век е век на свободата и равноправието на всички народности”, макар че, е убеден и в това, че “който ни освободи, той ще ни зароби”…

Искрено проповядва идеята за “свята и чиста република”, за общество и държава, в която всички “да бъдат напълно свободни там, гдето живее българинът – в България, Тракия, Македония”.

Свободата обаче изисква борба и всенародно участие. Ето защо Левски добавя: “Часът на свободата призовава всеки българин да покаже на дело родолюбието си.” Правдата и свободата обаче съвсем не са тясно национална кауза.

И когато говори за освобождението на България, Апостола не забравя за останалите поробени народи: “Трябва да се даде правото на всеки народ – пише той, – па и на всеки човек, който иска да живее почтено и свободно.” Той знае, че свободата е борба, алтернатива на смъртта и твърдо убеден казва : „Ако спечеля – печели цял народ, ако изгубя, губя само мене си!”

Защото е виждал, че всичко, което прави е за „Ако е за Българско, то времето е във нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме…

Днес, с гордост бих цитирала и златните му слова, изречени от него, защото те са една българска реалност, но все още са недостигнат идеал в много райони на света: “Целта ни в Българско е братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност.

В нашата България всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони – и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, еднакво ще е.”

Ето още една типична за идеологията на Левски декларация: “Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да било.”

Не е трудно човек да извлече от тези думи основната аксиома на правовата държава – равенството пред закона. Все пак кой ли днес би казал това, което е казал някога ТОЙ : ”Аз съм се посветил на Отечеството си в жертва на Освобождението му, а не да бъда кой знае какъв” и готов да каже всекиму „кривини” – те, призоваващ всекиго българина, и нас днешните българи „ДА РАБОТИМ ЗА ОТЕЧЕСТВОТО”, „ДА СЕ ПОПРАВИМ И ВСИЧКИ ДА ВЪРВИМ НАЕДНО”!

Рубрики: Frontpage · Графити · Новини

Етикети:

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай