Public Republic Art Studio

Заговезни

14 февруари, 2010 от · 2 Коментара

Милена Андреева

1
Снимка: Тихомир Генов

Заедно с празниците Свети Валентин и Трифон Зарезан, според църковния календар тази година се пада и Сирни Заговезни. Винаги седмица след Задушница и Месни Заговезни е Неделя Сиропустна. На този ден православните християни заговяват с блажно за последно, тъй като от следващия ден започват 40 – дневните Великденски пости.

Както повелява традицията, вечерята трябва да е богата – баници със сирене, обредна пита или тутманик, млин, варени яйца, риба, сирене, кашкавал. На трапезата е хубаво да има изобилие от млечни произведения или десерти като мляко с ориз и специална празнична пита.

Една от най-популярните и старинни рецепти на домакините е тази, според която питката за Заговезни е направена с три пъти пресято бяло брашно, 3 айца, свинска мас и една голяма чаша кисело мляко. В празничното меню е хубаво да има и варено жито- за плодородие през годината и здраве.

А модерните домакини предпочитат да зарадват семейството си с по-модерно блюдо – сирене в гювече и разнообразни подправки. С тези храни се заговява, откъдето идва и името на празника (от говея – постя, въздържам се).

3
Снимка: Тихомир Генов

Освен да е богата,трапезата е задължително да бъде почетена от всички членове на семейството. Също като на Бъдни вечер, домашните трябва да се съберат в дома, за да засвидетелстват уважение към семейните ценности и традиции.

Най – забавният и старинен ритуал на вечерята на Сирница е „ хамкането”. Във всеки дом трябва да има затова бяла халва с орехи или други ядки. Според обичая, най- възрастният в къщата завърта вързаното с червен конец за лампата парче халва, а насядалите около трапезата трябва да опитат да отхапят от него, без да си помагат с ръце. Вярват, че на първия късметлия му се пада „здраве и добро” през годината.

По препоръка на стоматолози днес обаче, все повече хора предпочитат да изпълнят обичая с яйце или по-меката тахан халва. За щастие, на Сирница църковният канон е позволил и пийването на вино, така, че спокойно тази година ще уважим и стария български празник Трифон Зарезан. Ще почетем труда на хората , които отглеждат лозята и правят с любов божествената напитка.

2
Снимка: Тихомир Генов

Най-характерният момент на празника Сирни Заговезни е Прошката. Затова празникът се нарича още – Прошка. От векове на този ден християните си прощават един на друг всички лоши думи и дела през годината. Както повелява традицията, първо се целува ръка на родителите. След това се иска опрощение от близки , кумуве и роднини. Гостува се през целия ден, като се носят дърпани баници, сладкиши, бонбони и вино.

На 14 февруари празнуват и всички обичащи и влюбени хора по света.
А истината за любовта, виното и миналото на човечеството на този ден откриват и българските археолози, за които празникът е професионален.

Вече в много български селища се възвръщат традициите от миналото и хората се веселят с характерните за Сирница прастари кукерски игри, сирнишко хоро, хвърляне на стрели и прескачане на огън.

Рубрики: Frontpage · Графити

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

2 Kоментара за сега ↓

  • Hristo Popov // 14 фев, 2011 //

    Vzeh ta povqrvah i se izlojih ! Drug pyt 6te proverqvam va6ata informaciq. Oficialno Sirni e na 6.3

  • Hristo Popov // 14 фев, 2011 //

    Sorry,tq statiqta e stara

Коментирай