Public Republic Art Studio

Artist of the Week — Корина Кетерлинг

18 януари, 2010 от · Няма коментари

Интервю на Наталия Николаева с дизайнера Корина Кетерлинг
Превод от немски: Мариета Йорданова

19

Отворена ли си за промени?

Промените дават винаги поводи за реакция и развитие. Усвоеното по време на реагирането на промени, според Дарвин, това е служило на видовете за оцеляване, активната реакция на промените води индивида към нарастващо чувство на удовлетворение.

Аз обичам течението на промяната и искам да плувам по него, затова и виждам промените като нещо позитивно. Най-вече промените в обществото за мен са извор на идеи и вдъхновение.

20

Имаш ли мото в живота? Кое би било твоето “Fashion – мото”?

Моето мото в живота би могло да бъде: “да се опитвам да приемем нещата такива каквито са”. Към това може да се прибави и да не се ядосваш за неща, които други хора не вършат, а да се радваш на това, което те вършат.

Позицията е често много решаваща, а неподходящите позиции водят до нереалистични очаквания. Това може да е много отчайващо за някои. Преди всичко обаче, това е чисто прахосване на сили.

Моето Fashion – мото би могло да бъде: “Бъди който си, носи каквото искаш”

15

Какво ти носи създаването на модни аксесоари?

Аз вярвам, че всеки човек има специфични задачи или дори предопределения и понякога е трудно те да бъдат открити, много хора не успяват да ги открият през целия си живот. Не знам защо точно, но знам, че това е моето предопределение.

7

Какъв моден тип си ти? Коя би била твоята идеална клиентка?

Аз обичам Armani. Иначе съм индивидуалистка, “направи си сам”, и винаги готова за експерименти. Аз обичам пазари за вещи втора употреба, сама комбинирам, съшивам и преправям. Мога да бъда голяма перфекционистка, често обаче, ако трябва да бъда честна, съм доста лежерно облечена. :-S

Причината за това обаче се крие във факта, че не се взимам много насериозно, а и в това, че живея в Берлин.

Моята идеална клиентка е жена със самочувствие, която обича качеството и която целенасочено се откроява от масата с вкуса си към изключителни продукти.

22

Коя е била, или е, твоята най-шантава модна идея?

Не мога да я назова тук, защото все още не е патентована, но мога да ви уверя, че това ще бъде нещо революционно по отношение на чантите…. не забравяйте името C6?!….

А иначе, модерната напоследък мъжка чанта във формата на кобур е също много интересно хрумване.

18

Кoга се чувстваш наистина свободна?

За мен свободата е свързана с природата, особено с морето. Но аз също така съм убедена в собствената свобода, която всеки в своя живот, а и във всеки един момент, може да постигне, ако има достатъчно смелост и не се оставя да бъде ограничаван от измислени граници.

13

Кой вид изкуство харесваш най-много?

Аз съм много открита. Най-общо казано съм по-заинтересована от формите на Jugendstil например, отколкото от модерното изкуство.

Колекцията на Flick ме ядоса и бях зашеметена от изложбата на Lalique бижута. Аз обичам Klimt, но що се отнася до чантите ми, се оставих да бъда повлияна от руския конструктивизъм. Има много видове изкуства, които са страхотни и заслужават да бъдат видяни, но въпреки това природата си остава за мен най-страхотната създателка на изкуство, която най-много ме омагьосва и още, и още изненадва.

12

Водиш ли се от някакъв девиз, когато създаваш нови неща?

Моят девиз се изратзява в шпагат между качество и цена, между дизайн и практичност за клиента. Най-често това е един компромис, от друга страна съм по-голям привърженик на перфектните решения отколкото на компромисите.

Накратко би могло да се каже, че аз търся перфектността.

4

Коя комбинация от цветове предпочиташ при създаването на аксесоари? Защо?

Цветовете на C6?! – са черно, бяло и червено – тоест също и основните цветове при руския конструктивизъм, при това обаче червеното е единственият истински цвят от трите. Черното е отсъствието на цвят, бялото е съвкупното действие на всички цветове и тези два цвята могат винаги да бъдат много добре комбинирани с всичко – тоест основни.

Червеното е един цвят, който като никой друг обединява в себе си както силни чувства, така и противоположности като любов и агресия. Червеното има невероятна сила и сигнално въздействие – това също така е един цвят, който традиционно намира положителни отзиви в нашето семейство.

11

Коя е твоята муза в момента? Как оставаш отворена за нови идеи?

Моите две музи са VITA [1] и WELT [2]. Аз наблюдавам хората, как са облечени, разбира се, най-често когато съм на път. Въпреки че в Берлин хората, с техния безскрупулен индивидуализъм, могат да са повод за много нови идеи. Италианците имат много добър нюх за модата, но са и също така новатори – Kreuzberg или Mitte могат да бъдат много полезни за развитието и креативността. Това, което измайсторяват берлинчаните от бабиния скрин, е за други невъзможно смело.

6

Модната колекция, която ти няма да забравиш?

С изключение на няколко дизайнерски колекции, които бяха много важни за мен, със сигурност няма да забравя моята първа C6?! колекция и всички усилия, с които тя беше свързана, но няма да забравя също така и приключението, и удоволствието.

14

Каква е твоята представа за модерната жена? А за модерния мъж?

Моят модерен мъж е освободен от условности, когато си пожелае.Толкова безпроблемно и смело, както жените завзеха всички мъжки елементи, така би постъпил и моят модерен мъж – но без да носи поли, или освен ако не си е епилирал краката.

17

Моята модерна жена използва модата, без да се оставя да бъде нейна робиня. Според моите разбирания Madonna е мнoго по-модерна, отколкото Victoria Beckham.

Модата означава за мен свобода и самоутвърждаване и свободата би могла да означава дори маратонки и спортен екип.

9

Как ти хрумна името на твоята модна марка?

Интересно, че някой ме пита за това. Тогава живеех във Флоренция и бях през един задушен летен ден на път с колата. Минавайки през бавно течащото движение на кръстовището пред „Ponte delle Vittoria“, прочетох табелка с номера на колата пред мен C6… и си помислих „Ci Sei“… това е една интересна игра на думи…

Защото „Ci Sei“ означава на италиански: “Ти пристигна там”, но може също да означава “Зацепи ли?!”, “Ясно ли е?!”

8

Кoга основа марката C6?! и как би описала твоя начин на работа?

C6?! беше за първи път основана още през 2002 година в Италия като модна марка. През 2006 година лейбълът беше възобновен в Берлин с днешния ѝ облик, стоков и ценови. Първото хрумване не беше конкурентноспособнo в Италия заради тогавашната ситуация на пазара. До този момент аз все още не се бях занимавала с теоретичните основи на икономиката.

16

Моят начин на работа се базира на търсене, анализиране и изследване на пазара. Креативността оказва най-вече влияние върху детайлите или напредничави варианти, форма, но също така и безформеност. Аз сама разработвам идеите за моите чанти от картон и ги давам по-нататък за производство в италиански специализирани фабрики. Проучването на мaтeриалите също е много важно, към това трябва да бъдат прибавени и индивидуалните бързи поръчки.

1

Корени ли се изкуството на създаването в изкуството на живота?

Да, при всички случаи. Модата отразява директно духа на времето и живота. За това и модата не принадлежи към свободните изкуства – модата трябва да служи.

3

Твоят любим аксесоар от твоята актуална колекция?

Моят любим аксесоар е Mandala Red. Това е най-добрата чанта, която някога съм имала. Измина много време, преди да я създам, и я обичам с цялото си сърце. Въпреки че черната по-добре пасва на всичко, а бялата изглежда най-изящно… аз най-харесвам червената.

21

Би ли довършила следните изречения:

Най-важният инструмент за един дизайнер… е неговата глава.
Моите ритуали по време на работа… са между другото да помоля моя котарак да слезе от чертожната маса.
Най-големият враг на идейността… са сковаността и контролът.
Дизайнер и човек на изкуството… имат различни задачи.

5

За какво мечтаеш?

За един небостъргач на C6?! на централната гара в Берлин с изглед към Spree с детска градина на приземния етаж и басейн със сауна на покрива. За хора, които щастливи стигат по своя път при C6?!и заедно се наслаждават на ръководенето на една международна фирма.

За родители, които се хранят на приземния етаж в обедната почивка заедно със своите деца, и за предприятие, което няма нужда от управителен колектив, защото служителите могат свободно да изразяват своето мнение, към тях се отнасят с респект и те нямат причина за оплаквания.

2

Къде могат да бъдат намерени твоите произведения?

Ние структурирахме наново плана на предприятието и се разделихме с няколко партньори.

Имаме все още нашия Online Shop (без пощенски разходи и с две години гаранция) и отскоро сме представени със собствена витрина на Potsdamer Platz в хотел Marriot в магазина за подаръци.

И в бъдеще ще се придържаме към плана за директна продажба в луксозни хотели.

Corinna

Родената в Берлин и с държавен лиценз дизайнерка Корина Кетрелинг създава своя собствена марка C6?! 2002 г. в Италия, а от 2006 лейбълът е възобновен в Берлин в актуалния му облик.

Преди това събира международен опит и професионална практика в известни модни къщи от Франция и Италия, между които и при парижкия дизайнер Christian Lacroix.

В продуктите и аксесоарите на C6?! можете да откриете колорита на различни национални манталитети и влияния.

____

[1] VITA [1] – живот, от ит. ез.
[2] WELT – свят – пр. от немски ез.

Рубрики: Frontpage · Lifestyle

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай