Public Republic Art Studio

“Лица на модернизма. Живопис от България, Гърция и Румъния 1910 – 1940”

26 декември, 2009 от · Няма коментари

Теодора Тодорова

1. face

Изложбата “Лица на модернизма. Живопис от България, Гърция и Румъния 1910 – 1940”, открита на 17 декември 2009 г. в Националната художествена галерия в София, е ценно културно събитие, не само заради естетическото удоволствие, което предлага на своите зрители, но и защото предоставя възможност да научим повече за малко известните лица и имена на модернизма от три балкански страни.

Изложбата поставя познатите проблеми за отношението център-периферия, за културния контекст на Балканите, за локалното и европейското, като показва и разказва три “балкански” версии за художествените тенденции между 1910 и 1940 г. Този европейски проект е един от желаните случаи, в които “Балканите” имат възможността сами да конструират своя образ и да го направят привлекателен.

Реализацията на проекта сама по себе си е значеща. Тя доказва, че Балканите не са, както се смята традиционно, пространство на междудържавни вражди, а пространство, в което сътрудничеството е възможно, пространство, което може да бъде част от съвременния културен живот в Европа.

2.RO
Макс Херман Макси. Измерване на водните дълбочини на Дунав, 1926. Държавен комитет за изкуство и култура, Букурещ

Изложбата “Лица на модернизма” е част от международния проект “Балкански модернизми”, възникнал в резултат от сътрудничеството на три институции от трите балкански страни – Националната художествена галерия в София, Националния музей за изкуство в Букурещ и Фондация „В & M Теохаракис” в Атина. Той е осъществен с подкрепата на Европейския Съюз (Програма „Култура 2007-2013”).

Мениджъри на проекта са Кристос Карас /Гърция/ – главен мениджър, Борис Данаилов /България/, Роксана Теодореску /Румъния/, а наблюдаващ проекта по европейската програма „Култура 2007-2013” е д-р. Елен Шродолф.

3.GR
Спирос Папалукас. Скит “Св. Андрей”, 1932-35. Фондация за изящни изкуства и музика “В и М Теохаракис”

Проектът предвижда изложбата да гостува последователно в Букурещ, София и Атина. След представянето в Букурещ, експозицията е вече в София за периода от 17 декември 2009 до 16 февруари 2010. След това ще бъде показана в Атина (март – май 2010). Предвидени са и съпътстващи изяви – лекции, концерти, международен симпозиум.

Експозицията “Лица на модернизма” включва подбор от по 40 творби на значими автори от всяка от трите балкански стани. Чрез самата концепция за подредба в изложбеното пространство реализаторите на проекта ясно показват своя стремеж да преодолеят границите, като отказват да разделят творбите по национален признак.

Вместо това картините са групирани в три тематични отдела: І. Нова модерна визия (пространство, пейзаж, натюрморт), ІІ. Модерна визия за историята (социален критицизъм, национална идентичност, божествено вдъхновение, спомени за класическа Гърция), ІІІ. Човешкото присъствие в модерното изкуство (портрети, човешкото тяло).

Внимателният подбор на авторите и творбите е осъществен в тясно сътрудничество от тримата куратори на изложбата – Ирина Генова за България, Мариана Вида за Румъния и Такис Мавротас за Гърция. Техният избор провокира любопитни съпоставки и връзки между включените в експозицията творби. Изложбата цели да разкрие общите черти и спецификите на художествените среди в трите страни, тяхното участие в европейския модернизъм между 1910-1940 година. Този визуален “разказ” се допълва от луксозния каталог, включващ текстове от тримата куратори, представящи свои “балкански” версии за модернизма.

4. BG
Кирил Цонев, Пристанището на Виго, Испания, около 1930. НХГ

Въпросът за проблематичното приобщаване на историите на изкуството на балканските държави към историите на европейското изкуство продължава да бъде актуален. Изложбата “Лица на модернизма” демонстрира един успешен начин това да бъде направено, като запознава публиката с “лицата” и имената на значими модернисти от България, Румъния и Гърция.

Според кураторката от българска страна Ирина Генова изложбата е един добър повод да усвоим няколко не толкова познати имена на художници от съседни държави.

5. otkrivane
Кадри от откриването

Не на последно място трябва да се отбележи и привлекателния дизайн на “лицето” на изложбата, логото, банерите, корицата на каталога, поканите. Той е дело на художничката Надежда Олег-Ляхова, чиито проект е одобрен след конкурс между представители на трите страни участнички.

6. otkrivane
Кадри от откриването

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай