Public Republic Art Studio

Хипстерите – една различна субкултура

22 декември, 2009 от · Няма коментари

Мария Аладжова

Mischa Barton gets in a flap as she heads home from the Bardot lounge in West Hollywood

В свят на постоянни промени нищо не трае дълго, в това число и модните тенденции. За някои „непосветени” модата е синоним на дрехата… Парче плат, което не играе кой знае каква съществена роля в живота ни.

Hipters
Photo: malie

Съвременната младеж обаче знае, че това не е така. В свят, където по „дрехите посрещат”, външността е всичко. Модата така силно се отразява на ежедневието и самооценката ни, че отдавна се е превърнала в lifestyle.

Party
Photo: kidsire

За това свидетелстват множеството субкултури зародили се през 20-ти и началото на 21-ви век. В това число влизат хипи движението, пънковете и до болка познатите emos. Важното за всяка субкултура е, че зад начина на обличане се крие някакво послание или се изразява протест… Представителите на различните субкултури не само се обличат по определен начин, но и водят специфичен начин на живот.

Boy
Photo: reneemudd

Всяко движение може да бъде характеризирано и разпознато: широките и шарени дрехи на „новите бохеми” или казано на популярен език – хипитата; кожените дрехи и фрапиращите прически на пънковете; дългия страничен бретон и черният грим на емотата. Но всичко това остана в миналото…

girl in black dress
Photo: uber-tuber

Една от най-старите и същевременно нови субкултури „заляла” улиците на Америка и Европа са хипстерите. Хипстерите се появяват като субкултура през 40-те години на миналия век. За основател на този стил се смята Норман Майлър – журналист, поет, драматург и режисьор. Хипстери от същата епоха са били поетите Алън Гинсберг и Джак Керуак. Характерно „хипстерско” занимание по онова време е било да се слуша джаз.

Boy in a room
Photo: reneemudd

Днешните представители обаче, са коренно различни от основателите на движението. Те могат да бъдат разпознати по очилата “Ray Ban” в ретро стил, винтажния си начин на обличане и бохемския живот. Особено популярни са карираните ризи, които хипстер субкултурата възроди.

Retro glasses
Photo: lanuiop

Освен с визията, хипстерите се отличават и с интересите и заниманията си. По-голямата част от тях слушат изключително качествена и некомерсиална музика. Запознати са с творчеството на легендарния Bob Dylan, както и на групи и проекти, които са до такава степен нови, че никой не е чувал за тях. Харесват черно-белите филми и книгите на Уди Алън.

Black and white shirt
Photo: [email protected]

Някои ги определят като красива и романтична, но напълно безполезна субкултура, съставена от повърхностни млади хора. В Русия ги наричат „модники”.

fashion
Photo: a-mon

Днес хипстерите са напълно ново и непознато явление. Понятието „хипстер” е до такава степен ново, че дори и най-запознатите със света на street модата, които са над 25, не са чували за него.

barefoot
Photo: reneemudd

Самите хипстери не обичат да говорят за себе си като представители на движението. На въпрос свързан с това ще ви отговорят „Хипстер? Не бих казал. Аз съм си аз…”. Защо отговарят по този начин? Хипстерите се смятат са изключително модерни и в крак с новото, а нещо, което е популярно и достъпно до всички вече не е на мода…

Hipster
Photo: dust

В България тази субкултура започва все повече да се развива в големите градове, но в същото време си остава нещо изключително ново и непривично. В Европа хипстерите вече имат свои „мрежи”, като постепенно започват да навлизат и в Източна Европа.

blue shirt
Photo: reneemudd

Особено впечатляващ е броят на хипстерите в Киев, който е един от най-развитите в модно отношение градове в Европа. Хипстерите не са просто субкултура, те са въплъщение на оригиналността и креативността на съвременните млади хора.

Avril Lavigne On 'The Tonight Show'

Рубрики: Frontpage · Lifestyle

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

0 Kоментари за сега ↓

  • Още никой не е коментирал. Бъди първият!

Коментирай