Public Republic Art Studio

Бургаската премиера на “Въздухът около пеперудата”

15 декември, 2009 от · 2 Коментара

Роза Боянова

bourgas_reading_2

Преди броени дни, на Празника на Бургас Никулден една бургазлийка прекоси океана, за да пристигне в родния си град за премиера на стихосбирката си.

Катерина Стойкова изненада старите си приятели с нови поетични внушения в сборника „Въздухът около пеперудата” под редакторството на Георги Борисов в издателство „Факел експрес”, София 2009.

bourgas_line

Книжарница „Хеликон” предостави своето артистично пространство за среща с авторката. Книгата-билингва – на английски и български, в превод на авторката – беше представена от писателката Керана Ангелова. На дълга опашка за автографи се наредиха приятели и роднини, писатели и любители на поезията от всички поколения.

P1000179

Стиховете на Катерина Стойкова вече са изградили свой художествен свят, в който реалната история и художественият образ се докосват и преплитат изкусно в нова реалност, вдъхваща доверие и респект едновременно.

bourgas_katya_elka

Чистото българско слово сякаш се опиянява от своята обикновеност и това го издига до пиедестала на онова особено състояние на духа, което подтиква четящия към творчеството. Всъщност, това е стара и изпитана рецепта за утоляване на поетичен глад – ако една книга иска отново и отново да посягаш към нея или те кара да пишеш, значи, художествената й стойност е твърде висока.

bourgas_katya_roza

Всъщност и тук, както и в школите по творческо писане, които води в Ленсингтън, Катерина Стойкова споделя своите творчески тайни:

Как се пише стихотворение

Хвани въздуха
около пеперудата.

Рубрики: Frontpage · Новини

Етикети: , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

2 Kоментара за сега ↓

  • Marta // 17 дек, 2009 //

    Поздравления, Катя, Керана и Роза – красиви и одухотворени ловки уловители на въздух около пеперуда!

  • Катерина Стойкова // 17 дек, 2009 //

    Благодаря, Марта!

Коментирай