Public Republic Art Studio

Artist of the Week — Иво Аръков

30 ноември, 2009 от · 26 Коментара

Интервю на Наталия Николаева с Иво Аръков

Ivo Arykov
Снимка: Николай Николов

Запознах се с Иво Аръков през август 2008 г., когато той участва в представянето на автори на Public Republic на първата арт среща на списанието и в пърформанса на Ясен Василев.

Иво е чаровен, интелигентен, талантлив и естествен. В момента е трети курс актьорско майсторство в НАТФИЗ, вече има две роли на сцената на народния театър “Иван Вазов” – в постановките “Крал Лир” и “Козата, или коя е Силвия” на Явор Гърдев. В момента се снима във филма “Кецове” на режисьора Валери Йорданов.

“Любовта е винаги конкретна, тя има характер и се разпростира безкрайно” – споделя Иво и още “всеки се усеща различен в нея затова твърдя, че тя е уникална и безценна – не мога да не съм с нея”.

Вярвам, че той живее истински и пълноценно в свят, съпътстван от любов към театъра, киното, музиката, литературата, писането на стихове. Моят разговор с Иво също кръжи около конкретните измерения на любовта, свободата и светоусещането на младия актьор.

Ivo Arykov
Снимка: Николай Николов

Защо избра да следваш актьорско майсторство в НАТФИЗ?

Не съм го избирал. По-точно НАТФИЗ избра мен. Аз не бях много наясно с нещата, може да се каже, че изобщо не бях наясно. Когато се подготвях работех в един хотел като барман и представях материалите си пред клиентите. Докарвах си по някой лев отгоре или някой лош поглед, но се оказа от полза за бъдещите ми неорганизирани планове.

След това на консултации, запознаване с преподаватели, конкуренция (както казваше моя бивш преподавател Катя Папазова) и евентуално приемане. От тогава до сега са минали три години.

Ivo Arykov
Снимка: Николай Николов

Кое е най-голямото предизвикателство в следването ти? А в личен план?

Най-голямото предизвикателство е да се опознаеш, както в личен така и в творчески план. Да разбереш, кой си, на кой свят принадлежиш, какви са възможностите ти, какви бариери си поставил с времето, какви са ти били поставени от родители, приятели и всички същества от, които си зависил. Да ги разрушиш и пак да опазиш себе същността си.

Предизвикателства трябва да има, колкото повече толкова по-малко отпуснатост. Не трябва да се оставяме в лежерното и инертно състояние на роден, за да умре. Да си поставяме от високи до по-високи цели и да се амбицираме от тях самите. Напълно подкрепям Аристотел : „Намери си работа, която обичаш…”

7
Снимка: Николай Николов

Какви роли предпочиташ – в киното или в театъра?

Тази 2009/10 дебютирам и на двете места. Не съм сигурен, а и не би следвало да се интересувам, кое от двете е по за предпочитане.

Имат си своите трудности, удоволствия и характер. Обичам да живея в това, което дишам. Имали сме й пърформанси (с Ясен Василев, Даниана Коева, Мария Петкова, Дария Симеонова) на доста нетрадиционни места, заведения, къщи, стълбища…

Приятно е да имаш публика, на всякакви екстравагантни места, която да разбира какви ги бръщолевиш и защо! Важно е да осигуриш нужната свобода да изразяваш себе си, навсякъде и по всякакъв начин и под каквато и да е форма. =]

Ivo Arykov
Снимка: Николай Николов

Какво измерение на реалния живот придава превъплъщаването ти в различни роли на сцената?

Какво е реалност? Чувствам! Къде е реалност? Виждам! Как е реалност? Чувам! И пак може да се окаже друго! Обичам да обобщавам! За мен й реалността може да е нереалност й нереалността може да бъде обратното.

Ако не можех да чувствам, да виждам и чувам! Как чрез говора си ще разбера, че съм в тази реалност? Във всеобщата реалност ? Мислите са сфера пълна с вакуум, й безкрайна й ограничена! Музиката е едно от тези измерения. Киното/Театъра също. Може и да бъде всичко взето заедно. Може да се е случило, може би не, а може би тепърва ще се случи? Ако съм навсякъде, няма да разсъждавам по един и същ начин.

Способност да се объркваш до крайност и умението да вземеш правилното за теб решение. Реален живот, реални измерения, измеренията в реалния живот!

6
Снимка: Николай Николов

В едно интервю Петер Хандке казва, че дистанцията му помага да обича истински. Как е това при теб – близост или дистанция е необходима, за да обичаш? Отнася ли се това и към образите, които пресъздаваш?

Съществуват различни видове любов. За мен Любовта е изкуство и, както всичко останало неделима част от мен. Раждам се заради нея, живея заимствайки с нея и умирам с нея. Тя заема най-голямата част от живота ни (за да не кажа цялата), но всичко е любов и всичко е достойно за любовта ни.

И от всяко друго изкуство мисля, че единствено „Любовта” не трябва да бъде подлагана на дисекция или публично изследване. Не сме толкова умни за да знаем, каква е тя за всеки. Всеки я чувства различно, всеки я изживява различно. Но това не трябва да ни пречи да я споделяме с всички. Усмивки, доброта и увереност.

Иво Аръков
Снимка: Николай Николов

Какво е мястото на поезията в живота ти? Кога пишеш стихове?

Пиша винаги, когато почувствам, че имам нужда от него. Пиша, ако се върна от пътуването до което никой не е бил. Пиша, когато съм обречен да стана свидетел на чуждата емоция. Пиша, защото чувствам, че трябва. Обичам да разсъждавам и тогава пак пиша.

В представянето ми пред Public Republic (по-повод литературните четения на арт срещата на списанието) споделих, че „Пиша, Пея, Дишам” – имайки предвид, че е ежедневие и е едно от най-естествените неща за един човек. Въпросът е свързан в известна степен й с моите предизвикателства. Пиша.

3
Снимка: Николай Николов

Изкушаваш ли се да пишеш сценарии за филми?

Хмм… Всеки има своя „Филм”. Въпросът е: „С какво моят ще се отличава от всички останали?”. Времето ще покаже.

9
Снимка: Николай Николов

Какво заглавие би избрал на филм, посветен на младите хора в България?

„Паметта На Една Езична Украса ” – изхождайки изцяло от моментното ми впечатление „ЕМО”.

8
Снимка: Николай Николов

Кои са любимите ти съвременни театрални постановки и филми?

Не съм сигурен, че е професионално от моя страна да изреждам представленията, които ми допадат. Харесвам добре свършената работа. Обичам да гледам нещо върху което е мислено, търсено и намерено. Не са често срещани обществата, където са в едно течение или в еднакво емоционално поле.

И понякога трябва да се помисли как ще се разбере (чисто зрителска гледна точка). Естествено има и изключения където зрителя не е прав, не защитавам идеята че продукта трябва да обслужва зрителя, а точно обратното, продуктът трябва да бъде идеята си и да е защитена до крайност от нейните създатели. Не винаги е до нахвърления материал и от там нататък всеки сам.

Относно филми бих се повторил. Режисьорите са много. Филмите още повече. Но винаги, когато една история, живот бива заснет истински, то тогава бихме могли да имаме филм. Няма по-вълшебно от това да наблюдаваш природа, било то нашата или животинска (която намалява драстично). След това опираме до въпрос на вкус и погледа върху различните реалности на режисьора.

2
Снимка: Николай Николов

Какви черти като характер и професионалист си пожелаваш да притежава режисьорът, с който ти би работил?

Трябва да бъде свободен. Естетически, политически, физически. А и също може да бъде всичко.

4
Снимка: Николай Николов

Какво е мястото на ролята ти в „Козата, или коя е Силвия” с режисьор Явор Гърдев в твоя личен сценарий?

Заема четвърто място. Позицията на завършващото звено. Първата е за късмета ми, втората за колегите, третата за отдаденост и петата за всичко останало. Това беше нещо специално и ще си остане такова за доста дълго време.

Иво Аръков
Снимка от „Козата, или коя е Силвия”: Калин Николов

Из „Козата, или коя е Силвия”
Снимка от „Козата, или коя е Силвия”: Калин Николов

Сцена от „Козата, или коя е Силвия”
Снимка от „Козата, или коя е Силвия”: Калин Николов

С какво те изненадва и с какво най-много ти харесва ролята ти в „Кецове” на режисьора Валери Йорданов?

Изненадата е от великолепната работа с един огромен екип. Прецизен и педантичен организъм, който си беше свободен и сплотен от самото начало. Това, с което ще се отличава от всичко останало е, вълнообразното набраздено ежедневие с усмивки, слънце, пясък и любов към една природа…

10
Снимка: Николай Николов

Би ли подарил едно твое стихотворение на Public Republic?

Ако подаряването се изразява в това да посветя нещо ново за него, бих. Но ако идеята е дали нещо, което е вече написано… То второто е било изпълнено.

Обгръщам се
със слята тъкан от памук
и в хармония от тихи ноти на умората
потърсих се във връв от нивата на писменост
Срамувах се
в потта ми си личеше
отразяваше емоция от грешки
и островът на възрастта люля ръката ми
Изреченията ни
ще бъдат публикувани
в страници на нов милениум
и в листите си те ще бъдат винаги
деца

1
Снимка: Николай Николов

Кой е най-силният импулс за креативността на артиста? А как влияе финансовата криза върху нея?

Най-силният импулс е самият импулс. Където и в каквото да се изразява.

Кризата е период на творчески просперитет. Пишат се пословици и поговорки, следят се кучета и котки. Храната ни е лукс, превърнат във вечност, но всяка вечност има край. Скромността е лек към всяка болка.

Иво Аръков
Снимка: Николай Николов

Би ли продължил изреченията:

Ролята, която не бих играл на сцена, е която не изисква присъствие!
Мечтая за ролята, която не е изиграна!
Съвременният български театър се отличава!
Модерното българско кино си търси подкрепа.
Вярвам във времето.
Бих променил променимото.
Не бих променил постоянството.
Желанията са ЕГО.
Мечтите нямат граници.
Реалността е винаги различна.
Сънищата са реалното кино.
Случайността е човешка природа.
Бъдещето се разделя на срички Бъде Ще То или подредени са Ще Бъде То!

11
Снимка: Николай Николов

Рубрики: Frontpage · Сцена

Етикети: , , , ,

Прибави страницата Public Republic към фаворити
Artnovini

26 Kоментара за сега ↓

 • Tommy // 1 дек, 2009 //

  Tova e edin ot nai-talantlivite hora, koito imam 4estta da poznavam! pojelavam ti adski mnogo uspehi Ivo i…
  Come up in the spot looking extra fly… come on come on… before the day i die, Ima TOUCH THE SKY!!!!

 • Feja // 4 дек, 2010 //

  Канела и мед с отблясъци от мъжко-женски чайове…
  Бъди вълшебник!

 • Minoxidil 5 kirkland bula // 8 мар, 2017 //

  Como a barba estava progressão como um todo, comecei
  a reparar MESMO os resultados enquanto vi as áreas
  falhas ficando mais fechadas.

 • ata-company.com // 12 мар, 2017 //

  What you posted made a lot of sense. But, what about this?
  suppose you wrote a catchier post title? I am not saying your
  information isn’t solid, but what if you added a post title to possibly grab folk’s attention? I mean Artist of the Week — Иво Аръков | Public Republic is kinda plain. You might glance at Yahoo’s home page and see
  how they create post titles to grab viewers to open the
  links. You might add a video or a related picture or two
  to get readers interested about what you’ve written. In my
  opinion, it might bring your posts a little bit more interesting.

 • arreglo floral para boda // 13 май, 2017 //

  No solo es necesario hacer arreglos sino asimismo puedes usar los pétalos de las flores
  para complementar los adornos de la fiesta.

 • zuzazapata.Blog.br // 17 авг, 2017 //

  This piece of writing presents clear idea in support of the new viewers of blogging, that
  actually how to do blogging.

 • Beth // 23 сеп, 2017 //

  y Rolex Industrie En 2007, la revista BusinessWeek
  situó a Rolex en el número setenta y uno de
  su ránking de las cien marcas más esenciales. and Rolex Industrie
  sociedad anónima es una empresa suiza de relojes de pulsera
  y accesorios, creada tras la fusión en dos mil cuatro, de Montres Rolex Aparecerá una pantalla con todos tus
  datos personales, como la dirección de envío
  de todo lo adquirido por medio de la web., Sencillamente podemos mudar la hora de un reloj atómico,
  mas no es posible alterar la velocidad de rotación de la Tierra para que coincida con los relojes atómicos.

 • Houston // 30 окт, 2017 //

  Y para atajar todo tipo de suspicacias, no utiliza siquiera reloj, para eludir que se
  le asocie a alguna marca particularmente. y Rolex Industrie
  Una marca de aquellas tradicionales te dará una extensa garantía pues
  merced a su experiencia en el manejo de accesorios como relojes están absolutamente seguros que te venden un artículo que cumple con los más
  altos estándares de calidad. and Rolex Industrie es una compañía suiza de relojes de pulsera y accesorios, creada tras la fusión en dos mil
  cuatro, de Montres Rolex Encontrarás las marcas de relojes suizos más reconocidas y una comparativa de costes para que tengas una idea de cuánto precisas
  en tu bolsillo a la hora de adquirir uno. , Con los modelos de relojes de la colección CASIO Sports el fabricante se dirige a todos aquellos a quiénes les guste practicar deporte y controlar los logros
  alcanzados a lo largo del adiestramiento una competición.

 • city mania mod apk android 1 // 30 окт, 2017 //

  City Mania: Town Building Video game Hacks device password.

 • Carol // 16 ное, 2017 //

  Se trata de la marca que ha justo más récords a nivel mundial por su precisión. y Rolex Industrie Tag Heuer Grand Carrera Pendulum Réplicas
  Relojes Contesta De, Reloj Tag Heuer Carrera contesta en Mercado Libre
  Colombia! and Rolex Industrie es una empresa suiza de relojes
  de pulsera y accesorios, creada tras la fusión en 2004, de Montres Rolex
  Los elementos tradicionales de estos relojes son particularmente atractivos
  pues nunca pasan de tendencia. , Este bello reloj tiene un pequeño corazón en la punta del minutero, para recordarnos el amor a cada minuto.

 • Houston // 4 дек, 2017 //

  Traducción: El amor es una fuerza indomesticable.

 • luxury cars // 18 дек, 2017 //

  Your style is really unique compared to other people I have read stuff from.
  Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this site.

 • luxury cars // 18 дек, 2017 //

  Your style is really unique compared to other people I have read stuff from.
  Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this site.

 • Marina // 6 мар, 2018 //

  Ya antes de guardar debes colorear tu dibujo.

 • Pokemongo-pu.Sakura.ne.jp // 15 апр, 2018 //

  While all of these trusted online stores have clothes for youngsters under the age of
  6, some also provides an assortment for girls and boys between the ages of 7 to 16.

  Rompers can be a comparable choice for toddlers since they allow the infant to take a look stylish while zooming around.
  You can have among those children that spit up a great deal rather than only are you planning to have to change your shirt,
  but you are also going to ought to change other items of clothing and also have spit up in which
  you really do not want to have there.

 • Dwain // 20 май, 2018 //

  Hello to eery one, the contents present at this web page are genuinely remarkable for people experience,
  well, keep up the good work fellows.

 • Evonne // 27 май, 2018 //

  © Inicio cuentos tradicionales, cuentos infantiles.

 • tarot que acierta todo // 21 юни, 2018 //

  I think this is among the such a lot sigificant info for
  me. Andd i’m gladd studying your article. However want to statement on some normal issues, The web site taste
  is perfect, the articles is really nice : D. Just
  right job,cheers

 • https://vtc.vn/deaura-tag313401/ // 8 юли, 2018 //

  You actually make it appear really easy together with your presentation however I in finding this topic
  to be really something that I believe I’d never understand.
  It seems too complicated and extremely vast for me.
  I am looking forward in your next put up, I’ll attempt to get the hold
  of it!

 • Lawrence // 10 авг, 2018 //

  This game has really good graphics and fun gameplay.

 • reloj analogico los descendientes // 3 сеп, 2018 //

  Polar M400 es un reloj para correr y ciclismo con GPS.

 • need flowers delivered tomorrow // 22 окт, 2018 //

  They referred to as me instantly and labored me to get
  the flowers delivered to the correct place before the end of the day.

 • ex Finance cars // 30 окт, 2018 //

  In today’s dynamic economy, changes occur rapidly and you also need to fit in. Beyond a forward
  thinking door painted red you will also benefit from creating a simple, consiztent distinct flowerts and
  plants that outline the trail through the doorway for the street.
  There are tensions concerning the huge and uncontrolled
  dues which might be turning up for the account of various dues taken.

 • kem queen perfect // 12 яну, 2019 //

  That is a good tip particularly to those new to the blogosphere.

  Brief but very precise information… Appreciate your sharing this one.

  A must read article!

 • 강남역스웨디시 // 4 сеп, 2019 //

  Some genuinely wonderful info, Gladiola I detected this.

 • khaadi lawn collection 2020 // 3 авг, 2020 //

  Whаt’s up, yes tһis post is іn fact nice and Ӏ һave learned lot
  of thіngs fгom it ᧐n tһe topic of blogging. thanks.

Коментирай